Ιλχαν Αχμετ «Απεδειξα οτι ειμαι βουλευτης για ολους τους πολιτες της Ροδοπης»

«Καμιά ψήφος δεν είναι αυτονόητη» - «Ο όρος “κοινοβουλευτική ορφάνια” απαξιώνει τους πολίτες και τις επιλογές τους, κάτι που είναι στοιχείο βλαπτικό για τη λειτουργία των θεσμών»

Το δικό του στίγμα για την επερχόμενη «μάχη» των εκλογών της 7ης Ιουλίου δίνει σήμερα μέσα από τις σελίδες του «ΠτΘ» ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στη Ροδόπη κ. Ιλχάν Αχμέτ.
 
Έχοντας επιλέξει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να δώσει τη «μάχη» όντας δίπλα στους πολίτες της Ροδόπης, ο υποψήφιος βουλευτής δίνει την πρώτη του συνέντευξη στον «ΠτΘ» μιλώντας για την εικόνα που αποκομίζει από το εκλογικό κλίμα της Ροδόπης λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κάθοδο στις κάλπες, απαντά στα περί «πολιτικής ορφάνιας» της Ροδόπης και κάνει έναν σύντομο απολογισμό των όσων προηγήθηκαν κατά την θητεία του στο ελληνικό κοινοβούλιο από το 2015 έως και σήμερα.
 
Ο ίδιος προτάσσει το πρόγραμμα «Ελλάδα» του ΚΙΝΑΛ για την επόμενη ημέρα της διακυβέρνησης της χώρας, επισημαίνοντας πως στόχος του είναι το ΚΙΝΑΛ να αποτελέσει «τον σταθερό πυλώνα της λογικής του πολιτικού μας συστήματος. Ενάντια στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές πρακτικές της Ν.Δ».
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: κ. Αχμέτ ποιά είναι η εικόνα που έχετε για το εκλογικό κλίμα στην Ροδόπη λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες;
Ι.Α.:
Νομίζω ότι η προεκλογική περίοδος ήταν ήπια σε γενικές γραμμές, χωρίς ακραίες αντιπαραθέσεις, όπως ταιριάζει πραγματικά σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Ασφαλώς υπάρχουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των υποψηφίων, κάτι που είναι θεμιτό σε επίπεδο προγραμματικής αντιπαράθεσης. Οι πολίτες ακούν με προσοχή τους υποψηφίους όλων των κομμάτων και αυτό είναι ένα καινούργιο στοιχείο, καθώς δεν περνούν εύκολα οι υψηλοί τόνοι και δεν υπάρχει ακροατήριο φανατικών οπαδών όπως τα παλαιότερα χρόνια. Καμία ψήφος δεν είναι αυτονόητη και χρειάζεται να καταβάλουμε προσπάθεια για να πείσουμε με επιχειρήματα τους συμπολίτες μας ώστε να ακουσθούν οι προτάσεις μας και οι θέσεις μας για κάθε τι που απασχολεί την καθημερινότητα, το παρόν και το μέλλον όλων μας σε αυτόν τον τόπο.  

«Στην διάρκεια των δύο θητειών μου στην Βουλή ουδέποτε διαχώρισα τους ανθρώπους που ήρθαν να με συναντήσουν ανάλογα με την προέλευσή τους» 

