Ο απολογισμος της καταστροφης στους Δημους Κομοτηνης και Μαρωνειας – Σαπων

Θέμης Τζενετίδης, επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κομοτηνή «Οι πολίτες της Κομοτηνής επέδειξαν άμεσα αντανακλαστικά» - Γιάννης Σταυρίδης, δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών «Πρωτόγνωρες εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών»

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news και θα την βλέπουμε όλο και πιο συχνά» δήλωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Πέμπτης, 11 Ιουλίου, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, σχολιάζοντας τα αίτια της εικόνας που αντίκρισαν το πρωί της ίδιας ημέρας και οι κάτοικοι της Ροδόπης.
 
Κατεστραμμένες καλλιέργειες, πλημμυρικά φαινόμενα, παρασυρμένες στέγες και υπόστεγα, πεσμένα δέντρα, ζημιές σε οικείες και καταστήματα και αμάξια χωρίς παρμπρίζ συνέθεταν το χθεσινό σκηνικό στην Ροδόπη, λίγες ώρες μετά την ύφεση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε και την περιοχή μας. Στη Ροδόπη αλλά και τον γειτονικό Έβρο που επίσης επλήγη από το πρωτοφανούς μεγέθους χαλάζι που  «έπεσε» το απόγευμα της Τετάρτης, δίχως θανάσιμούς τραυματισμούς πολιτών, όπως δυστυχώς έγινε στην περιοχή της Χαλκιδικής, όπου μέχρι την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές έχουν επιβεβαιωθεί έξι θάνατοι.
 
Η σφοδρή καταιγίδα που σε όλο το μήκος που αναπτύχθηκε συνοδεύτηκε από έντονη χαλαζόπτωση, δυνατούς ανέμους και υδροστρόβιλους, ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης και μέσα σε λίγα λεπτά «εξαντλήθηκε» έχοντας όμως ήδη αφήσει το αποτύπωμά της σχεδόν σε όλο το μήκος του νομού Ροδόπης.
 
Στην περιοχή του Δήμου Κομοτηνής, σύμφωνα και με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Θέμη Τζενετίδη, στην πόλη της Κομοτηνής σημειώθηκαν κυρίως πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ τα κυριότερα προβλήματα όπως τα πεσμένα δέντρα, κομμένα καλώδια της ΔΕΗ  -που συνεπάγονται διακοπές ρεύματος– και υλικές ζημιές σε οικείες, σημειώθηκαν κυρίως σε οικισμούς του Δήμου, με χαρακτηριστικότερες των περιπτώσεων τους Αγίους Θεοδώρους, την Αίγειρο και τον Ροδίτη, όπου και λόγω της διακοπής υπήρχαν περιπτώσεις παροδικά εγκλωβισμένων οδηγών στα οχήματά τους. 

79 κλήσεις για παροχή βοήθειας δέχτηκαν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ροδόπης 

Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης των φαινομένων, καθότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε η σχετική ενημέρωση των αρμοδίων αρχών και ακολούθως και των πολιτών, τα όργανα του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας συνέδραμαν με προσωπικό και μηχανήματα έργου, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού από την ΔΕΥΑΚ και την Υπηρεσία Πρασίνου για την «απελευθέρωση» των οδικών αρτηριών από πεσμένα δέντρα και κλαδιά για να διευκολύνεται η διέλευση των οχημάτων. Σύμφωνα με το απολογιστικό δελτίο του Πυροσβεστικού Σώματος, στον νομό Ροδόπης οι πυροσβεστικές υπηρεσίες δέχτηκαν συνολικά 79 κλήσεις και στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας συμμετείχαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ στον γειτονικό Έβρο καταγράφηκαν 30 κλήσεις και επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα.
 
Ο κ. Τζενετίδης στάθηκε στην ετοιμότητα του μηχανισμού του Δήμου Κομοτηνής, υπογραμμίζοντας και τις οδηγίες  που επικοινωνήθηκαν και προς τους πολίτες τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, στις οποίες, όπως εξήγησε, οι συνειδητοποιημένοι πολίτες ανταποκρίθηκαν και έτσι αποφεύχθηκαν τυχόν μεγαλύτερα προβλήματα.  «Η ανταπόκριση αυτή αλλά και τα αντανακλαστικά που αρχίζουν και δείχνουν οι πολίτες είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί όλο και πιο συχνά βλέπουμε ακραία φαινόμενα να αναπτύσσονται και στην χώρα μας. Οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν, έχουμε κλιματικές αλλαγές κι εμείς θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά τα θέματα της πολιτικής προστασίας» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως «και οι μηχανισμοί του δήμου θα πρέπει να εξελίσσονται σύμφωνα και με τις καιρικές συνθήκες που δημιουργούνται και το κάθε φαινόμενο να αντιμετωπίζεται ειδικά την ημέρα και την ώρα που γίνεται».

