Ο Περικλης Γκογκας για το Τμημα Οικονομικων Επιστημων, το σχεδιο που παρουσιασε ο πρωθυπουργος στη ΔΕΘ και τα «στοιχηματα» της αναπτυξης

«Το πρόγραμμα για ανάπτυξη που ακούσαμε δια στόματος του πρωθυπουργού θα ήταν ιδανικό, την δεκαετία του ‘50»

Μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., Περικλής Γκόγκας. Αρχής γενομένης από τα 20 χρόνια που συμπληρώνονται από την έναρξη λειτουργίας του τμήματος Οικονομικών  Επιστημών στην Κομοτηνή ο κ. Γκόγκας μίλησε για την όρεξη και τη διάθεση αυτού και των συνεργατών του για να φτάσει το Τμήμα στη θέση που είναι αυτήν την στιγμή ανάμεσα και σε άλλα διεθνή ιδρύματα.
 
Επίσης μίλησε για τα μαθήματα που κάνει αλλά και την προσφορά του τμήματος στην τοπική κοινωνία και τις μελλοντικές προοπτικές του ενώ δεν παρέλειψε στη συνέχεια της συζήτησης, να αναφερθεί στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και τους στόχους που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση σε σχέση με την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα, δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα κατέθεσε τη δική του άποψη για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη αλλά και ποιοι θεωρεί ότι πρέπει να είναι οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας στο άμεσο μέλλον.
 
Περικλής Γκόγκας όμως…
 
ΠτΘ: Πείτε μας μερικά πράγματα για τα 20 χρόνια του τμήματος που κλείνουν φέτος και αν περιμένουμε κάτι τον εορτασμό τους;
Π.Γ.:
Αυτήν την χρονιά κλείνουμε 20 χρόνια λειτουργίας και σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα είμαστε ένα νέο ακόμη Τμήμα Οικονομικών Επιστημών αλλά έχουμε καταφέρει με την όρεξη και την διάθεση που έχουμε όλοι να κάνουμε το τμήμα να αποτελέσει ένα κέντρο αριστείας σε διάφορους τομείς των οικονομικών. Το τμήμα μας είναι γνωστό για την δουλειά που κάνει πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση σε σχέση με τα οικονομικά, τα συμπεριφορικά οικονομικά και τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Έχουμε προσπαθήσει τόσο, ώστε να τονίσουμε την επιστημονικότητα του τμήματος αλλά θέλουμε να κρατήσουμε και τους δεσμούς μας με την τοπική κοινωνία που είναι και ο χώρος του τμήματος μας.
 
ΠτΘ: Κάνετε μαθήματα επιχειρηματικότητας, που έρχονται σε άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία και με καινοτόμες ιδέες που βραβεύονται αλλά είναι και πάνω στα αναπτυξιακά μοντέλα εδώ της περιοχής…
Π.Γ.:
Προσπαθούμε να δώσουμε στους φοιτητές τη δυνατότητα και τις γνώσεις να δημιουργήσουν μια νεοφυή και καινοτόμα επιχείρηση. Από την άλλη προσπαθούμε μέσω της συμβουλευτικής να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ανατολικής και Μακεδονίας και Θράκης.
 
ΠτΘ: Πόσα χρόνια είστε στο Τμήμα και πώς σας φαίνεται ότι έχετε φτάσει μέχρι εδώ και σε μια χρονιά ορόσημο για τα 20 χρόνια του τμήματος; Ποιες μπορεί να είναι οι μελλοντικές προοπτικές;
Π.Γ.:
Είμαι στο τμήμα 13 χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα γιατί άφησα μια καριέρα για να έρθω στο τμήμα. Εργαζόμουν σε επιχειρήσεις, ήμουν οικονομικός διευθυντής σε μια πολυεθνική εταιρεία. Το σημαντικό είναι ότι δεν το μετάνιωσα ποτέ. Αν είχα ξανά την επιλογή θα έκανα το ίδιο και στο συγκεκριμένο τμήμα γιατί και έμενα προσωπικά μου έδωσε την ευκαιρία μέσω των σχέσεων που έχει με την τοπική κοινωνία να μπορέσω να κάνω και εγώ όσο καλύτερα μπορώ την δουλεία μου. Είμαι πλήρως ευχαριστημένος από αυτήν την επιλογή και νομίζω αυτό είναι που βοηθάει και το τμήμα να θέτουμε υψηλούς στόχους σε θέματα έρευνας, κατάταξης στις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς. Στόχος δεν είναι μόνο η αριστεία αλλά και ο ανταγωνισμός με τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
 

