Σε «αναγκαστικη» συνεδριαση η επικαιροποιηση της αποφασης του Π.Σ. ΑΜΘ κατα του χρυσου

Μετά από αίτημα των παρατάξεων «Περιφερειακή Σύνθεση» και «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Σε δεύτερη φάση και συγκεκριμένα σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ θα συζητηθεί το θέμα της επικαιροποίησης της προηγούμενης απόφασή του κατά του ενδεχομένου εγκατάστασης στην περιοχή μας εταιρειών για εξόρυξη και απόληψη χρυσού.
 
Τα αιτήματα των παρατάξεων «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη και «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» του Κώστα Κατσιμίγα όπως αυτά κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χρήστο Παπαθεοδώρου δεν συμπεριλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Το θέμα επανέφεραν αμφότεροι οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης με αφορμή και την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου.

Χρήστος Μέτιος
«Η εκ νέου ανακίνηση του θέματος του χρυσού προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από κάποιους που θέλουν να βρουν ρόλο»

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Μέτιος στην έναρξη της συνεδρίασης θέλησε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος όπως εξήγησε «για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις». Ο ίδιος τόνισε πως το θέμα δεν εισήχθη προς συζήτηση στην εν λόγω συνεδρίαση καθώς «δεν συνίστανται σοβαροί λόγοι» αλλά η ανακίνηση ενός θέματος όπως αυτό της επένδυσης του χρυσού που επανέρχεται στην επικαιρότητα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο- το οποίο έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη θέση- συνεχώς τα τελευταία χρόνια και αποτελεί την δεδομένη χρονική στιγμή προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από «κάποιους οι οποίοι προσπαθούν να βρουν για τον εαυτό τους νέο ρόλο».
 
«Δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός επί του ζητήματος από το βήμα της ΔΕΘ επί της «σύμφωνης γνώμης της τοπικής κοινωνίας» αποτελούν «δέσμευσή και εγγύησή του», για να αναγνώσει αυτούσια τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χαιρέτησε την υπεύθυνη όπως την χαρακτήρισε στάση του Πρωθυπουργού για να καταφερθεί κατά της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία όπως επεσήμανε «είχε την ευκαιρία να αλλάξει τον μεταλλευτικό κώδικα και δεν το έκανε».
 
Καταλήγοντας ο κ. Μέτιος ξεκαθάρισε πως η στάση του είναι και παραμένει αρνητική απέναντι στην συγκεκριμένη επένδυση, αλλά και κάθε επένδυση που βλάπτει το περιβάλλον. «Η Περιφέρειά μας θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος σε όποιον θέλει να επενδύσει στον τόπο μας, με τον απαράβατο όρο του σεβασμού απέναντι στο θεσμικό πλαίσιο, στους ανθρώπους και την προστασία του περιβάλλοντος» κατέληξε χαρακτηριστικά. 

 

Χριστόδουλος Τοψίδης
«Η κοινωνία ζητά την επικαιροποίηση της απόφασης του  Περιφερειακού Συμβουλίου»

Τον λόγο έλαβε στην συνέχεια ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ.Χριστόδουλος Τοψίδης ο οποίος διερωτήθηκε «ποιους εννοεί ο Περιφερειάρχης όταν λέει ότι ψάχνουν ρόλο» αναφερόμενος στα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις κατά του Χρυσού των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και λοιπών φορέων. Ο κ. Τοψίδης επισημαίνοντας πως «η κοινωνία ζητά επικαιροποίηση» της προηγούμενης απόφασης επικαλέστηκε το άρθρο 167 του Ν.3852/2010 σύμφωνα με το οποίο η σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι υποχρεωτική εφόσον υποβληθεί αίτημα από το 1/3 και άνω των μελών του. Με την σύμφωνη γνώμη 22 Περιφερειακών Συμβούλων ζήτησε την κανονική συζήτηση του θέματος – και όχι ως έκτακτο- σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την οποία το σύνολο των Περιφερειακών Συμβούλων θα τοποθετηθεί.
 
«Ο πρωθυπουργός ρόλο έψαξε και ανέφερε το θέμα στην ΔΕΘ;» διερωτήθηκε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κώστας Κατσιμίγας ξεκαθαρίζοντας ότι «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και έχουμε κάθε δικαίωμα να θέλουμε την επικαιροποίησή του», επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κ. Τοψίδη την εισαγωγή του θέματος σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του σώματος στην οποία μάλιστα ζήτησε να κληθούν και φορείς της περιοχής σχετικοί με το αντικείμενο όπως το ΤΕΕ καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον των δύο «θιγόμενων» δήμων.

Δημήτρης Παπατολίδης
«Ο Περιφερειάρχης επέλεξε να υπερασπιστεί την κυβέρνησή του»

Υπέρ της επικαιροποίησης της θέσης του Περιφερειακού Συμβουλίου τάχθηκε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Δημήτρης Παπατολίδης διευκρινίζοντας πως «είναι σαφής και η καταδίκη από πλευράς της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας». «Ο Περιφερειάρχης επέλεξε να υπερασπιστεί την κυβέρνησή του» δήλωσε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως «είναι σαφέστατο και πεντακάθαρο πως το θέμα το άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός». «Για την ακρίβεια το θέμα παραμένει σταθερά ανοιχτό» συνέχισε κάνοντας λόγο για προσπάθειες της εταιρείας Eldoraldo Gold «να εξαγοράσει κόσμο και να κερδίσει χρόνο». Τεράστιες ευθύνες σύμφωνα με τον ίδιο φέρει και η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς «δεν τόλμησε να κλείσει το ζήτημα χτυπώντας  έναν μεταλλευτικό κώδικα που είναι κομμένος και ραμμένος για τα μεγάλα μονοπωλιακές επιχειρήσεις και τους χρυσοθήρες» κατέληξε ζητώντας εκ νέου την επικαιροποίηση της θέσης της Περιφέρειας.
 
Μετά και την ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε και οδήγησε στην συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία, τον λόγο έλαβαν τόσο ο κ. Κωστής Σιμιτσής ο οποίος σημείωσε πως «δεν υπάρχει θέμα συζήτησης όσον αφορά τον χρυσό» ξεκαθαρίζοντας πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση στην σχετική συνεδρίαση, καθώς και ο κ. Ανδρέας Καραγιώργης ο οποίος επίσης επεσήμανε πως «εφόσον υπάρχει η πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και δεν έχει αρθεί» δεν υπάρχει λόγος για την επικαιροποίησή του.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο επόμενο συμβούλιο

Αξίζει να σημειωθεί πως με το προαναφερθέν κείμενο που υπογράφουν 22 περιφερειακοί σύμβουλοι στο επόμενο συμβούλιο αναμένεται πέραν του θέματος του χρυσού να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

  1. Λήψη απόφασης σχετικά με αίτημα για σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Νησί της Σαμοθράκης με θέμα τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε πολίτες και επιχειρήσεις από τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού,
  2. Ενημέρωση και λήψη σχετικής απόφασης για το ενδεχόμενο εγκατάστασης κεραίας στο Υψάριο Θάσου από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας,
  3. Ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα στην Περιφέρειά μας – &
  4. Λήψη απόφασης σχετικά με πρόταση για συγκρότηση επιτροπής οργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου τμήματος της Θράκης στο Ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.