ΠτΘ: Κι όμως κάποιοι διαχέουν το ενδεχόμενο της επανεκλογής τριών μουσουλμάνων βουλευτών όπως συνέβη το 2015, με ρητορική περί ελλιπούς εκπροσώπησης. Ποια είναι άποψή σας;
Ι.Α.:
Καταρχάς το αποτέλεσμα της κάλπης, δηλαδή η λαϊκή βούληση, εφόσον είναι ελεύθερη και ανόθευτη δεν πρέπει να γεννά φόβο ούτε να παράγει φοβικά σύνδρομα. Συνεπώς, στις 7 Ιουλίου θα έχουμε την εκλογή των αντιπροσώπων μας στο Ελληνικό κοινοβούλιο που ομνύουν πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους της πατρίδας, χωρίς να έχουν σημασία οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και η καταγωγή τους. Στην διάρκεια των δύο θητειών μου στην Βουλή ουδέποτε διαχώρισα τους ανθρώπους που ήρθαν να με συναντήσουν ανάλογα με την προέλευσή τους. Για μένα είτε Κώστας λεγόταν αυτός που είχα απέναντί μου, είτε Χασάν, είτε Μαρία, είτε Αϊσέ, δεν είχε σημασία. Έτσι πολιτεύτηκα και με γνώμονα αυτές τις αρχές μου κατέθεσα στην Βουλή σχεδόν 200 ερωτήσεις, κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ομιλίες, για όλα τα θέματα που απασχολούν δεκάδες κοινωνικές ομάδες στην Ροδόπη. Επισκέφθηκα μέσα σε δύο χρόνια δύο φορές τις Βρυξέλλες, έφτασα μέχρι την πόρτα του κ. Γιούνγκερ για να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα του λαού της Ροδόπης, και όχι των χριστιανών και των μουσουλμάνων ξεχωριστά. Έδωσα μάχες απέναντι σε μια κυβέρνηση, που τολμώ να πω, ότι δεν είδε καθόλου θετικά τα προβλήματα της Θράκης. Αντιθέτως συνήθως προέβαιναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε επικοινωνιακές ασκήσεις που έκρυβαν τα πραγματικά προβλήματα κάτω από το χαλί χωρίς να δίνουν αξιόπιστες απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας. Αλλά για να επανέλθω στον πυρήνα του ερωτήματος σας, τολμώ να πω ότι στέκομαι σήμερα απέναντι στον χριστιανό συμπολίτη μου και ρωτώ ευθέως και με θάρρος, τι έχασε από την παρουσία του μουσουλμάνου Ιλχάν Αχμέτ στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου; Εκεί θέλω να εστιάσω τον ενδιαφέρον του ψηφοφόρου σήμερα. Εγώ δεν ήμουν εκείνος που πάλεψα στην βουλή για τα προβλήματα των αγροτών μας; Δεν ήμουν εκείνος που κατέθεσα δύο ερωτήσεις για το χαμένο 12% της επιδότησης εργασίας για τις επιχειρήσεις της Θράκης; Για την διέλευση λεωφορείων από τον σταθμό διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας; Δεν ήμουνα εκείνος που κατέθεσε 15 συνολικά κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για προβλήματα των Σαπών, για την αποψίλωση των υπηρεσιών, για την ανεργία, για την φτωχοποίηση ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας μας; Ανάλωσα δεκάδες ώρες συσκέψεων με τα τοπικά επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς για θέματα ανάπτυξης, για την απερήμωση και εξόντωση της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, για την ΕΝΚΛΩ και την ΣΕΛΜΑΝ, για τα δυσπρόσιτα σχολεία των Σαπών, του Ιάσμου και της Ξυλαγανής. Είναι τόσα πολλά που νομίζω ότι θα καταχραστώ του χρόνου που μου δίνετε. Και σας ρωτάω λοιπόν. Είμαι υπόλογος για όλα αυτά επειδή με λένε Ιλχάν και όχι Παναγιώτη; Αν με κατηγορούν κάποιοι γι αυτό, τότε θα τους απαντήσω ότι αγαπώ την Ροδόπη και την Θράκη όσο και εκείνοι και είμαι περήφανος για την καταγωγή μου και την  θρησκεία μου όσο περήφανος είμαι και για το γεγονός ότι συμβιώνω ειρηνικά εδώ με τους χριστιανούς συμπολίτες μου. 

«Έδωσα μάχες απέναντι σε μια κυβέρνηση, που τολμώ να πω, ότι δεν είδε καθόλου θετικά τα προβλήματα της Θράκης» 

ΠτΘ: Έχετε ασκήσει και ασκείτε δριμεία κριτική στο κυβερνών κόμμα. Πού εντοπίζετε τα ελλείμματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί οι πολίτες να επιλέξουν ένα μικρότερο όμορο ιδεολογικά κόμμα όπως είναι το ΚΙΝΑΛ;
Ι.Α:
Σε ό,τι αφορά το μικρότερο ή το μεγαλύτερο κόμμα ας αφήσουμε να το απαντήσει η κάλπη. Δεν νομίζω ότι το ΚΙΝΑΛ είναι μικρό κόμμα και ειδικά στην Ροδόπη εκτιμώ ότι θα είναι πολύ μεγάλο. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πω ότι ο πολιτικός του βίος στην Θράκη συνδέθηκε άρρηκτα σε όλη σχεδόν την θητεία του με την πολιτική των ΑΝΕΛ, και αυτό το έχω καυτηριάσει πολλές φορές στην διάρκεια της τρέχουσας θητείας μου. Από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης μέχρι τον κ. Τέρενς Κουίκ, είχε κανείς την αίσθηση ότι ζούσαμε σε πολιτικό κλοιό των ΑΝΕΛ στην Θράκη και πραγματικά δεν κατάλαβα τους λόγους που το επέτρεψαν να συμβεί. Από εκεί και πέρα, διαπίστωσα μια απουσία πολιτικής βούλησης για θέματα Θράκης και στην Αθήνα. Η  απερχόμενη εξουσία δεν κατάλαβε ότι η Θράκη αντιμετωπίζεται με πολιτικές που λειτουργούν ως αντικίνητρα φτώχειας και υπανάπτυξης. Κι όμως, 4,5 χρονιά μετά, συνεχίζουμε να κατέχουμε τα θλιβερά πρωτεία στους πανελλαδικούς δείκτες φτώχειας και αναπτυξιακής υστέρησης. Γιατί δεν τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να κοιτάξουν τον καθρέφτη και να μας απαντήσουν οι ίδιοι. Ακόμα και το νέο νοσοκομείο για το οποίο κομπάζουν, θα γίνει εξαιτίας της δυναμικής στήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας την οποία κάποτε την απαξίωναν και την δαιμονοποιούσαν. Σε ό,τι αφορά την 4η νομική της Πάτρας νομίζω ότι αποτελεί απόφαση-κόλαφο κατά της Θράκης του πανεπιστημίου μας και νομίζω ότι θα δοθεί αγώνας στην επόμενη θητεία της Βουλής, ώστε να μην ισχύσει αυτή η κυβερνητική πράξη ποτέ.
 
