Κωστας Αρβανιτης «Αυτο που γινεται στο Ευρωκοινοβουλιο ειναι μια σκληρη, πολιτικη και ιδεολογικη συγκρουση, η οποια εχει πολυ μεγαλο ενδιαφερον»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ενός νέου έμπειρου και δυναμικού ηγέτη, αλλά και καθαρό προσανατολισμό»

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα κατάφερε να ξεσηκώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας του με θέμα της ασφάλεια στη Μεσόγειο, παρενέβη εξαπολύοντας δριμεία κριτική κυρίως προς την ευρωπαϊκή δεξιά για την υφιστάμενη εικόνα των αλλεπάλληλων ανθρωπιστικών τραγωδιών αλλά και των τρόπων διαχείρισης των προσφύγων από μερίδα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
 
Ο λόγος για τον νεοεκλεγέντα Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κ. Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος με την αφορμή την παρέμβασής τους αυτής, φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά μετεκλογικά, στο «Ράδιο Παρατηρητής» μεταφέροντας μεταξύ άλλων τις πρώτες του εντυπώσεις από το Ευρωκοινοβούλιο, τις πολιτικές που ακολουθούνται και καταθέτοντας την άποψή του για σειρά εγχώριων ζητημάτων, όπως οι «αλλαγές» στην ΕΡΤ αλλά και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ:κ. Αρβανίτη πρώτη φορά στη θέση του Ευρωβουλευτή, με ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα ήδη από τις πρώτες ημέρες. Πώς είναι η μέχρι σήμερα εμπειρία σας; Είναι όπως το αναμένατε;
Κ.Α.:
Είμαστε μια ομάδα. Με αυτή τη λογική ως μέλη της ομάδας της ευρωαριστεράς παρεμβαίνουμε καθημερινά και έτσι πρέπει να κάνουμε. Δεν είναι ελληνικό κοινοβούλιο. Μιλάμε για 751 ευρωβουλευτές από πάρα πολλές χώρες. Είναι ένα θέατρο της πολιτικής και έχει ενδιαφέρον, ζυμώσεις και συγκρούσεις. Θέλει πολύ μελέτη, πολύ διάβασμα, πολύ τεκμηρίωση, κάτι που ανεβάζει τον πήχη πάρα πολύ, αλλά δεν αφορά μόνο σε μας, αλλά σε όλους τους ευρωβουλευτές. Είναι ακριβώς όπως το περίμενα. Εγώ αυτή τη στιγμή κάνω πολιτική, πιο σκληρά και πιο ουσιαστικά. Άλλωστε αυτό που γίνεται είναι μια πολύ σκληρή πολιτική, ιδεολογική σύγκρουση,  η οποία έχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. 

«Το σύνολο των πολιτικών από τη σοσιαλδημοκρατία τους πρασίνους, τους δεξιούς και τους ακροδεξιούς θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι οι πρόσφυγες και δεν μιλούν για την αιτία» 

ΠτΘ: Η τελευταία σας παρέμβαση στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου αφορά στο προσφυγικό και την ασφάλεια στη Μεσόγειο, ενώ προσφάτως αναφερθήκατε και στην υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Τι διαμείφθηκε και τι κατανοήσατε εσείς ως προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του προσφυγικού; 
Κ.Α.:
Όσον αφορά στο κομμάτι της παρέμβασής μου στο προσφυγικό, νομίζω ότι όπως ακούγαμε και την κ. Φον Ντερ Λάιεν αλλά και το σύνολο των πολιτικών από τη σοσιαλδημοκρατία, τους πρασίνους, τους δεξιούς ή τους ακροδεξιούς, θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι οι πρόσφυγες. Λες και είναι ένα προϊόν το οποίο κινείται από μόνο του, δεν είναι άνθρωποι, δεν είναι ψυχές και δεν υπάρχουν άλλες αιτίες. Κανείς δεν μιλάει για την αιτία εξ ου και τοποθετήθηκα. Η αιτία είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι πρέπει να στρατικοποιήσουμε την Ευρώπη και να είναι πιο σημαντικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις περιοχές αυτές. Όταν μπαίνει το γερμανικό τανκ ή το γερμανικό αεροπλάνο πάνω από τα εδάφη στα Βαλκάνια, στην Ελλάδα, θα έχουμε πρόσφυγες. Αυτό είναι δεδομένο. Οπότε το βασικό  ζήτημα είναι να μην σηκωθεί το βομβαρδιστικό, να μην εμπλακεί σε μια επιχείρηση. Αν το δεις σκληρά, από αυτή την κατάσταση δεν κερδίζουμε όπως δεν κερδίζει κανείς, πλην των Γερμανών και ενδεχομένως των Γάλλων και συγκεκριμένα οι εταιρείες τους.
Το μισό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και σύσσωμη η δεξιά χειροκροτούσε για το ευρωπαϊκό Imperium της κ. Φον Ντερ Λάιεν, η οποία πρέπει να σας πω ότι είναι μέχρι το λαιμό στο σκάνδαλο, με συμμετοχή της οικογένειάς της και του γιού της σε εκκρεμότητες στη Γαλλία που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Δεν έχει να επιδείξει κάτι. Στην ουσία είναι παράδειγμα της επέλασης των μετρίων, μιας και στην Ελλάδα έχουμε την επέλαση των αρίστων. 

«Με την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για την ΕΡΤ πάμε πολλά χρόνια πίσω» 

ΠτΘ: Σε εγχώριο επίπεδο έχουμε πλέον μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βέβαια έχει επιδείξει ήδη από τις πρώτες ώρες και μέρες της διακυβέρνησής της την λογική και τις πολιτικές με τις οποίες θα κυβερνήσει. Είστε άνθρωπος της ΕΡΤ. Πώς κρίνετε την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει υπ’ ευθύνη του η ΕΡΤ και το ΑΠΕ -ΜΠΕ;
Κ.Α.:
Η καινοτομία θα ήταν να πει «είναι το σπίτι μου», και θα πήγαινε και τη σκέψη μας παραπέρα. Κατά την άποψή μου πάμε πολλά χρόνια πίσω. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μητσοτάκη θα έχει άμεση πρόσβαση και άμεση καθοδήγηση σε ό,τι αφορά τις ειδήσεις, το περιεχόμενο και τις εκπομπές. Εννοώ και σε επίπεδο παραγωγής, σε επίπεδο προμήθειας. Αυτό που κάνει είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Για παράδειγμα όταν θα βγαίνει μια καταγγελία για μια παραγωγή θα απευθύνονται στο γραφείο του πρωθυπουργού. Έχουν τέτοια λύσσα που ούτε να τον προστατεύσουν κοιτούν. Φυσικά είναι απαράδεκτο και σε επίπεδο δημοκρατίας και το θεωρώ απαράδεκτο. Ως προς το ΑΠΕ-ΠΕ ήδη έχουμε δύο πολύ κακά παραδείγματα από την ημέρα που ανέλαβαν, όπου η είδηση έχει αλλοιωθεί πλήρως. 

«Με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ χρόνο αλλά ο λαός» 

ΠτΘ: Ως προς το ΣΥΡΙΖΑ και τις επόμενες των εκλογών κινήσεις του; Πώς τις κρίνετε;
Κ.Α.:
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα και γι' αυτό είναι από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς στον κόσμο, με ποσοστό 31,5%. Έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα… έχει ηγέτη ο οποίος είναι νέος, έμπειρος, δυναμικός και έχει ένα πολύ καλό βιογραφικό που πιάνει στο εξωτερικό. Ο Τσίπρας έχει σημείο αναφοράς και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, και το καταλαβαίνουμε, είναι ότι δεν μπορεί μια μηχανή ενός τρένου η οποία έσερνε δυο βαγόνια, ξαφνικά να έχει δεκάδες βαγόνια. Η μηχανή που διαθέτει δεν μπορεί να τα σύρει, όσο καλός και να είναι ο μηχανοδηγός. Πρέπει να αλλάξουμε λοιπόν τη μηχανή και αυτή η μηχανή είναι το κόμμα. Αυτό είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν μπορεί στις σημερινές συνθήκες με 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους να έχεις ένα κόμμα με 20.000 ενεργά μέλη. Δεν μπορούμε να το σηκώσουμε. Δεν μπορούσαμε να καλύψουμε ούτε τους εκλογικούς αντιπροσώπους. Ήμασταν εκλογικοί αντιπρόσωποι, ήμασταν υποψήφιοι, είμαστε αφισοκολλητές, είμαστε διακινητές, είμαστε πολλά. Δεν γίνεται. Πρέπει να ανοίξει αυτό το πράγμα και θα ανοίξει χωρίς φόβο. Δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σέχτα της αλήθειας.
 
Πέραν αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και καθαρό προσανατολισμό. Τον σοσιαλισμό, τα οράματά μας, την οικονομική λογική που πρέπει να διαχειριστούμε, αυτό που λέμε κεφάλαιο. Να μην έχουμε εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, να γίνει αναδιανομή του πλούτου. Αλλά για να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, αυτά έπρεπε να τα έχουμε κάνει πριν τα πει ο Αλέξης και πριν χάσουμε. Γιατί αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, αν δηλαδή δουλεύαμε σοβαρά στο κόμμα -δεν αναφέρομαι σε στελέχη- ενδεχομένως να μην είχαμε ήττα, και βεβαίως να είχαμε την εκκίνηση μέσα στην κυβερνητική διαδικασία. Χάσαμε χρόνο. Ο λαός έχασε χρόνο, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η ιστορία με τη Νέα Δημοκρατία μας πηγαίνει πάρα πολύ πίσω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.