Το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης μάς καλεί να μην πετάμε τα κουκούτσια στα σκουπίδια

17.07.2019 09:53

Αντ’ αυτού προτρέπει να τα σκορπίζουμε σε ακαλλιέργητες εκτάσεις

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα social media και ευελπιστεί να αποτελέσει έναν ανασταλτικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής υιοθετεί το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και μας καλεί να υιοθετήσουμε και εμείς.
 
Συγκεκριμένα το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης επισημαίνει αρχικά πως «τα περισσότερα φρούτα τα καταναλώνουμε τώρα το καλοκαίρι. Μεταξύ αυτών είναι και τα βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, κορόμηλα, αχλάδια κλπ. Όλα τα απομεινάρια τους (κυρίως τα κουκούτσια) τα πετάμε στα σκουπίδια» για να εξηγήσει πως «αυτή η πράξη ισοδυναμεί με μια από τις μεγαλύτερες “ανοησίες” της “έξυπνης” εποχής μας» καθώς «το κουκούτσι είναι ο σπόρος για να μεγαλώσει ένα δένδρο. Είναι γενετικό υλικό που, αν εκτεθεί στα στοιχεία της φύσης, είναι πιθανόν να φυτρώσει, να μεγαλώσει, να καρπίσει και να δώσει όλα τα οφέλη που μπορούμε να πάρουμε από την παρουσία ενός οπωροφόρου δένδρου ή θάμνου».
 
Όσο για τις ευεργετικές επιδράσεις μιας τέτοιας κίνησης το ΓΕΩΤΕΕ εξηγεί πως «μπορεί με τα φρούτα του να δώσει τροφή σε ανθρώπους και άγρια ζώα. Μπορεί να δώσει περισσότερο οξυγόνο από ό,τι η ποώδης βλάστηση. Επίσης η παρουσία δένδρων μπορεί να αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας, όπως έχει επισημανθεί από πολλούς επιστήμονες».
 
«Για αυτό λοιπόν» προτρέπει «στην υπόλοιπη ζωή μας καλό είναι να το βάλουμε ως στόχο. Όπως έχουμε βάλει στην ζωή μας τον διαχωρισμό των σκουπιδιών σε ανακυκλώσιμα και μη, έτσι πρέπει να κάνουμε και ένα κουτάκι όπου θα μαζεύουμε τους σπόρους (κουκούτσια) των φρούτων που καταναλώνουμε. Στην συνέχεια όπως θα πηγαίνουμε κάπου με το αυτοκίνητό μας ή το ποδήλατο, τα διασκορπίζουμε σε μέρη ακαλλιέργητα όπου παρατηρούμε την απουσία δένδρων. Για τα υπόλοιπα αφήστε την φύση να φροντίσει. Τα πιο υγιή, δυνατά και ευπροσάρμοστα θα μεγαλώσουν».
 
«Σκορπίστε τα κουκούτσια σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Σίγουρα δεν θα φυτρώσουν όλα, αλλά και το 1% αυτών να φυτρώσει είναι πολύ καλύτερο από το να τα πετάμε στα σκουπίδια και να καταστρέφουμε γενετικό υλικό, που η βλάστησή του θα μπορούσε να κάνει τον πλανήτη μας καλύτερο» επαναλαμβάνει κλείνοντας το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine