Μηνυμα του Μητροπολιτη Μαρωνειας και Κομοτηνης προς μαθητες και εκπαιδευτικους της Ροδοπης

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Διπλό μήνυμα αφενός προς τη μαθητική κοινότητα του νομού Ροδόπης αφετέρου προς τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων απευθύνει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το μήνυμα προς τους μαθητές

Στο πρώτο μήνυμά του προς τους μαθητές της Ροδόπης ο Σεβασμιώτατος αναφέρει:
 
«Αγαπητά μου παιδιά,
 
Αρχίζει σήμερα για σας, για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειές σας ένα καινούργιο σχολικό έτος. Γνωρίζετε βεβαίως τη λαϊκή ρήση «κάθε αρχή και δύσκολη». Πράγματι, μέχρι να προσαρμοστείτε στους νέους ρυθμούς και να οργανώσετε τον χρόνο σας, ώστε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της νέας σχολικής τάξης στην οποία θα φοιτάτε φέτος, ίσως αντιμετωπίσετε κάποιες μικρές δυσκολίες. Θα τις ξεπεράσετε όμως, όπως κάνετε κάθε χρονιά, με την καθοδήγηση των οικείων και των δασκάλωνκαθηγητών σας.  Το μεγαλύτερο βεβαίως στήριγμά σας σε αυτές και σε κάθε δυσκολία της ζωής σας είναι ο Θεός. Η τελετή του αγιασμού, που τελούμε σήμερα, δεν είναι παρά μία παράκληση στον Θεό να στέκεται δίπλα σας, να φωτίζει τον νου και να γεμίζει την καρδιά σας με την αγάπη Του.
 
Πρέπει ωστόσο να σκεπτόμαστε επίσης ότι πέρα από τις δυσκολίες που κρύβει η αρχή, κάθε καινούργιο ξεκίνημα είναι ταυτόχρονα και μία νέα ευκαιρία. Μία νέα δυνατότητα να  αφήσουμε πίσω αστοχίες και λάθη του παρελθόντος και να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε σε κάθε επίπεδο. Αξιοποιήστε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο μελετάτε· τη συμπεριφορά σας προς τους δασκάλους καθηγητές και τους συμμαθητές σας· τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε το σχολείο, την οικογένεια και τους φίλους σας. Σας παρέχεται η δυνατότητα να μεταβάλετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας: να συνειδητοποιήσετε την αξία σας, ν’ αποκτήσετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας, ν’ αγωνιστείτε για τα δικαιώματά σας στη μόρφωση, στην ασφάλεια, στον σεβασμό της προσωπικότητάς σας. Σας δίνεται εκ νέου η ευκαιρία ν’ αντιληφθείτε ότι η φοίτηση στο σχολείο δεν είναι καταναγκασμός, αλλά το αντίθετο: είναι μία περίοδος μύησης στη γνώση, καλλιέργειας των δεξιοτήτων και της κριτικής σας σκέψης, καθώς και άσκησης στην αρμονική συμβίωση με τους άλλους, υιοθετώντας τις αξίες του ανθρωπισμού, της χριστιανικής πίστης και της ελληνικής παράδοσής μας. Κι όλα αυτά δεν συνιστούν τίποτε άλλο παρά θεμέλια και εχέγγυα της ελευθερίας σας από κάθε είδους δουλοπρεπείς συμπεριφορές που ίσως επιχειρήσουν στο μέλλον να σας επιβάλουν.
 
Στην αρχή αυτή του σχολικού έτους, λοιπόν, σας παρακαλώ θερμά να μην παραβλέψετε τη δυνατότητα που σας παρέχεται για αναθεώρηση, εσωτερική ανασυγκρότηση, πνευματική ωρίμαση και ηθική ενδυνάμωση. Εγώ, προσωπικά, όπως και όλος ο κλήρος της τοπικής Εκκλησίας μας, θα είμαστε δίπλα σας στον όμορφο αυτόν αγώνα σας
».
 

Το μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς

 
Στο δε μήνυμα του προς τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει:
 
«Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
 
Στην αρχή του νέου σχολικού έτους θα ήθελα να σας απευθύνω θερμές ευχές για υγεία και δύναμη στην επιτέλεση του έργου σας, ένα λειτούργημα εξαιρετικής σημασίας όσο και τεραστίας ευθύνης. Δεν αναφέρομαι απλώς στη μετάδοση των γνώσεων στους τομείς που θεραπεύει η καθεμία και ο καθένας σας. Γνωρίζω καλά και εμπιστεύομαι τη γνωστική και επιστημονική επάρκεια των εκπαιδευτικών της περιοχής μας. Μιλώ κυρίως για την ευθύνη σας να συμβάλετε στην καλλιέργεια της αληθινής παιδείας στους μαθητές σας. Να τους θωρακίσετε ψυχικά και πνευματικά, ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που θα συναντήσουν στη ζωή τους. Μιλώ για το καθήκον που έχετε να τους μάθετε να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα και δημοκρατικά. Να τους διδάξετε την αγάπη προς τον άλλο και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Να τους μάθετε ν’ απορρίπτουν καθετί που ευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στον βωμό του κέρδους και των υλικών απολαύσεων. Να τους εμφυσήσετε άφθαρτα ιδανικά, ανθρωπιστικές αρχές και ηθικές αξίες, που θα τους βοηθήσουν να πλεύσουν στο ταραχώδες πέλαγος της οικονομικής και πολιτισμικής διεθνοποίησης του καιρού μας, με έρμα και πυξίδα την ελληνοχριστιανική μας παράδοση. Να τους παρωθήσετε, τέλος, στο δικαίωμα και στην υποχρέωσή τους να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον· να γίνουν «οι ήρωες ενός καλού μεγάλου Ονείρου», κατά τον ποιητή Τάκη Παπατσώνη.
 
Είναι μεγάλος ο μόχθος και τεράστια η ευθύνη να συμμετέχεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός νέου ανθρώπου. Απαιτεί από σας γνώση, ευαισθησία και αγάπη για το έργο σας.
 
Απαιτεί να τους απευθύνετε καθημερινά λόγο αληθινό και ουσιαστικό, στην τάξη, στα διαλείμματα, σε κάθε συναναστροφή μαζί τους. Απαιτεί όμως από μέρους σας και πράξη σύμφωνη με τον λόγο, γιατί είστε ταυτόχρονα τα πρότυπα των όσων διδάσκετε.
 
Εύχομαι ολόψυχα να έχετε τον Θεό στήριγμα και αρωγό κατ’ αυτό και κάθε σχολικό έτος!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.