Γιάννης Σταυρίδης «Πρωτόγνωρες εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής στην ενότητα της Μαρώνειας» 

Χειρότερη ήταν η εικόνα στον Δήμο Μαρωνείας Σαπών, όπου το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε και το μέγεθος της καταστροφής κυρίως σε αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη, τα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή το απόγευμα της Τετάρτης συντέλεσαν σε μια καταστροφή πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιοχής και σε πολλές των περιπτώσεων ολοκληρωτική. Όπως εξήγησε ο ίδιος υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες κυρίως στην ενότητα της Μαρώνειας και σε λίγους οικισμούς της ενότητας των Σαπών. Πιο συγκεκριμένα εκτεταμένα προβλήματα τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε οικείες και υποδομές του Δήμου, υπήρξαν στους οικισμούς Πάμφορο, Καλλιθέα, Ίσαλο, Βέννα, Σαλμώνη, Μίρανα, Προσκυνητές, Ίμερο, Κρωβύλη και Ασκητές, καθώς και στους οικισμούς Στρύμη, Διώνη και Πελαγία.
 
Ο κ. Σταυρίδης έκανε γνωστό ότι ήδη τις πρώτες βραδινές ώρες της Τετάρτης υπήρχε επικοινωνία με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. Πανάγο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και ήδη τις πρώτες πρωινές ώρες επόπτης του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα ο κ. Καραβούζης βρέθηκε στην περιοχή για τις απαραίτητες αυτοψίες. Η αρχή έγινα από τους οικισμούς της Ξυλαγανής, της Βέννας, της Σαλμώνης και των Προσκυνητών ενώ θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια και της σημερινής ημέρας για να υπάρξει σαφής εικόνα των κατεστραμμένων στρεμμάτων. 

«Πλημμύρισε» ο κάμπος της Ξυλαγανής 

Τα λεγόμενα του κ. Σταυρίδη για ολική καταστροφή των καλλιεργειών στην ενότητα της Μαρώνειας επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και ο κ. Γιάννης Στογιαντσάκης Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Ξυλαγανής.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο η εικόνα που αντίκρισαν οι παραγωγοί της περιοχής, στο μεγαλύτερο κομμάτι του κάμπου της Ξυλαγανής ήταν εικόνες ολικής καταστροφής. «Ό,τι άφησε το χαλάζι, το αποτελείωσε ο αέρας» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως οι καταστροφές αυτή τη φορά πέραν από τον κάμπο της Ξυλαγανής «άγγιξαν» και καταστήματα αλλά και οικείες της περιοχής. Ο κ. Στογιαντσάκης αναφέρθηκε και στην άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, που από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ξεκίνησε την σχετική καταγραφή των ζημιών με κλιμάκια που έφτασαν στην περιοχή για να υπογραμμίσει όμως και την αποζημίωση που θα πρέπει να είναι και άμεση αλλά και να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα των καλλιεργειών. «Από τη ζημιά άλλωστε δεν βγάζεις κέρδος» εξήγησε χαρακτηριστικά. 

«Απελπισμένοι» από το μέγεθος της καταστροφής οι αγρότες της Κομοτηνής 

Παρόμοια είναι και η εικόνα των αγροτικών εκτάσεων του Δήμου Κομοτηνής, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Νίκος Κυριαζής, επικεφαλής του Αγροτικού  Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο από όπου πέρασε το χαλάζι, κυρίως στους οικισμούς Νέο Σιδηροχώρι, Άγιοι Θεόδωροι, Καλαμόκαστρο, Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνι η ζημιά στη φυτική παραγωγή αγγίζει το 100%. Όπως εξήγησε ο κ. Κυριαζής η καταστροφή από χαλάζι σε τέτοια έκταση- από τον Ίασμο έως και την Μαρώνεια σε επίπεδο Ροδόπης- «δεν έχει προηγούμενο», γεγονός που καταγράφηκε και από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που κατέφθασαν άμεσα το πρωί της Πέμπτης, για την αυτοψία των πληγεισών περιοχών.
 
Παραγωγός ο ίδιος δήλωσε «απελπισμένος» από το μέγεθος της καταστροφής, συναισθήματα που όπως δήλωσε εκφράζουν πολλούς συναδέλφους του, που αν όχι το 100% είδαν μεγαλύτερο του 50% κομμάτι των εκτάσεών τους ολικά κατεστραμμένο. 

«Χαμένη» η χρονιά για τους παραγωγούς 

«Η πραγματική ζημιά θα φανεί σε 4-5 ημέρες» εξήγησε για να μιλήσει για «χαμένη χρονιά» για τους παραγωγούς της Ροδόπης, την ώρα που όπως διαφαινόταν η φετινή παραγωγή στο βαμβάκι θα ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών. «Το βαμβάκι φέτος ξεκίνησε πάρα πολύ καλά για τη Ροδόπη, με τα βαμβάκια μας να είναι τουλάχιστον 15 ημέρες πιο πρώιμα από πέρυσι. Η παραγωγή λοιπόν φαινόταν ότι θα ήταν υψηλή, αν δεν είχαμε αυτά τα τραγικά γεγονότα, τα οποία δεν μπορεί εύκολα κανείς εκτός του κλάδου να το κατανοήσει. «Δεν μπορεί εύκολα κανείς να κατανοήσει πως είναι την μία ημέρα η παραγωγή σου να είναι εύρωστη, να συνεχίζεις με μεράκι και να  τα φροντίζεις μέρα με την μέρα και την επόμενη να βρίσκεσαι στο μηδέν» σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως σε καμία περίπτωση το ποσό της αποζημίωσης δεν θα πιάσει το ποσό από την παραγωγή που θα ελάμβαναν. Ο ίδιος στάθηκε και σε ζημιές που έχουν σημειωθεί σε αγροτικές υποδομές και εγκαταστάσεις των παραγωγών, προκειμένου να συμπληρώσει την εικόνα της δύσκολης κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.