Από εκεί και ύστερα το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τον σταθερό πυλώνα της λογικής του πολιτικού μας συστήματος. Ενάντια στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές πρακτικές της Ν.Δ. Έχουμε διαρθρώσει κατά τομείς το πρόγραμμα «Ελλάδα», όπου απαντάμε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την πορεία του τόπου. Και στη βάση αυτού του προγράμματος θα συζητήσουμε την επόμενη μέρα χωρίς να είμαστε βολικός εταίρος και αγκωνάρι καμιάς εξουσίας με την οποία δεν θα έχουμε τις αναγκαίες προγραμματικές συγκλήσεις.   

«Ο καθένας θα μπορεί να επικαλείται “ορφάνιες”, αλλά έτσι τελικά ο μόνος που ορφανεύει είναι η λογική…» 

ΠτΘ: Συντάσσεστε δηλαδή με δηλώσεις όπως αυτές του ανθυποψηφίου σας Ευριπίδη Στυλιανίδη που μιλά για «κοινοβουλευτική ορφάνια» της Ροδόπης;
Ι.Α.:
Δεν δίνω απολύτως κανένα δίκιο στον κ. Στυλιανίδη γι αυτή του την κουβέντα. Το αντίθετο. Τον καλώ από την εφημερίδα σας να την πάρει πίσω για το καλό του τόπου και της δημοκρατίας μας. Δεν προσβάλει με τα λόγια του τον Ιλχάν ή τον Μουσταφά, όπως νομίζει. Απαξιώνει τους πολίτες και τις επιλογές τους κάτι που είναι στοιχείο βλαπτικό για την λειτουργία των θεσμών. Η Θράκη είναι γη πολυπολιτισμική και αυτό είναι το πλεονέκτημα της. Είναι τόπος προσφυγιάς και αυτό μας γεννά περηφάνια για την συνύπαρξη όλων των διαφορετικών ανθρώπων εδώ. Το να αποδέχεσαι τον άλλο, τον διαφορετικό ως ισότιμό σου και να παλεύεις ανεξάρτητα από τις ιδέες ή την ψήφο του για να τον εκπροσωπήσεις ισότιμα και επάξια, είναι ένδειξη ανθρωπιάς, δημοκρατικής κουλτούρας και παιδείας. Να μην προκαλούμε ζημιά στον τόπο μας εκεί που δεν χρειάζεται και δεν αξίζει. Δεν είναι καλό πράγμα αυτό και δεν τιμά κανέναν μας. Αν εντοπίζω πολιτικά ελλείμματα στην Θράκη, αυτά, όπως είπα και προηγουμένως, αφορούν στις ασκούμενες πολιτικές. Εκεί ναι, υπάρχουν τεράστια ζητήματα και για την κατάντια της Θράκης σε ρυθμούς ανάπτυξης και δείκτες ευημερίας συνυπεύθυνο είναι όλο το πολιτικό σύστημα και φυσικά η κυβέρνηση των τελευταίων 4 – 5 χρόνων. Συνυπεύθυνες είναι και οι πολιτικές που ασκήθηκαν  όταν ήταν ο κ. Στυλιανίδης υπουργός. Με αυτή την λογική ο καθένας θα μπορεί να επικαλείται «ορφάνιες», αλλά έτσι τελικά ο μόνος που ορφανεύει είναι η λογική… 

«Καταθέτω την αισιοδοξία μου ότι το ΚΙΝΑΛ, διατηρώντας τη μακρά παράδοση του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας, θα κερδίσει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση» 

ΠτΘ: Εν είδει επιλόγου ποιό το μήνυμά σας προς τους συμπολίτες μας για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Ι.Α.:
Πρωτίστως θέλω να καλέσω τους πολίτες να πάνε και να ψηφίσουν και να εκφράσουν ελεύθερα την επιλογή τους. Θέλω να πιστεύω ότι κρίνομαι από τα πεπραγμένα μου ως βουλευτής και ως πολιτικό πρόσωπο της Ροδόπης. Στο βαθμό που θα συμβεί αυτό, καταθέτω την αισιοδοξία μου ότι το Κίνημα Αλλαγής, διατηρώντας τη μακρά παράδοση του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας, θα κερδίσει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, καθώς με τους άξιους συνυποψήφιους μου νομίζω ότι συγκροτούμε μία πολύ δυνατή ομάδα, που αγωνίζεται για το παρόν και το μέλλον της Θράκης μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.