«Με καινοτόμες ιδέες και φαντασία να κοιτάμε τις καλές πρακτικές που υπάρχουν στον διεθνή χώρο»

ΠτΘ: Ακούσαμε τα όσα εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Για να χρησιμοποιήσω και  τον τίτλο ενός εκ των πρόσφατων βιβλίων σας, η ανάπτυξη της οικονομίας αποτελεί έναν «σύγχρονο μύθο»;
Π.Γ.:
Το νιώθουμε αυτό. Αν είχαμε ανάπτυξη θα το βλέπαμε και στο εισόδημα μας φυσικά, θα είχαμε καλύτερα οικονομικά δεδομένα κάτι που θέλουμε για να βελτιώσουμε το βοιωτικό μας επίπεδο και την ποιότητα ζωή μας. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια κάποια ανάπτυξη του 2%. Πολλοί το έχουν νιώσει αυτό καθώς έχουμε μια κάποια μείωση της ανεργίας και μια αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Το θέμα δεν είναι να έχουμε κάποια ανάπτυξη. Το θέμα είναι να κερδίσουμε όλα αυτά που χάσαμε τα τελευταία χρόνια από την ύφεση που είχαμε. Με καινοτόμες ιδέες και φαντασία να κοιτάμε τις καλές πρακτικές που υπάρχουν στον διεθνή χώρο και βέβαια όσο μπορούμε να αντιγράφουμε ό,τι κάνουν καλό στο εξωτερικό για να το κάνουμε και εμείς.
 
ΠτΘ: Πρέπει τα πρωτογενή πλεονάσματα, επί των οποίων ακούμε πολλά να είναι και οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας;
Π.Γ.:
Αν έχουμε πλεονάσματα, δεν έχουμε και ανάγκη να δανειστούμε. Αυτό είναι το βασικό. Καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα φέρει και νέα μνημόνια και είναι πάρα πολύ καλό αυτό γιατί δεν θέλουμε νέες περιοριστικές πρακτικές που θα φέρουν ύφεση και έτσι θα μπορεί η οικονομία να σταθεί στα πόδια της. Σκεφτείτε ότι η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο και μετά, μόνο μια φορά είχε θετικά πλεονάσματα γύρω στο 1970. Σίγουρα θα είναι μια θετική εικόνα αυτό καθώς η χώρα θα ξοδεύει λιγότερα από όσα δημιουργεί. Είναι σημαντικό και πρέπει να το προσέξουμε κυρίως εμείς για το δικό μας καλό αλλά σίγουρα θα πρέπει να μας προσέχουν και οι ξένοι γιατί μας έχουν δανείσει.
 
ΠτΘ: Η Ελλάδα μπορεί να είναι η έκπληξη της Ευρωζώνης, με βάση τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να πετυχαίνει;
Π.Γ.:
Ναι φυσικά και πέρσι το πετύχαμε και φέτος θα το πετύχουμε και αργότερα όταν είναι προγραμματισμένη η μείωση από το 3,5% στο 2,2% θα το πετύχουμε. Δεν ανησυχώ, γιατί υπάρχει και η διεθνής επιτήρηση. Πρέπει εμείς όλα αυτά τα πλεονάσματα και όλη αυτή την τακτοποίηση της δημοσιονομικής ζωής να την μεταμορφώσουμε σε ρυθμούς υψηλής ανάπτυξης και όχι σε αυτό το ασθενικό 2%.
 
 
ΠτΘ: Η επιστροφή στην ανάπτυξη πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί;
Π.Γ.:
Κυρίως είναι οι επενδύσεις που κάνουμε όλοι μαζί. Ξένοι και Έλληνες, μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί, θα επενδύσουν, θα αυξήσουν την δραστηριότητα τους, θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό και αυτό μας ωφελεί όλους, επιχειρηματίες, εργαζόμενους για καλύτερες αμοιβές, ωφελεί το δημόσιο γιατί θα εισπράττει περισσότερους φόρους. Αλλά όλα αυτά για να πετύχουν θα χρειαστεί να κοιτάξουμε και έξω να δούμε τι κάνουν πετυχημένες οικονομίες.
Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα που άκουσα για την ανάπτυξη θα ήταν ιδανικό, αν ήμασταν στο 1950. Δεν είμαι αισιόδοξος, για παράδειγμα, ότι η κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή για 3 χρόνια είναι επωφελές μέτρο διότι ναι μεν είναι πολύ καλό αλλά για παλαιότερα χρόνια, όταν η Ελλάδα χρειαζόταν υποδομές. Δεν είναι λογικό μέτρο τώρα γιατί ό,τι οικοδομικό έργο συσσωρευτεί αυτά τα 3 χρόνια, θα δημιουργήσει ύφεση σε αυτό τον κλάδο τα επόμενα χρόνια μετά την τριετία.
Επειδή μιλήσαμε και για το πανεπιστήμιο, ποια θα είναι τα κίνητρα σε καινοτόμες νεοφυής επιχειρήσεις, στα ερευνητικά κέντρα, στα πανεπιστήμια, που στο σύνολό τους πνίγονται στην φορολογία; Παράδειγμα αποτελεί το Τμήμα μας που αν πάρει ένα ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν πάρει 100 ευρώ τα 60 ευρώ θα πάνε στην φορολογία. Θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις νέες τεχνολογίες, στην τεχνητή νοημοσύνη, πληροφορική, ίντερνετ, ρομποτική, αυτοματοποίηση, νανοτεχνολογία, έξυπνες καλλιέργειες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να δώσουμε βάρος, όχι συνέχεια στα τούβλα και στα μπετά του ‘50 και του ‘60. Θέλουμε φαντασία.

«Αν θέλουμε να βελτιώσουμε το βιωτικό μας επίπεδο, δεν μπορούμε να το κάνουμε με πρακτικές του 1950 και 1960»

ΠτΘ: Αυτή η αδυναμία που πιστεύετε ότι οφείλεται;
Π.Γ.:
Θεωρώ ότι συμβαίνει λόγω έλλειψης φαντασίας αλλιώς μετά μιλάμε για σκοπιμότητες, το οποίο δεν θέλω να πιστέψω. Γιατί αν θέλουμε να βελτιώσουμε το βιωτικό μας επίπεδο, δεν μπορούμε να το κάνουμε με πρακτικές του 1950 και 1960. Δεν θέλουμε να βελτιωθούμε για ένα χρόνο αλλά για 50 και 100 χρόνια, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Δεν την έχω δει αυτήν την φαντασία και καμία κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί στα προβλήματα αυτά. Όταν ήμουν οικονομικός διευθυντής σε μια πολυεθνική επιχείρηση και θέλαμε να κάνουμε επενδύσεις στο εξωτερικό, το πόσο μας φορολογούσαν στα κέρδη δεν μας ενδιέφερε καθόλου. Ένα κίνητρο θα ήταν να δώσουμε σε κάθε νέα επένδυση ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα αλλάξει για την επόμενη δεκαετία.
 
ΠτΘ: Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει και την αποκέντρωση της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη;
Π.Γ.:
Πρέπει να δοθούν τέτοια κίνητρα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ειδικά σε περιοχές λιγότερο ανεπτυγμένες, όπως είναι η Θράκη. Κακά τα ψέματα, ο μηδενικός ΦΠΑ στην οικοδομή έχει ως στόχο το Ελληνικό και την περίφημη επένδυση δισεκατομμυρίων. Σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθηνά και το Ελληνικό, πρέπει όλες οι περιοχές της χώρας να αναπτύσσονται και να συγκλίνουν μεταξύ τους και όχι να αποκλίνουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.