Με γοργα βηματα προχωρα ο Περιφερειακος Σχεδιασμος για τα Απορριμματα στην Περιφερεια ΑΜΘ

Με την δομή της Αλεξανδρούπολης να προχωρά, το 2022 αναμένεται να σταματήσει να δέχεται σκουπίδια ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής

Άμεσα προχωρούν και οι μελέτες για τη ΜΕΑ στην Σαμοθράκη

Με πολύ καλές εντυπώσεις, μιας και η Περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκεται αρκετά μπροστά στο θέμα της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα, έφυγε από την περιοχή μας ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλης Γραφάκος, μετά την επίσκεψή του την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.
 
Ο κ. Γραφάκος πραγματοποίησε επισκέψεις στο βόρειο Έβρο, όπου παρέστη στην υπογραφή συμβάσεων για τη δημιουργία μελετών Ωρίμανσης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής
Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Βόρειο Έβρο, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τόσο την μονάδα που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και το Δήμο Ιάσμου, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν.
 
Στις επισκέψεις του συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος τόνισε πως για τις μονάδες του Βορείου Έβρου, ελπίζουν πως θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2022, όταν αναμένεται να λειτουργήσει και η μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων της Αλεξανδρούπολης, μειώνοντας και τις δαπανηρές μεταφορές που υπάρχουν σήμερα προς τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής.
 
Την μονάδα που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη επισκέφτηκαν μαζί με τον Γενικό, ενώ συζήτησαν για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜΘ, και όλα τα έργα που επίκειται να γίνουν τα επόμενα 3 με 4 χρόνια.
 
Αυτό που τόνισε ο κ. Γραφάκος, είναι ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι από τους καλύτερους διαχειριστικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα, με το Πρόγραμμα που υιοθέτησε και υλοποιεί να βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο.
 
Από την πλευρά του δεσμεύτηκε πως θα είναι αρωγοί και συμπαραστάτες για την δημοπράτηση των μεγάλων έργων, και θεωρεί πως πολύ σύντομα, θα έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα.
 
Ο κ. Μαμσάκος από την πλευρά του, ως απερχόμενος πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ (με την ανάληψη των καθηκόντων των νέων διοικήσεων στους Δήμους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για νέο ΔΣ στην εταιρεία) ευχαρίστησε όλους τους δημάρχους της ΑΜΘ που συμμετείχαν και στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια όλο το ΔΣ.

Το 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός

Να σημειωθεί βέβαια πως ο σχεδιασμός στην ανατολική πλευρά της ΑΜΘ, που καλύπτει τον Έβρο και τη Ροδόπη, είναι αρκετά μπροστά σε σχέση με τον Δυτικό τομέα, όπου η ανάλογη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων δεν έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται.
 
Σύντομα όμως, σύμφωνα με τον κ. Μαμσάκο, θα ξεκινήσει η δημοπράτηση της μονάδας της Καβάλας, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός και στο Δυτικό Τομέα.
 
Ο σχεδιασμός στον Ανατολικό τομέα, εξαρτάται από την ολοκλήρωση της μονάδας της Αλεξανδρούπολης, όταν και θα ξεκινήσει η μεταφορά των απορριμμάτων, μετά από επεξεργασία, στο χώρο αυτό από όλους τους Δήμους του Έβρου και της Ροδόπης.
 
Για αυτό και ο κ. Μαμσάκος θεωρεί πως μέσα στο 2022-23 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μονάδες, και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, και τότε ελπίζουν πως θα ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Να σημειωθεί πως αυτό θα σημάνει και την παύση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, ο οποίος αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί τις δύο περιφερειακές ενότητες, και θα πρέπει να ξεκινήσει η αποκατάστασή του.
 
Το επόμενο βήμα πάντως θα γίνει σύντομα, με την υπογραφή για τη δημιουργία ανάλογων δομών με αυτές στο Βόρειο Έβρο, σε μικρότερη έκταση, στη Σαμοθράκη, ενώ ανάλογη μονάδα έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθεί και στη Θάσο, ώστε τα νησιά να μπορούν να έχουν ανεξάρτητα την επεξεργασία, αντί να μεταφέρουν όλα τα απορρίμματα μέσω θαλάσσιας μεταφοράς.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.