Εκδηλώσεις μνήμης στην Ξάνθη για την μαύρη επέτειο της 21ης Ιουλίου

25.07.2019 11:07

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης τίμησε τους νεκρούς και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης θέλοντας να τιμήσει τους νεκρούς και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και του πραξικοπήματος της Χούντας τέλεσε μνημόσυνο στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στα Άβδηρα, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη κ. Ιωακείμ και συλλειτουργού ιερέως και τρισάγιο στο μνημείο στο Άλσος Αγνοουμένων της Κύπρου που ο σύλλογος ίδρυσε στα Άβδηρα. Στην συνέχεια παρέθεσε καφέ με εδέσματα κυπριακά που ετοίμασαν οι κυρίες του Συλλόγου σε καφέ στην Κεντρική Πλατεία Αβδήρων. Ευχαριστούμε θερμότατα το σεβαστό ιερατείο.Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ανδρέας Βασιλείου, ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, ο Νίκος Ευφραιμίδης εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, ο υποδιοικητής  του Δ΄ ΣΣ, υποστράτηγος Τσιρίδης Αλέξανδρος, εκπρόσωπος του Στρατηγού του Δ΄ ΣΣ,  ο υπαστυνόμος Μαυρομάτης Σάββας εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, η κ. Πηνελόπη- Καμπάκη Βουγιουκλή Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, εκπρόσωπος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, εκπρόσωποι συλλόγων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, της Αστυνομίας, της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, των Συλλόγων Ποντίων, ο δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης και επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού Γιάννης Παπαχρόνης, ο αγωνιστής της Κύπρου Γιάννης Φύσαρης και πλήθος φίλων του συλλόγου και του νησιού καθώς και τα μέλη του συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης. Σπύρος Μιλτιάδης «Η ύπαρξη των συρματοπλεγμάτων στην καρδιά της μοιρασμένης Λευκωσίας εξακολουθεί να προκαλεί οδύνη, αλλά και ντροπή σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο» 

Στην εξαιρετική ομιλία που έκανε στην εκκλησία ο Πρόξενος Σπύρος Μιλτιάδης αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα μίλησε για την ελπίδα και το κουράγιο του κυπριακού λαού, μέσα από τις στάχτες του να αναγεννηθεί και να δημιουργήσει το θαύμα επιβίωσης του.  Μίλησε ακόμη για τον αγώνα επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και για την περιφρόνηση των ψηφισμάτων των Η.Ε από την Τουρκία.
 
Κλείνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά «Σαράντα πέντε χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 η ύπαρξη των συρματοπλεγμάτων στην καρδιά της μοιρασμένης Λευκωσίας εξακολουθεί να προκαλεί οδύνη, αλλά και ντροπή σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Χρέος όλων των Ελλήνων, είναι η αποτροπή καταστάσεων όπως αυτές που οδήγησαν στην τραγωδία και η διατράνωση της απόφασης πως ο ελληνισμός, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες του, ξέρει να υπερασπίζεται τα δίκαιά του με εγρήγορση και αποφασιστικότητα, Το μνημόσυνο των πεσόντων στην τραγωδία του 1974 ας είναι παράδειγμα προς αποφυγήν λαθών, πηγή δύναμης και εφαλτήριο διεκδίκησης της εθνικής μας αξιοπρέπειας». Ελένη Χατζηγεωργίου «Μέχρι την λευτεριά του τόπου μας και μέχρι την παράδοση και του τελευταίου αγνοούμενου μας» 

Από την πλευρά της, στον σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελένη Χατζηγεωργίου επεσήμανε πως «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.... Μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας το δεν ξεχνώ θα παραμείνει ζωντανό, στις ψυχές, στην καρδιά και στις δράσεις μας. Θα παραμείνει ζωντανό και προπαντός διεκδικητικό στη νέα γενιά μέχρι την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από το νησί μας, μέχρι την λευτεριά του τόπου μας και μέχρι την παράδοση και του τελευταίου αγνοούμενου μας, ζωντανού ή νεκρού».

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine

#menoumespiti