Σε πρωτο πλανο ενα νεο μοντελο προωθησης αυθεντικων αγροτικων προιοντων της Ελλαδος

Συνάντηση Μ. Βορίδη με πανεπιστημιακούς για την ανάδειξη και την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας τους

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (2/9/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με κορυφαίους πανεπιστημιακούς με τους οποίους συζήτησε την ανάδειξη και την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας μοναδικών αγροτικών προϊόντων της χώρας μας.
 
Ο Καθηγητής της Ιατρικής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Νικόλαος Θωμαΐδης και ο Καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Ανδρέας Σκορίλας, συζήτησαν με τον Υπουργό το ενδεχόμενο ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας και ανάπτυξης ψηφιακών βιβλιοθηκών προϊόντων εθνικής προτεραιότητας όπως το ελαιόλαδο, το γάλα, η φέτα, το μέλι και το κρασί.
 
Οι πανεπιστημιακοί διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν οι υποδομές στα εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Μοριακών Αναλύσεων του Ε.Κ.Π.Α. όπου πραγματοποιείται ενδελεχής μοριακός χαρακτηρισμός των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με προηγμένες τεχνικές αιχμής ανάλυσης.
 
Έτσι αποδίδεται μια «ψηφιακή ταυτότητα» σε κάθε αγροτικό προϊόν και συνδέεται με την ποικιλία, την προέλευση, τις παραγωγικές διαδικασίες και το περιεχόμενο των βιοδραστικών (όπως π.χ. αντιοξειδωτικά) και ωφέλιμων ενώσεων που περιέχουν, ώστε να προωθούνται προϊόντα με ισχυρισμό υγείας. 
 
Όπως πρόσθεσαν, η τεκμηρίωση της αυθεντικότητας και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.