Γυριζει προς το τοπικο μελι σιγα σιγα το κοινο της Ροδοπης

Δύσκολη η φετινή χρονιά για τους μελισσοκόμους, που συνεχίζουν να φέρνουν το ποιοτικό μέλι στο τραπέζι του τόπου μας

Πρόοδο στην αντίληψη του κοινού για τη σημασία της ποιότητας και της προέλευσης του μελιού βλέπουν τα μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί» που διοργάνωσαν την 5η Γιορτή Μελιού της Κομοτηνής το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στην Κεντρική Πλατεία.
 
Για ακόμα μια φορά οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης παρέθεσαν τα προϊόντα τους για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Κομοτηνής, αναδεικνύοντας παράλληλα την ποιότητα του μελιού, αλλά και των άλλων προϊόντων της μέλισσας, που παράγει η περιοχή μας.


 
«Ο κόσμος έχει αρχίσει να αλλάζει στάση, το έχουν ψάξει, μας ρωτούν, συγκρίνουν και έχουν αρχίσει να έχουν άποψη για το μέλι των παραγωγών σε σύγκριση με το εμπορικό μέλι» σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Καρακωστίδης, βλέποντας μια αργή, αλλά σταθερή μεταστροφή στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
 

Αρκετά τα προβλήματα στην παραγωγή φέτος


 
Δυστυχώς φέτος οι μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στην γιορτή ήταν λιγότεροι από τις προηγούμενες χρονιές, γιατί φέτος ήταν σχετικά κακή χρονιά, με πολλούς να μην μπορούν να βγάλουν μέλι πέρα από την κάλυψη των σταθερών πελατών τους, σημείωσε ο κ. Καρακωστίδης.
 
Αυτό οφείλεται στους χιλιάδες μελισσοφάγους, αποδημητικά πουλιά που έμειναν στη Ροδόπη για περισσότερο από ένα μήνα, την ξηρασία που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα αλλά και προβλήματα με τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων, που είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί μελισσοκόμοι να έχουν προβλήματα, και έτσι στη γιορτή να συμμετάσχουν περίπου 10 μελισσοκόμοι.
 

Έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται το τοπικό μέλι οι Ροδοπίτες

 

Γενικότερα όμως οι μελισσοκόμοι είναι ευχαριστημένοι γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να εμπιστεύεται περισσότερο τον παραγωγό και να αγοράζει το μέλι του, και παρόλο που δεν περιμένουν να αλλάξουν τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη, τους ενδιαφέρει να τους εμπιστεύονται περισσότερο, και γιατί όχι να ανοίξουν και μερικές θέσεις εργασίας.
 
Βέβαια αυτή την περίοδο βλέπουν πως υπάρχουν λιγότεροι που ξεκινούν την μελισσοκομία, με κάποιους μάλιστα, που μπήκαν με υπερβολικές προσδοκίες στην μελισσοκομία, να φεύγουν από αυτή, γιατί αφενός είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, αφετέρου οι τιμές έχουν συμπιεστεί πάρα πολύ.
 
«Ζούμε στην εποχή του καρτέλ, με τις εταιρείες να ζητούν όλο και χαμηλότερες τιμές, υπό την απειλή ότι αν δεν πουλήσουν οι μελισσοκόμοι σε αυτές, θα φέρουν μέλι από την Κίνα» κάτι το οποίο επιτρέπεται από τη νομοθεσία, έτσι ώστε αν κάποιος επιθυμεί να πουλήσει συνολικά 20 τόνους μέλι να προτιμά να αγοράσει 5 τόνους από την τοπική αγορά και τους υπόλοιπους 15 να τους προμηθεύεται από την Κίνα.


 
Η Ομοσπονδία τους και το ΑΠΘ, που τους στηρίζει πολύ, βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν χειρότερα, και έτσι δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι, παραδέχθηκε ο κ. Καρακωστίδης για να διαβεβαιώσει ωστόσο πως παρόλες τις αντιξοότητες δεν τα παρατούν. Έτσι παρόλο που δεν είναι εύκολο να ακουστεί η φωνή τους στα ανώτερα επίπεδα, απευθύνονται στο κοινό, με σκοπό να αγαπήσει το ντόπιο μέλι, και μέσα από αυτή την προσπάθεια να μπορέσουν να στηριχθούν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής.
 
Μια προσπάθεια που φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, αφού αυτά τα 5 χρόνια βλέπουν μια αφύπνιση, μια συμπάθεια από τη μεριά των καταναλωτών. «Μας βλέπουν, μας χαμογελούν, μας εμπιστεύονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρακωστίδης, συμπληρώνοντας πως ο Σύλλογος επενδύει από την πλευρά του και στους μικρούς τους φίλους, ώστε να γνωρίζουν και να αγαπήσουν την μέλισσα, η παρουσία της οποίας επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τη φυτική παραγωγή αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.