«Να μην γινει η αστυνομοκρατια συνηθεια»

Το Αναρχικό Στέκι Utopia AD για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Ανακοίνωση σχετικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου εξέδωσε το Αναρχικό Στέκι Utopia AD. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

«Κοινωνικές ανισότητες και Έγκλημα / Παραβατικότητα 

Η δομή της κοινωνίας μας βασίζεται στην ανισότητα μεταξύ του συνόλου που την απαρτίζει. Όσο μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στα κομμάτια της κοινωνίας με βάση την οικονομική άνεση, αλλά και τα δικαιώματα και τις ελευθέριες των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, αυξάνεται η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση των πολλών, ενώ αντίθετα ενδυναμώνεται και αυξάνεται η ευημερία των λίγων. Βάσει αυτού, όσο περισσότερη εξαθλίωση υπάρχει τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι παραβατικές συμπεριφορές και το έγκλημα. Μαζί με τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και  η απόδοση της αστικής δικαιοσύνης, η οποία είναι διαφορετική ανάλογα με την κοινωνική και οικονομική θέση του ατόμου.

Έγκλημα/ Παραβατικότητα στο πανεπιστημιακό άσυλο 

Τα πανεπιστήμια είναι η αποκαλούμενη ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία σχετίζεται άμεσα με την υπόλοιπη κοινωνία, μιας και τα υποκείμενα που την απαρτίζουν είναι κομμάτια της. Έτσι, όλα τα παραπάνω αφορούν και έχουν άμεσο αντίκτυπο με αυτήν. Λογικό λοιπόν είναι να έχει παρόμοιες παθογένειες με την υπόλοιπη κοινωνία, που όμως σε σχέση με αυτήν είναι σε μικρότερο βαθμό λόγο του ελευθεριακού χαρακτήρα που έχει χτιστεί με τις πολιτικές ζυμώσεις στο εσωτερικό της, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κάποιου κατασταλτικού μηχανισμού. Αντίθετα στην εκτός ασύλου κοινωνία, ανθίζουν όλα όσα προσπαθούν να καταλογίσουν πως συμβαίνουν στα πανεπιστήμια και μάλιστα με τεράστια διαφορά, συν τα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα της ελίτ, που με τον καιρό και με την βοήθεια των στρατευμένων ΜΜΕ ξεχνιούνται. Φυσικά η τεράστια καταστολή εκτός ασύλου δεν φαίνεται να αποδίδει. Παρ όλα αυτά την ίδια αποτυχημένη συνταγή θέλουν να πείσουν τους τηλεθεατές και ψηφοφόρους πως χρειάζονται τα πανεπιστήμια για την εξυγίανσή τους, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το κράτος πως ο κύριος στόχος της καταστολής είναι  τα αντιστεκόμενα κομμάτια που δραστηριοποιούνται στους πανεπιστημιακούς χώρους.    

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την κατάργηση του ασύλου 

Η ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου παρουσιάζεται δεκαετίες τώρα ως άσυλο ανομίας με την βοήθεια των ΜΜΕ  και με έναν λαϊκίστικο λόγο γεμάτο υπερβολές, μισές αλήθειες και ψέματα. Καλλιεργείται τόσα χρόνια μια προσπάθεια δαιμονοποίησης του ασύλου στα μάτια της κοινωνίας με στόχο την κοινωνική νομιμοποίηση της κατάργησής του. Η επικύρωση της επέμβασης της αστυνομίας με την καταγγελία περί άνομων πράξεων με ένα τηλεφώνημα ατόμου, είτε αυτό ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα είτε όχι, επικροτεί την ρουφιανιά σε ακαδημαϊκό και κοινωνικό επίπεδο. Επίσης εμείς οι αναρχικοί γνωρίζουμε πολύ καλά την τακτική των κατασταλτικών δυνάμεων με τα υποτιθέμενα ανώνυμα τηλεφωνήματα και τις δεκάδες διώξεις συντρόφων μας με μόνο αποδεικτικό στοιχείο τις ανώνυμες καταγγελίες.
 
Ένα ακόμη ζήτημα για το οποίο το κράτος χρειάζεται την καταστολή εντός πανεπιστημιακών χώρων είναι οι επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις και η επέλαση εταιριών, οι οποίες θα χρησιμοποιούν τις σχολές για δικούς τους ερευνητικούς σκοπούς των προϊόντων τους. Με την προστασία των ΜΑΤ αυτά τα αλισβερίσια κυβέρνησης – ιδιωτών θα γίνονται ευκολότερα. Τέλος οι επερχόμενες αλλαγές στην παιδεία ενδέχεται να φέρουν αντιδράσεις και ταραχές, έτσι η κατάργηση του ασύλου κάνει ευκολότερο το έργο των δυνάμεων καταστολής. 

Κλείνοντας… 

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως στην ουσία η αστυνομία παραβίαζε το άσυλο όποτε ήθελε, με ΜΑΤ και ασφαλίτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, ασφαλίτες να κάνουν βόλτες σε πανεπιστημιουπόλεις (στην Κομοτηνή είχε γίνει συνήθεια) “κόβοντας κίνηση”, μέχρι και βαθμοφόροι ασφαλίτες που αποφάσισαν να γίνουν φοιτητές, χωρίς φυσικά να αφήνουν την ιδιότητα του ασφαλίτη.
 
Εμείς από την μεριά μας θα υπερασπιστούμε το άσυλο καθώς και την κατάληψή μας όπως κάναμε πάντα, άλλωστε παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίσαμε και με τον νόμο Διαμαντοπούλου. Αλλά και το 2013 γίναμε μάρτυρες παραβίασης του ασύλου, όταν 10δες μπάτσοι μπήκαν στο προαύλιο της Π. Νομικής όπου λειτουργούν οι σχολές Ιστορίας – Εθνολογίας, Κοινωνικής Διοίκησης – Πολιτικών Επιστημών και Παρευξείνιων χωρών με σκοπό να μας συλλάβουν μετά από ψευδή καταγγελία καθηγητή, ενώ η αφορμή ήταν ένα δάγκωμα σκύλου.
 
Πιο πρόσφατα στις αρχές του καλοκαιριού εντοπίστηκε και εκδιώχθηκε ασφαλίτης μέσα στο προαύλιο του πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια πάρτι, ο οποίος μάλιστα είχε το θράσος να έρθει και δεύτερη φορά με την ίδια για αυτόν κατάληξη.
 
Όλα αυτά τα χρόνια που στεγαζόμαστε στον χώρο της Π. Νομικής πάντα υπήρχε έντονη παρουσία της αστυνομίας. Άλλες φορές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων, άλλες φορές κατά τη διάρκεια μικροφωνικών παρεμβάσεων, συναυλιών ακόμα και των εβδομαδιαίων προβολών της κατάληψης. Άλλες φορές πάλι ακόμα και χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος περνούσαν από τον πεζόδρομο του πανεπιστημίου απλά και μόνο για να προκαλέσουν.
 
Σε όλες τις προκλήσεις υπερασπιστήκαμε τον χώρο μας και το άσυλο και συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε. Το ίδιο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα είτε υπάρχει θεσμική κατοχύρωση του ασύλου είτε όχι. Δεν περιμένουμε καμία θεσμική απόφαση να μας προστατέψει από την καταστολή. 
  
Να μην γίνει η αστυνομοκρατία συνήθεια
Επίθεση πρώτα και πάντα 
 

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.
SINCE 2003
utopia-ad.org»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.