Επικαιροποίηση των θέσεων του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης για τις εξορύξεις χρυσού στην περιοχή

09.10.2019 15:25

«Η κυάνωση θα επιφέρει δυσφήμιση όλων των προϊόντων της περιοχής μας και μείωση των εμπορικών τιμών τους»

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Στην επαναδιατύπωση – επικαιροποίηση της άποψής της για το ενδεχόμενο εξόρυξης χρυσού στη Θράκη με την μέθοδο της κυάνωσης προχώρησε η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Θράκης του ΓΕΩΤΕΕ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση μεταξύ άλλων θεμάτων.
 
Ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας από την αρχή η θέση του ΓΕΩΤΕΕ ήταν ξεκάθαρη και ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο. Επικαιροποιώντας τις προηγούμενα διατυπωμένες απόψεις του  (από το 2009 και εντεύθεν), το ΓΕΩΤΕΕ  προσθέτει και τις εξής παραμέτρους:
 

  • Η κυάνωση θα επιφέρει δυσφήμιση όλων των αγροτικών, κτηνοτροφικών, μελισσοκομικών, αλιευτικών προϊόντων της περιοχής μας και προφανώς μείωση των εμπορικών τιμών τους.
  • Η εξόρυξη θα φέρει στην επιφάνεια του εδάφους βαρέα μέταλλα, που με την βιοσυσσώρευση απειλούνται με δηλητηρίαση όλα τα έμβια όντα σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από την επικράτεια της Θράκης (λόγω μεταφοράς των προϊόντων).
  • Η υπερσυγκέντρωση και αποθήκευση τέτοιων επικίνδυνων ουσιών αποτελεί μια τοξική αποθήκη, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει προβλήματα, υποθηκεύοντας έτσι τόσο το παρόν όσο και το μέλλον του τόπου.
  • Στην περιοχή του ενδιαφέροντος υπάρχει το δάσος της μαύρης πεύκης, που δύναται να χαρακτηρισθεί «μνημείο της Φύσης» λόγω του φυτογεωγραφικού παραδόξου. Της ύπαρξής της δηλαδή σε τόσο χαμηλό υψόμετρο, που την διαφοροποιεί και την κάνει μοναδική   βιολογικά και μορφολογικά.
  • Η ελληνική νομοθεσία δεν έχει εκσυγχρονιστεί ώστε να συμπεριλάβει την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Οι τεχνικές προδιαγραφές τέτοιων έργων επείγουν επικαιροποίησης, γιατί ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλών εντάσεων διαφοροποιούν σημαντικά τα δεδομένα τους όρους και τις προδιαγραφές που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη. Παράλληλα ο μεταλλευτικός κώδικας θεωρείται απαρχαιωμένος από πολλές απόψεις και θα πρέπει να αυστηροποιηθεί.
Παράλληλα, προς ενίσχυση των παραπάνω επιχειρημάτων, θυμίζει με νόημα πως ιστορικά η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ευρώπη, μετά το Τσερνομπίλ, θεωρείται η διαρροή κυανιούχων ουσιών σε ορυχείο χρυσού στην Ρουμανία (Μπάνια Μάρε) το 2000, όταν η τοξικότητα επηρέασε λόγω του Δούναβη την Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Σερβία και την Βουλγαρία. 

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine