«Αντεχει» τουριστικα η Περιφερεια ΑΜΘ

Αυξημένη η οδική κίνηση τουριστών στην Περιφέρεια ΑΜΘ, που συνεχίζει τις προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου - Μεγάλο παραμένει το ενδιαφέρον για τη Ροδόπη από Βουλγαρία και Ρουμανία

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δηλώνει από το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τους, στην καρδιά του καλοκαιριού υπάρχει πληρότητα σχεδόν 90% στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής καθώς και στα δύο νησιά, Θάσο και Σαμοθράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης, και αυτό γιατί δείχνει ότι η περιφέρεια κινείται κόντρα στην μείωση της κίνησης που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 
Όπως έχει αναφέρει και παλιότερα, κατά την έκθεση του Βερολίνου στις αρχές Μαρτίου, η οποία αποτελεί και κομβικό σημείο για να «μετρηθεί» η τουριστική προοπτικής της χρονιάς, υπήρχαν δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό στη χώρα μας, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν βγει πραγματικές.
 
Έτσι παρατηρείται μια πτώση στο τουριστικό ρεύμα σε μεγάλες τουριστικές χώρες, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία και στη χώρα μας, σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος και τα Ιόνια νησιά. 

Στα περυσινά επίπεδα η τουριστική κίνηση στην ΑΜΘ 

Όμως παρά την πτώση η περιφέρειά μας φαίνεται να αντέχει και να κινείται στα περυσινά επίπεδα της τουριστικής κίνησης, κάτι που ο κ. Αντωνιάδης θεωρεί θετικό γιατί πηγαίνει κόντρα στις προβλέψεις αυτές.
 
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του οδικού τουρισμού εκμεταλλευόμενοι το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι γειτνιάζουμε με χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, με τουρίστες από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια. Επίσης φέτος παρατηρήθηκε αύξηση τουριστών από τη Σερβία, ενώ σε σταθερά επίπεδα παραμένουν οι τουρίστες από τη Ρωσία και την Τουρκία.
 
Άλλωστε ο οδικός τουρισμός υπερκαλύπτει και την μικρή μείωση στις αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καβάλας, το οποίο συνεχίζει να δέχεται αφίξεις charter από το εξωτερικό, επιδεικνύοντας μια αμελητέα πτώση 0,5%, από τους 49.000 το 2018 στους 48.500 το 2019.
 
Την καλή εικόνα επαυξάνουν τα στοιχεία από τα πορθμεία Καβάλας και Κεραμωτής προς Θάσο, που δείχνουν ότι μόνο τον Ιούνιο διακινήθηκαν 25.000 περισσότεροι επιβάτες τον Ιούνιο του 2019 σε σχέση με το 2018.
 
Όσο  για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, οι εσωτερικές πτήσεις εμφανίζουν αύξηση σε σχέση με το 2018, όπως και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, η Σαμοθράκη έχει πολλούς Σέρβους και Ρουμάνους τουρίστες, αλλά και Γάλλους, οι οποίοι ανακαλύπτουν το νησί. 

Ρουμανική απόβαση 

Για ακόμα μια χρονιά πάντως αναδεικνύεται πολύ σημαντική για την περιοχή μας η αγορά της Ρουμανίας, με πολλούς επισκέπτες να σταματούν στη Ροδόπη, όπως και Βούλγαροι, με έμφαση στο Φανάρι.
 
Η Ρουμανία, τόνισε, είναι μια πολύ μεγάλη αγορά , στην οποία προσπαθούν να μπουν και άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου, με απευθείας πτήσεις από το Βουκουρέστι.
 
Όμως η ΑΜΘ ευνοείται γιατί οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφτούν με το αυτοκίνητό τους, κάτι που σημαίνει πως κρατούν και χαμηλά το κόστος, αλλά έχοντας το αυτοκίνητό τους μπορούν να επισκεφτούν και άλλες περιοχές, αν θέλουν ή αν ο καιρός δεν είναι καλός.
 
Έτσι η γρήγορη πρόσβαση και η ευελιξία, κάνει ιδιαίτερα ελκυστική την Περιφέρεια, και φαίνεται και η αύξηση της οδικής κίνησης από τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας. 

