Στον Εβρο «μετρανε» τα πραγματα αλλιως….

10.000 επισκέπτες, τζίρος 300.000 ευρώ και εξάντληση αποθεμάτων στη Λευκή νύχτα της Ορεστιάδας

Παρακολουθώντας τη ζωή και το πώς εξελίσσεται στη Θράκη συνολικά, είναι ενδιαφέροντα πάντοτε τα όσα κομίζουμε ενημερωνόμενοι δημοσιογραφικά για τους διπλανούς νομούς του Εβρου και της Ξάνθης. Στη δεύτερη μόλις έκλεισαν οι καθιερωμένες γιορτές της Παλιάς Πόλης, το δεύτερο σε μέγεθος πολιτιστικό γεγονός μετά το Καρναβάλι, που καθιστά την Ξάνθη πόλη με ενεργή οικονομική ζωή και εξαιρετική ταυτότητα.
 
Στον Έβρο, τα τελευταία χρόνια, η γεωπολιτική του σημαντική άνοιξε τον τόπο σ’ ό,τι παραδοσιακά ήταν: μία ενδιάμεση γεωγραφία μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, που κατέστησε τους Αύγουστους της πόλης πολυπολιτισμικούς, με τους Τούρκους πολίτες να απολαμβάνουν την αγορά του και τα φημισμένα του στέκια για καλό φαγητό με ουζάκι και ρακί, βάσει μετρήσιμων στοιχείων, αριθμούς που καταγράφονται και λειτουργούν ως αφορμή για τις επόμενες κινήσεις. Η Λευκή νύχτα της Αλεξανδρούπολης προέκυψε εξάλλου έτσι, με τους Τούρκους γείτονες να την κατακλύζουν και την ίδια, κάθε χρονιά, να αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε να ξεπεράσει σε προσέλευση τις καθιερωμένες πλέον είκοσι και κάτι  χιλιάδες επισκεπτών, σύμφωνα δε με τους φετινούς υπολογισμούς,  το καλοκαίρι επισκέφτηκαν την Αλεξανδρούπολη 18.000 τούρκοι πολίτες παραπάνω από πέρυσι.
 

Στο παιγνίδι της προσέλκυσης επισκεπτών από τον οικείο βαλκάνιο χώρο μπήκε όμως εφέτος και η Ορεστιάδα, που διοργάνωσε  την πρώτη Λευκή της νύχτα μετρώντας τα αποτελέσματά της ως  ακολούθως:
 
 «Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών εκτιμάται ξεπέρασε τους 10.000 επισκέπτες. Σχετικά με το οικονομικό αποτέλεσμα, ο τζίρος όλων των καταστημάτων εστίασης, σημείωσε αύξηση 300% , ενώ στο κομμάτι των εμπορικών καταστημάτων, στα περισσότερα, σημειώθηκε τελική εξάντληση των αποθεμάτων που διέθεταν στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων, και όχι μόνο.
 
Μόνο στο τμήμα των καταστημάτων εστίασης συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνών, εργάστηκαν πάνω από 350 άτομα, πλέον των ιδιοκτητών των εμπορικών καταστημάτων και του προσωπικού τους. Σχετικά με το ύψος του συνολικού τζίρου της βραδιάς στην πόλη είναι δύσκολο να υπάρξει απόλυτη τιμή, αλλά εκτιμάται ότι υπερέβη κατά πολύ τις 300.000 ευρώ».
 
Σημειωτέον ότι  η «1η Λευκή νύχτα Ορεστιάδας», ένα αστικό φεστιβάλ που οργανώθηκε στη βάση της πολυσυμμετοχικότητας και της αυτοδιαχείρισης, από την Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας (ΕΕΒΟΠ), χωρίς μεγάλα budget και διαφημιστική καμπάνια, καθιστώντας για πρώτη φορά την Ορεστιάδα προορισμό αστικού τουρισμού, καλύφθηκε αποκλειστικά από χορηγίες των τοπικών επιχειρηματιών, καθώς και τη χορηγία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου, το συνολικό δε κόστος της εκδήλωσης  δεν ξεπέρασε τις 2.800 ευρώ. Οι 10.000 επισκέπτες  προσήλθαν  όχι μόνο από όλο τον Νομό Έβρου, αλλά και από τις γειτονικές χώρες, Τουρκία και Βουλγαρία. Περιττό να αναφέρουμε ότι η ΕΕΒΟΠ Ορεστιάδας και περιφέρειας ετοιμάζει από τώρα την επόμενη δεύτερή της Λευκή νύχτα…
 
Μπράβο τους!!! Εμείς να δούμε τώρα!!! Ξεκινώντας από τους αριθμούς μας πρώτα πρώτα…Ν.Τ.
 

Φωτογραφίες: evros-news.gr, gnomionline.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.