Διαυλους επικοινωνιας και αναδειξης της Θρακιωτικης παραδοσης ανοιγει ο Συλλογος Θρακων Κομοτηνης

51μελής αποστολή στην Πράγα για το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, με «ενδιάμεσες» στάσεις το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι

Στην Πράγα βρέθηκαν το διάστημα 10 με 15 Ιουλίου, 51ένας χορευτές και χορεύτριες του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών.
 
Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής αποτέλεσε μία εκ των τεσσάρων συνολικά ελληνικών συλλόγων που συμμετείχαν σε σύνολο 11 αποστολών από 8 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κροατία, το Βέλγιο, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Ινδονησία και η Τουρκία, αλλά και την μοναδική Θρακιώτικη συμμετοχή.
 

Στην βάση αυτή σε συνεργασία και συνεννόηση με τις υπόλοιπες ελληνικές αποστολές, ο Σύλλογος Θρακών παρουσίασε ένα δείγμα των Θρακιώτικων χορών, ενώ, μετά το τέλος και της απονομής, όπως φανέρωσε ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Γιάννης Τζερνικούδης μιλώντας στον «ΠτΘ» έσυραν τον χορό παρέα με άλλα μέλη των ελληνικών αποστολών παρουσιάζοντας ένα πλήρες δείγμα του χορευτικού πολιτιστικού αποθέματος της χώρα μας.
 
Η πλούσια και πολύχρονη εμπειρία του Συλλόγου από τις συμμετοχές του σε διεθνής διοργανώσεις και Φεστιβάλ έχει προσφέρει την δυνατότητα στα μέλη του να συνδυάζουν τις «χορευτικές» αυτές αποστολές τους με άλλες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα αλλά και επαφές που δικαιολογούν  πλήρως τον τίτλο των «εκπροσώπων» της ευρύτερης Θρακιώτικής παράδοσης και πολιτισμού.
 
Και η συγκεκριμένη αποστολή  αποτέλεσε για τα μέλη του Συλλόγου ευκαιρία να διευρύνουν τις σχέσεις τους με μέλη της ελληνικής κοινότητας Πράγας, η οποία, όπως εξήγησε ο κ. Τζερνικούδης, έχει ιδιαίτερη έντονη παρουσία και δραστηριότητα και μάλιστα και με θρακιώτικα στοιχεία, καθότι η πρόεδρος της κ. Τασούλα Ζησάκη κατάγεται από το Πραγγί του Έβρου, ενώ η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων είναι η Κομοτηναία κ. Κική Κυρέζη. 

Πολυσχιδές το έργο του Συλλόγου και εκτός συνόρων 

«Από την πρώτη ημέρα της άφιξής μας ενδιαφέρθηκαν και ήταν κοντά μας, δείχνοντας μας το έμπρακτο ενδιαφέρον, την αγάπη και την χαρά τους για την παρουσία μας εκεί» υπογράμμισε ο ίδιος για μας μεταφέρει στο βραδινό γλέντι που έλαβε χώρα με την αφορμή της παρουσίας τους εκεί, το οποίο πέραν του ψυχαγωγικού κομματιού αποτέλεσε ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και καλών πρακτικών.
 
Πέραν των μελών της ελληνικής κοινότητας, μία ολιγομελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου, περί των είκοσι ατόμων, επισκέφθηκε και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία κ. Ευθύμιο Ευθυμιάδη, στον οποίο πέραν όλων των υπολοίπων, προσέφεραν δώρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και του δημάρχου Κομοτηνής, μαζί και με τοπικά προϊόντα μελών του Συλλόγου.
 

«Το χορευτικό κομμάτι είναι η αρχή μας, αλλά από κει και πέρα μπορούμε να συνδυάζουμε και αυτά τα στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσής μας, διότι αφήνουν μια παρακαταθήκη για το μέλλον, η οποία θα είναι χρήσιμη τόσο για εμάς όσο και για οποιονδήποτε άλλο σύλλογο μπορεί και επιθυμεί να ταξιδέψει» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το επίπεδο σύγκρισης των παραδειγμάτων λειτουργίας των Συλλόγων του εξωτερικού, εξήρε το έργο τόσο των εγχώριων συλλόγων όσο και των συλλόγων του εξωτερικού, κάνοντας λόγο για ευκαιρία εξαγωγής συμπερασμάτων για την κουλτούρα, το ύφος, την συμπεριφορά αλλά και την πειθαρχία των μελών τους. 

«Οδοιπορικό» προς γνώση και εξερεύνηση 

 Η ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του Συλλόγου στο Φεστιβάλ έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη της Θρακιώτικης αποστολής να ταξιδέψουν και στο Βελιγράδι αλλά και την Βουδαπέστη, ώστε να συνδυάσουν το ταξίδι αυτό και με την γνώση, με τον κ. Τζερνικούδη να υπογραμμίζει πως «μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε νέες περιοχές και να ξεναγηθούμε σε άλλα μέρη και νομίζω πως όλοι, παρότι επιστρέψαμε κουρασμένοι, γυρίσαμε με τις καλύτερες των εντυπώσεων από κάθε πλευρά». 

Οι επόμενες «στάσεις» 

Το Καλοκαίρι μπορεί να βρίσκεται στην «κορύφωσή» του, το γεγονός αυτό ωστόσο δεν ισοδυναμεί με ξεκούραση για τα μέλη του Συλλόγου, καθώς όπως έκανε γνωστό ο κ. Τζερνικούδης ο Σύλλογος Θρακών θα είναι παρών και σε τοπικές διοργανώσεις, με τις προσεχείς σε Αρσάκειο, Κρανοβούνι, το Αντάμωμα στην Ξυλαγανή να βρίσκονται προ των πυλών, ενώ στις 21 με 25 Αυγούστου ο Σύλλογος θα ταξιδέψει στην Βέροια. Εκεί θα λάβει μέρος σε διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν τα χορευτικά του Δήμου Βέροιας αλλά και αποστολές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ο Σύλλογος Θρακών θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει με τη βοήθεια του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής και των εδώ Επιμελητηρίων προϊόντα της περιοχής, όπως καφές, σουτζούκ – λουκούμ, στραγάλια, λάδι και προϊόντα της Ποτοποιϊας, με στόχο την ανάδειξη των προϊόντων ου τόπου μας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.