Πενταημερη εκπαιδευτικη εκδρομη του 4ου Γυμνασιου Κομοτηνης στο Amberg της Γερμανιας

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

Στο Amberg της Γερμανίας και στο εκεί σχολείο Gregor-Mendel-Gymnasium  πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη μια ομάδα πέντε μαθητών και τριών εκπαιδευτικών του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος Erasmus+ “Environmental Green Gate Schools” που συμμετέχει.

Καλωσόρισμα στο Amberg

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου την ελληνική αποστολή υποδέχτηκε ο Διευθυντής του σχολείου Gregor-Mendel-Gymnasium Amberg καθώς και η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου. Έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και  ακολούθησε παρουσίαση των εργασιών των μαθητών από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Λιθουανία, Ιταλία) με θέμα «Χαρτογραφώ τα μονοπάτια των αρωματικών φυτών και βοτάνων του τόπου μου». Το απόγευμα επισκεφτήκανε το δημαρχείο του Amberg, όπου έλαβε χώρα μία σύντομη τελετή καλωσορίσματος από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης.

Ημερήσια εκδρομή στο Μόναχο

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στο Μόναχο και οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Πρώτη στάση η πλατεία Marienplatz (Παρθένου Μαρίας ) στο κέντρο της παλιάς πόλης όπου βρίσκεται και το νέο Δημαρχείο του Μονάχου. Θαύμασαν επίσης το διάσημο ρολόι Glockenspiel  καθώς και την  Όπερα της πόλης. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το παγκοσμίου φήμης ετήσιο φεστιβάλ Oktoberfest και να πάρουν μία γεύση από την βαυαρική παράδοση και γαστρονομία.

Επίσκεψη στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Ensdorf

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου οι μαθητές επισκέφτηκαν το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της κοινότητας Ensdorf. Εκεί ενημερώθηκαν για  εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης και παρακολούθησαν στην πράξη τη λειτουργία καυστήρα με πριονίδια προερχόμενα από υπολείμματα δέντρων της περιοχής. Τα παιδιά επίσης συνειδητοποίησαν, μέσα από πειράματα διαδραστικού χαρακτήρα, τα οφέλη της χρήσης λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Τέλος είδαν από κοντά ένα μοντέλο ηλεκτρικού  αυτοκινήτου και διαπίστωσαν  την αναγκαιότητα διευρυμένης χρήσης του προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας περιηγήθηκαν στη σπηλιά Teufelshöhle.  Τα παιδιά είχαν την τύχη να γνωρίσουν ένα σπήλαιο γνωστό για το γεωλογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει λόγω των εντυπωσιακών  σχηματισμών σε  σταλακτίτες και σταλαγμίτες και παράλληλα να θαυμάσουν τον περιβάλλοντα χώρο. 

Πεζοπορία στο δάσος του Mariahilfberg

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου όλες οι ομάδες συμμετείχαν σε πεζοπορία στην κοντινή δασική περιοχή  Mariahilfberg. Eκεί γνώρισαν τη χλωρίδα του τόπου και ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο δασοφύλακα για τη σπουδαιότητα της  αρμονικής συνύπαρξης φύσης και ανθρώπου. Ακολούθησε γνωριμία με τη Νυρεμβέργη μέσα από μία σύντομη ξενάγηση στην παλιά πόλη και επίσκεψη στο Κέντρο Τεκμηρίωσης του Κογκρέσου του Ναζιστικού Κόμματος.

 

Ενημερωτικές δράσεις και τελετή αποχαιρετισμού 

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, τελευταία μέρα της επίσκεψής στην Γερμανία, οι αποστολές συναντήθηκαν σε ένα περιβαλλοντικό κέντρο της πόλης φιλοξενίας , όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσουν μέσα από πειράματα τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά. Στη συνέχεια οι καθηγητές όλων των χωρών συμμετείχαν σε ομάδα εργασίας προκειμένου να αξιολογηθεί  η συνάντηση και να προγραμματιστούν οι μελλοντικές δράσεις.
 
Παράλληλα οι μαθητές παρακολούθησαν και δραστηριοποιήθηκαν σε εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα «Τα βότανα της περιοχής μας». Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελετή αποχαιρετισμού όπου όλοι οι συμμετέχοντες δοκίμασαν την βαυαρική κουζίνα και διασκέδασαν με τραγούδια που έγιναν πρόσφατες γνωστές επιτυχίες.

Ευκαιρία γνωριμίας με νέες κουλτούρες

Αποτιμώντας τα όσα αποκόμισαν οι μαθητές από την εκπαιδευτική εκδρομή στη Γερμανοί, οι συνοδοί καθηγητές επεσήμαναν πως «με την επίσκεψη αυτή τα παιδιά δεν αποκόμισαν κέρδος μόνο σε ό,τι αφορά τις γνώσεις τους σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά είχαν τη δυνατότητα παράλληλα να γνωρίσουν τη θερμή φιλοξενία των γερμανικών οικογενειών και να συναναστραφούν με παιδιά άλλων χωρών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μετέπειτα  εξέλιξή τους σε πολίτες μιας ενιαίας Ευρώπης, στην οποία αξίες, όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η συνεργασία  και η ειρηνική συνύπαρξη όλων, θα αποτελούν πρωταρχικούς στόχους».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.