Καθολικό ενδιαφέρον για τους Φιλίππους 

Σημαντικό ενδιαφέρον υπάρχει για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων από Καθολικούς, και ήδη γίνονται επαφές με το Βατικανό και την εκκλησία της Γαλλίας, μιας και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ευρώπη, ενώ επαφές για τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν και με την περιοχή του Μονάχου.
 
Να υπενθυμίσουμε πως η Περιφέρεια βάζει ένα ποσό της τάξης των 5 εκ. ευρώ για την αναστήλωση της Βασιλικής Β΄ που υπάρχει στους Φιλίππους, καθώς και έργα για την κατάργηση του οδοστρώματος στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και υποδομές όπως πάρκινγκ και τουαλέτες. 

Προσπάθειες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου 

Δράσεις όμως έχουν γίνει και στον τομέα της προώθησης του οινικού τουρισμού, με 2 Γάλλους Δημοσιογράφους να επισκέπτονται την περιοχή κάνοντας περιοδεία σε οινοποιία της περιοχής αλλά και σε αξιοθέατα, καθώς και ένα Αμερικανό Δημοσιογράφο, εξειδικευμένο στη γαστρονομία, ο οποίος επίσης επισκέφτηκε τα οινοποιία της Περιφέρειας.
 
Οι επαφές αυτές συνεχίζονται, ώστε να υπάρξει μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι το οποίο φαίνεται σιγά σιγά να προχωρά.
 
Όπως τόνισε ο κ. Αντωνιάδης, ο Μάιος ήταν ένας πολύ καλός μήνας για τη Θάσο, όπου οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες άνοιξαν νωρίς, και με δεδομένο ότι το Πάσχα έπεσε στα τέλη Απριλίου, υπήρχε τουριστική κίνηση από νωρίς σε πολλά τουριστικά σημεία, τόσο σε Καβάλα όσο και σε Αλεξανδρούπολη.
 
Όμως και από τις κρατήσεις φαίνεται ότι ενώ από τις 10-15 Σεπτεμβρίου υπήρχε μείωση τουριστικού ρεύματος, πλέον στη Θάσο αλλά και σε άλλες περιοχές φαίνεται ότι μέχρι τις 20-25 Οκτωβρίου θα είναι ανοιχτά τα μεγάλα ξενοδοχεία, κάτι που δείχνει σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη ότι υπάρχουν τουρίστες.
 
Αυτό βέβαια σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει συνέργεια και συνεργασία όλων των φορέων, ώστε να μένουν ανοιχτά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όλα όσα λειτουργούν κατά την θερινή περίοδο, στην περιοχή, ώστε να μπορούν να τα επισκεφτούν οι τουρίστες.
 
Βέβαια παραδέχτηκε πως αυτό δεν είναι εύκολο, και λίγες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμα και σε πολύ τουριστικές περιοχές μένουν ανοιχτές όλο το χρόνο, όμως θεωρεί πως η Περιφέρεια αποκτά σιγά σιγά ένα brand name, και μπορεί να προσελκύσει τους τουρίστες.

Συνεχίζει το σχεδιασμό της η Περιφέρεια 

Όμως η Περιφέρεια δεν εφησυχάζει, και σχεδιάζει για το 2020 καμπάνιες σε χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, από τη Γερμανία, που είναι η πρώτη σε επισκεψιμότητα χώρα για την Περιφέρεια ΑΜΘ, με τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθεί.
 
Φέτος είχαμε για πρώτη φορά πτήση από την πόλη Poznan από την Πολωνία στην Καβάλα, μέχρι και τον Οκτώβριο από την Ryanair, κάτι που θεωρούν πως αφενός με αυτόν τον τρόπο το αεροδρόμιο της Καβάλας αποκτά ένα ισχυρό πελάτη, αφετέρου ανοίγει και η αγορά της Πολωνίας, με την περιφέρεια να συμμετάσχει τόσο σε έκθεση της Βαρσοβίας όσο και με ειδικά event στην Πολωνία, που έχει πληθυσμό 40 εκ. και είναι η πρώτη σε ανάπτυξη χώρα της Ευρωζώνης.
 
Γενικότερα ελπίζουν πως συνεχίζοντας να κάνουν συντονισμένες καμπάνιες σε γειτονικές χώρες αλλά και χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, το 2020 θα συνεχίσουν να έχουν αυτή την ικανοποιητική άφιξη τουριστών στην Περιφέρεια, ενώ συνεχίζουν να επενδύουν και στον εναλλακτικό τουρισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.