Ανακαινιστηκε ο ναος που χτιστηκε με δωρεα του Νεστορα Τσανακλη στο Καιρο της Αιγυπτου

Ιστορικά Θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Με κατάνυξη και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ιστορικού και περικαλλούς Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη καρδιά του Καΐρου. Κτήτορας του ναού είναι o Nέστορας Τσανακλής που διετέλεσε δεύτερος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, και προσέφερε για την ανέγερσή του 30.000 λίρες Αιγύπτου. Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν το 1914.
 
Μετρώντας πάνω από έναν αιώνα ύπαρξης ο ναός έχριζε ανακαίνισης έργο που ανέλαβε σε πρώτο στάδιο η ελληνική κοινότητα Καΐρου και η κ. Σοφιανού-Μπελεφάντη σε δεύτερο. Το έργο της αποκατάστασης ευόδωσε και έτσι το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού.
 
Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε, η Α. Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συλλειτουργούντων, του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ως επίσης των Σεβ. Μητροπολιτών του Αλεξανδρινού Θρόνου.


 
Στην προσφώνησή Του, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εκφράζοντας τη συγκίνησή Του, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Υπουργό Αρχαιοτήτων, ο οποίος Εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντούλ Φατάχ Σίσι, τονίζοντας: «εξοχώτατε κ. Υπουργέ, στο πρόσωπό Σας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αίγυπτό μας, που μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο αποτελούν τρεις ειρηνικές χώρες στο χώρο της Μεσογείου. Αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη σας, στο Πατριαρχείο, τον Ελληνισμό, ώστε δύο χιλιάδες χρόνια τώρα αποτελούμε αδέλφια αγαπητά».
 
Επίσης ο Πατριάρχης Θεόδωρος, προσέφερε ένα δώρο εξ ονόματος όλων στον Υπουργό με την ευχή: “Ραμπέναχαλίκ” που σημαίνει: να σας έχει ο Θεός καλά! Ο Υπουργός από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή γι’ αυτόν να εκπροσωπεί τον Πρόεδρο σε αυτή την σημαντική ημέρα των Θυρανοιξίων του Ιστορικού Ναού, μεταφέροντας παράλληλα τις ιδιαίτερες ευχές του Προέδρου της Αιγύπτου για το γεγονός. «Η Εκκλησία αυτή έχει μια ιστορία που υπερβαίνει τα 100 χρόνια, και είναι ένα σημάδι των σχέσεων των δύο χωρών μας» υπογράμμισε ο Αιγύπτιος Υπουργός.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στράφηκε προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καϊρου κ. Χρήστο Καβαλή, εκφράζοντας φανερά συγκινημένος ένα μεγάλο ευχαριστώ, και χαιρετίζοντας στο πρόσωπό του όλα τα πνευματικά του παιδιά, ονομάζοντάς τα «Νέστορες του Ελληνισμού» από τον Νέστορα Τσανακλή. Συγκινητική ήταν επίσης, η στιγμή όταν ο Πατριάρχης απένειμε στον κ. Χρήστο Καβαλή, «Τον Ανώτερον Ταξιάρχην του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου» όπου και του παρέδωσε το ιστορικό ευαγγέλιο του Νέστορα Τσανακλή που βρέθηκε με θαυματουργικό τρόπο κάτω από ένα μάρμαρο.
 
«Εδώ φυλάμε Θερμοπύλες και υπερήφανος ο Λεωνίδας και ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας, υψώνουν τα αναστήματά τους και λένε: ζει ο ελληνισμός! Γιατί σήμερα, ανακαινίζεται αυτή εδώ η Εκκλησία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.