Τα αρνητικα επιτοκια της ΕΚΤ φερνουν το τελος των ανευ κοστους τραπεζικων λογαριασμων;

Του Δημήτρη Καραγκιόζη

Πριν από λίγες μέρες είδαμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει ένα νέο πακέτο μέτρων νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη στην οικονομία της ευρωζώνης. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων (deposit facility) κατά 10 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να φτάσει στο -0,50%. Τι σημαίνει όμως πρακτικά το αρνητικό επιτόκιο για τις Τράπεζες και τους καταθέτες;
 
Τα αρνητικά επιτόκια δημιουργούν πρόσθετα έξοδα στις Τράπεζες. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι μια ελληνική τράπεζα “παρκάρει” περισσευούμενη ρευστότητα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, με επιτόκιο -0.50%, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα λάβει τόκους για την κατάθεση αλλά θα πληρώσει κιόλας σε ετήσια βάση 5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει την ΕΚΤ για την φύλαξη των καταθέσεών της, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
 
Και κάπου εδώ έρχονται τα διλήμματα για τις διοικήσεις των Τραπεζών. Να μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους ή να το απορροφήσουν οι ίδιες; Και αν δεν μετακυλήσουν το κόστος και η ΕΚΤ προχωρήσει αργότερα σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων;
 
Μία λύση θα ήταν να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν τις καταθέσεις τους στην ΕΚΤ. Η εμπειρία όμως των τελευταίων χρόνων έχει δείξει, ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες στο περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων, όχι μόνο δεν περιόρισαν τις καταθέσεις τους στην ΕΚΤ, αλλά η πλεονάζουσα ρευστότητα τους άγγιξε τα 2 τρισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στους αναιμικούς ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που είχε ως αποτέλεσμα η ρευστότητα αυτή να μην διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης απευθείας από τις αγορές μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων και νέων μετοχών, παρακάμπτοντας τα corporate τμήματα των Τραπεζών.
 
Και σε αυτό το σημείο πλέον, ξεκινάει η μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με τις χρεώσεις εξόδων στους Τραπεζικούς λογαριασμούς. Ήδη στην Γερμανία πολλές εμπορικές τράπεζες χρεώνουν έξοδα τήρησης εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών (τρεχούμενοι λογαριασμοί και λογαριασμοί όψεως) ενώ σκέφτονται να επεκτείνουν το μέτρο και στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου των νοικοκυριών. Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine, οι Γερμανοί καταθέτες πληρώνουν πλέον ετησίως σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε έξοδα τήρησης λογαριασμών.
 
Στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν ήδη τους λογαριασμούς τους να χρεώνονται με μηνιαία ή ετήσια έξοδα. Τα επιτελεία των Τραπεζών, προκειμένου να μειώσουν την δυσαρέσκεια των πελατών τους, προσφέρουν κάποιες δωρεάν παροχές στους λογαριασμούς με κόστος, όπως δωρεάν φύλλα επιταγών, δωρεάν πάγιες εντολές, μειωμένο τιμολόγιο σε εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα κλπ. 
 
Επίσης οι καταθέτες βλέπουν τα επιτόκια στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου να προσεγγίζουν το μηδέν ενώ και στις προθεσμιακές καταθέσεις οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 0,20%-0,40%.
 
Οι λογαριασμού ταμιευτηρίου έχουν μείνει προς το παρόν εκτός του κάδρου της χρέωσης εξόδων αν και κάποιες Τράπεζες έχουν ήδη προσθέσει στα τιμολόγια τους ή σκέφτονται να το κάνουν,  έξοδα τήρησης σε λογαριασμούς μισθοδοσίας.
 
Η επόμενη πρόεδρος της ΕΚΤ, κυρία Christine Lagarde, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο βύθισης των επιτοκίων πέραν του -0,50% οπότε έρχεται… δύσκολος χειμώνας για καταθέτες.
 
* Ο κ. Δημήτριος Ν. Καραγκιόζης είναι Τραπεζικός υπάλληλος

Πηγή:Capital.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.