Eldorado Gold: Μετα τις Σκουριες προχωραει το επενδυτικο της πλανο και για το χρυσο στο Περαμα Θρακης

Βάζει μπρος το επενδυτικό της πλάνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού στο Πέραμα της Θράκης παρά τις αντιδράσεις τοπικών φορέων

«Τρέχει» το  επενδυτικό της πλάνο για την αξιοποίηση των μεταλλείων χρυσού στη Θράκη η Eldorado Gold. Η καναδική εταιρία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα χρυσού στη Χαλκιδική σε Σκουριές, Ολυμπιάδα, Στρατώνι, από τον περασμένο Απρίλιο έβγαλε από το ψυγείο την επένδυση στο Πέραμα της Θράκης, παρά τις αντιδράσεις τοπικών φορέων, δημοτικών αρχών και της εκκλησίας που δε θέλουν να προχωρήσει η εξόρυξη.

Πριν δύο μέρες η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ουσιαστική χρηματοδότηση περιβαλλοντικών μελετών για την εκμετάλλευση στο Πέραμα μέσα από ένα πρόγραμμα που έχει θέσει σε εφαρμογή για την άντληση 125 εκατ. δολαρίων από την αγορά. Όπως ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωσή της με τα ποσά αυτά θα προχωρήσουν οι αναγκαίες μηχανικές και περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο.

Χρυσός αξίας 1,1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις το κοίτασμα, στο Πέραμα της Θράκης μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη, μπορεί να δώσει ένα εκατομμύριο ουγγιές χρυσού αξίας 1,1 δισ. ευρώ! Η αρχική επένδυση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος χρυσού ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ, με πιθανό το ενδεχόμενο να επενδυθούν ακόμη 190 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Το κοίτασμα στο Πέραμα Θράκης ανήκει στην εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης” ο έλεγχος της οποίας έχει περάσει στην καναδική Eldorado Gold από το 2008, σε ποσοστό 100%. 

Στην Eldorado Gold έχουν περάσει σε ποσοστό 100% τα «Χρυσωρυχεία Θράκης» και η «Μεταλλευτική Θράκης», που τις απέκτησε εξαγοράζοντας άλλες εταιρείες που προσπάθησαν να αναπτύξουν μεταλλεία χρυσού στην περιοχή.

Το έργο για το οποίο η Eldorado επιδιώκει να πάρει έγκριση είναι το Πέραμα. Μετά την αρχική ακύρωση του έργου από το ΣτΕ, η «Χρυσωρυχεία Θράκης» –θυγατρική πλέον της Eldorado– υπέβαλε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) η οποία τέθηκε στην τοπική κοινωνία για γνωμοδότηση τον Οκτώβριο του 2012 προκαλώντας αντιδράσεις καθώς κι ένα μεγάλο συλλαλητήριο το Φεβρουάριο του 2013.

Το θέμα της επένδυσης της Eldorado Gold στο Πέραμα της Θράκης θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στη Θράκη ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος θα συναντηθεί και με εκπροσώπους κινήσεων που αντιδρούν στην επένδυση.

Πηγή: www.ethnos.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.