Στο ΤΕΕ Θράκης ο Δημήτρης Χαρίτου

05.07.2019 12:41

Κώστας Μαρκενδούδης

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους κατά των εξορύξεων χρυσού, το ΤΕΕ Θράκης και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Το ΤΕΕ Θράκης επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης ο Υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Χαρίτου, και συζήτησε για τα αναπτυξιακά ζητήματα του τόπου μας με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Δημήτρη Λουρίκα. Τη συζήτηση απασχόλησε έντονα το ζήτημα των εξορύξεων χρυσού, το οποίο επανήλθε στην επικαιρότητα πριν από λίγες μέρες, με αφορμή τις δηλώσεις του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και στη Θράκη.  
 
Και οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα σχετικά με τις επίμαχες εξορυκτικές δραστηριότητες και, συνεπώς, δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος διαφοροποίησης της αρνητικής θέσης έχουν υιοθετήσει διαχρονικά η τοπική κοινωνία και οι φορείς της. 

Έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος 

Ο κ. Λουρίκας ευχαρίστησε τον κ. Χαρίτου για την επίσκεψή του, σημειώνοντας πως συζητήθηκαν όλα τα τεχνικά ζητήματα της περιοχής, υπενθυμίζοντας πως το ΤΕΕ δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας των μηχανικών, αλλά κατά βάση ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους. Για αυτό και είναι παρόντες σε όλα όσα προάγουν την επιστήμη του μηχανικού και βοηθούν στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, τονίζοντας πάντα την ανάγκη της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
 
Για αυτό και η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα του χρυσού, που τόνισε πως όπως και παλιότερα, έτσι και σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν την στάση τους απέναντι στην εξόρυξη του. Για αυτό και παραμένουν σταθεροί, και θεωρούν ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των ανθρώπων. 

Δεν έχουν θέση οι εξορύξεις χρυσού 

Ο κ. Χαρίτου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης, που αποδέχτηκε την πρόσκλησή του για συνάντηση και συζήτηση γύρω από τα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχή μας, ενώ υπογράμμισε ότι «οι εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού δεν έχουν καμία θέση στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη που επιδιώκουμε για τον τόπο μας, διότι λειτουργούν ανταγωνιστικά και καταστροφικά έναντι όλων των άλλων παραγόντων και συντελεστών που συμβάλλουν σε αυτή». «Ως εκ τούτου, είναι ριζικά αντίθετες με τους δικούς μας αναπτυξιακούς σχεδιασμούς», επισήμανε, ενώ παρατήρησε ότι το γεγονός πως επανέρχονται με μεγαλύτερη ένταση τα συγκεκριμένα συμφέροντα στην περιοχή μας, οφείλεται προφανώς στο ότι ενθαρρύνθηκαν από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
 
Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αρραγές μέτωπο των πολιτικών, κοινωνικών, παραγωγικών και επιστημονικών δυνάμεων όλης της περιοχής προς την κατεύθυνση της αποτροπής των αρνητικών εξελίξεων, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Λουρίκα, υπογράμμισε τον βαρύνοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΤΕΕ Θράκης.
 
Άλλωστε, με τη δική του συμβολή έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονούντα από τις εξορυκτικές δραστηριότητες του χρυσού.
Τέλος, ο Υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης ευχαρίστησε τον κ. Λουρίκα για το γεγονός ότι το ΤΕΕ παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του, γεγονός που μπορεί να έχει ουσιαστική συμβολή και πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση.
 
Με αφορμή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, ο κ. Χαρίτου ζήτησε, για άλλη μια φορά, να πάρουν σαφή και καθαρή θέση για το ζήτημα όσοι διεκδικούν θεσμικούς ρόλους στις επικείμενες εκλογές. Επανέλαβε λοιπόν το ερώτημα, αν θα πάρουν ρητά αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ και αν θα συμπορευτούν με την εκφρασμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. Αναρωτώμενος δε, γιατί εξακολουθούν να σιωπούν σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για την περιοχή μας, κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν τις επιλογές που θα κάνουν στις 7 Ιουλίου.
 
Σημειώνεται, ότι ο κ. Χαρίτου είχε, τις προηγούμενες μέρες, επικοινωνία και με μέλη της διανομαρχιακής επιτροπής κατά του χρυσού από τη Ροδόπη. Στις συζητήσεις που έγιναν, εκφράστηκε εκατέρωθεν η ανησυχία για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα και συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine