Σαμοθρακη: Βουνα απο φελιζολ και αδιαφορια, διπλα στο κυμα…

Παράκτιος καθαρισμός της οργάνωσης για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων iSea με την συμμετοχή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) Ζαθέη

Μία εικόνα πολύ συνηθισμένη, τόσο συνηθισμένη που μάλλον κάποιοι τη θεωρούν απολύτως φυσιολογική, αντίκριζε κανείς μέχρι πριν λίγα 24ωρα στην παραλία «Ψιλή Άμμος» της Σαμοθράκης. Βουνά από σκουπίδια και μάλιστα από φελιζόλ, τα οποία είτε παρασέρνει ο άνεμος (στο καλό και αισιόδοξο σενάριο) είτε οι ψαράδες τα πετούν, δίχως να αναλογίζονται ότι το υλικό αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, καταλήγει στη θάλασσα και στο στομάχι των ψαριών που φτάνουν στο πιάτο μας…
 
Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Φροντίζουμε τα νησιά του βορείου Αιγαίου», που αποτελεί μία δωρεά του κοινωφελούς ιδρύματος «Α.Κ. Λασκαρίδη». Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Ζαθέη, στηρίζοντας την Πανελλήνια Δράση ISea, κατάφερε να συγκεντρώσει 10 εθελοντές – κατοίκους του νησιού, από τους οποίους κανείς δεν ήταν αυτό που λέμε «γέννημα-θρέμμα» Σαμοθράκης (έχει κι αυτό τη σημασία του).

«Παρ’ όλο που η προσέλευση ήταν καλύτερη από το πρωί δε θα την χαρακτήριζε κανείς με τίποτα μαζική αλλά σίγουρα ήταν δυναμική» αναφέρουν οι άνθρωποι της δραστήριας ομάδας και υπογραμμίζουν: «Μετά από χρόνια συμμετοχής σε ανάλογες δράσεις όπως επίσης το «Lets do it, Greece» επισημαίνουμε πως η κατάσταση με τα σκουπίδια και κυρίως με τα φελιζόλ στους λιμενοβραχίονες είναι το λιγότερο ΤΡΑΓΙΚΗ. Τα φελιζόλ της αλιείας αλλά και γενικά δεν ανακυκλώνονται, διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια και τα τρώμε μαζί με τα ψάρια που μας πουλάνε οι ίδιοι ψαράδες που τα πετάνε αμέριμνοι. Αυτά που βλέπετε να έχουμε μαζέψει είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Μια βόλτα εκεί θα σας πείσει.
 
Χρειαζόμαστε ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε κάθε βήμα του καταναλωτισμού, των επιλογών και των αποφάσεων και να καταρριφθεί ο μύθος που κάνει τους πολίτες αδρανείς…πως ο Δήμος ως αρχή είναι ικανός να συμμαζέψει το χάος που δημιουργούν οι πολίτες. Ο Δήμος είναι οι πολίτες!
 
Και εδώ χρειάζεται κοινωνική συμμετοχή αλλά και πολιτική παρέμβαση».


 
Το πλέον εξοργιστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι για ορισμένους, δεν ήταν αρκετή η αδιαφορία, έπρεπε να δείξουν και χλευασμό απέναντι στους ανθρώπους που καθάριζαν τα σκουπίδια τους!
 
«Καλό ξύπνημα και καλό φαγοπότι με τα ψάρια που τρώνε μικροπλαστικά, φελιζόλ και μόλυνση!
 
Είμαστε σαφώς άξιοι των πράξεων μας, της απραξίας μας και της απάθειάς μας. Για πολλούς δε περαστικούς που κάναν την απογευματινή τους βόλτα και καλώς την κάνανε, υπήρξαμε και αντικείμενο κοροϊδίας… Δεν πειράζει εμείς αγαπάμε αυτό που κάνουμε, αγαπάμε τη θάλασσα και τη γη και ας φαινόμαστε εξωγήινοι! Το σίγουρο είναι πως 10 άνθρωποι κάνανε εξαιρετική εργασία μέσα από την καρδιά τους…Φανταστείτε να γίνουμε περισσότεροι!» σχολιάζει η «Ζαθέη».

Τι είναι  το φελιζόλ;

Το φελιζόλ  είναι η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS – Expanded polystyrene) ή ορθότερα  επιστημονικά το Διογκωμένο Πολυστυρένιο. Όπως φανερώνει το όνομα του, η πρώτη ύλη του είναι το στυρένιο, παράγεται δηλαδή με πολυμερισμό (πολλά μόρια) του στυρενίου, με τη χρήση διογκωτικού αερίου, του πεντανίου.
 
Το πόσο επιβλαβές είναι το φελιζόλ για το περιβάλλον, μπορούμε εύκολα να το αντιληφθούμε.  Το βλέπουμε ως ¨σκουπίδι¨ παντού γύρω μας!
 
Η οπτική ρύπανση βέβαια ίσως είναι το μικρότερο κακό. Το φελιζόλ ζει για εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες χρόνια, παραμένει εκεί που πετάχτηκε ή εκεί που μεταφέρθηκε από τον αέρα, και εύκολα μπορεί να καταλήξει στα στομάχια πουλιών ή  θαλάσσιων οργανισμών,  οδηγώντας στο θάνατο τους.
 
Όμως ούτε για τον άνθρωπο είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές. Παρόλο που το πολυστυρένιο θεωρείται ασφαλές, οι πρώτες ύλες του, το στυρένιο και το πεντάνιο είναι άκρως τοξικές.
 
Επιπλέον, το φελιζόλ δεν ανακυκλώνεται εύκολα εξαιτίας του χαμηλού του βάρους και της μικρής αξίας του για ανακύκλωση.
 

Πηγή: gnomionline.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.