Στα ιδια επιπεδα η διαθεση ξυλειας στους κατοικους ορεινων οικισμων της Ροδοπης και φετος

Συνεχής επιφυλακή για παράνομη υλοτομία και άλλες παραβάσεις της νομοθεσίας από τη Δασική Υπηρεσία

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια μιας και οι πιστώσεις παραμένουν σταθερές, θα είναι η διάθεση ξυλείας σε κατοίκους ορεινών δασόβιων ή παραδασόβιων οικισμών της Ροδόπης, στο πλαίσιο του προγράμματος κάλυψης ατομικών αναγκών θέρμανσης που υλοποιεί κάθε χρόνο η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης.
 
Τα ποσά που δίνονται στις Δασικές Υπηρεσίες για αυτό τον σκοπό έχουν περιοριστεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης, και έτσι η διάθεση των καυσόξυλων θα είναι ξανά περιορισμένη, στους κατοίκους των οικισμών.
 
Φυσικά η υπηρεσία επαγρυπνεί πάντα, συνεχίζοντας τις περιπολίες για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας, η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην περιοχή μας, όπως τόνισε ο δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης κ. Δημήτρης Κεραμιτζής, και αφορούν μικροπαραβάσεις και όχι μαζική λαθροϋλοτομία.
 
Όπως σημείωσε, θα δοθούν γύρω στις 3.500 χωρικά κυβικά μέτρα που καλύπτουν, σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο, κατοίκους οικισμών που βρίσκονται μόνο μέσα ή συνορεύουν σε δάση.
 
Ανάλογα με το υψόμετρο και το πού βρίσκεται ο οικισμός, ρυθμίζεται και η ποσότητα ώστε να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες των κατοίκων, που είναι αρκετές στους πιο ορεινούς πληθυσμούς.
 
Προσπαθούν πάντως στο υφιστάμενο πλαίσιο, να κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Φυσικά, όταν οι πιστώσεις ήταν μεγαλύτερες, υπήρχε μια μεγαλύτερη ευελιξία για περισσότερες ποσότητες, αν και ποτέ δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του κόσμου.
 
Να σημειωθεί πάντως πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρχουν και  ρυθμιστικές διατάξεις για τα πουρνάρια, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν με τις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα, με υπηρεσιακά σημειώματα, στους κατοίκους συγκεκριμένων οικισμών να κόψουν πουρνάρια. 

Αυξημένες οι αρμοδιότητες 

Όσο για τις παραβιάσεις, δεν έχουν παρατηρηθεί πολλές σε αριθμό, όπως καταγράφονται σε άλλες περιοχές της χώρας, και όποια μικροεπεισόδια εντοπίζονται, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των υπηρεσιών και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.
 
Η υπηρεσία εφαρμόζει το πλαίσιο δασοπροστασίας και λαθροϋλοτομίας από το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, αλλά και όταν είναι απαραίτητο, 12 μήνες το χρόνο, μιας και πέραν της λαθροϋλοτομίας έχουν μια σειρά από άλλες αρμοδιότητες, όπως οι καταπατήσεις, οι εκχερσώσεις, οι παραβάσεις θήρας και μια σειρά από άλλες αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί σε αυτούς.
 
Ουσιαστικά με όλα αυτά, πλέον η αρμοδιότητά τους, ξεκινά από τα σύνορα της Βουλγαρίας και καταλήγει μέσα στη θάλασσα, σε όλη την έκταση της ΠΕ Ροδόπης, και προσπαθούν να τις καλύψουν με το υπάρχον προσωπικό, το οποίο όμως πιέζεται.
 
Και αυτό γιατί αφενός τα προηγούμενα χρόνια μεταφέρθηκαν σε αυτούς αρμοδιότητες, αφετέρου δεν έχουν υπάρξει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και 15 χρόνια, την ώρα που έχουν υπάρξει αρκετές συνταξιοδοτήσεις στο μεσοδιάστημα.
 
Φέτος υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας, η κατάρτιση των δασικών χαρτών που πραγματοποιήθηκε από τον ιδιώτη ανάδοχο και οι ίδιοι ελέγχουν, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου. Βέβαια αν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι χάρτες θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους, ώστε να μπορούν και να επιταχύνουν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες, αλλά και να έχουν περισσότερο χρόνο για τις υπόλοιπες αρμοδιότητές τους.    

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.