Η Παλια Νομικη, ο Δημος Κομοτηνης, οι Κομοτηναιοι και καποια ερωτηματα

Της έκδοσης

Διαβάζουμε σήμερα ανοικτή πρόσκληση του αν. Πρύτανη κ. Φώτη Μάρη, με αφορμή δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα και τίτλο «Το ΔΠΘ έχει σχέδιο για την Παλιά Νομική», το οποίο  διαβάζοντας κατανοούμε ότι το σχέδιο που έχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, και επεξεργάστηκε, ετοίμασε και θα υποβάλλει η  Διεύθυνση Τεχνικών του Έργων  αφορά στο σύνολο των  κτιρίων  της Παλιάς Νομικής, με αντικείμενο την ενεργειακή αναβάθμιση των πέντε κτιρίων επί της Π. Τσαλδάρη, την αγορά νέου εξοπλισμού  και τη βελτίωση του αύλειου χώρου. Το συγκεκριμένο project  θα υποβληθεί στη δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών ─ Περιβάλλον  ─ Αειφόρος Ανάπτυξη» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, και ακολούθως θα αιτηθεί χρηματοδότηση από  το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜ-Θ για την αγορά νέου εξοπλισμού και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη βελτίωση του αύλειου χώρου.
 
Το project ενεργειακής αναβάθμισης περιλαμβάνει σύμφωνα με τον αντιπρύτανη μονωτικές εργασίες στο κέλυφος του κτιρίου, αλλαγή των κουφωμάτων, καλής ποιότητας τζάμια, σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό τύπου led, σύστημα ψύξης και θέρμανση με αντλίες θερμότητας και  στα πέντε κτίρια,  βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την κατάθεσή του, και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ. Αν αυτό εγκριθεί ακολουθούν οι εργασίες στον αύλειο χώρο  αλλά και η αγορά νέου εξοπλισμού με πηγές χρηματοδότησης αυτές που προαναφέραμε.
 
Και έως εδώ εξαιρετικά και μέχρι το θέμα να έρθει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο, όπου την πρώτη φορά δεν συζητήθηκε λόγω απουσίας εκπροσώπου του Δημοκριτείου, θα συζητηθεί όμως στο μέλλον, η διαδικασία όμως ήταν ικανή να προκληθούν στον δημόσιο χώρο σημαντικά ερωτήματα, δεδομένου ότι εδώ και μήνες  ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γεώργιος Πετρίδης είχε δηλώσει ότι για τα κτίρια, τα οποία ο Δήμος είχε παραχωρήσει στο Δημοκρίτειο στην έναρξη της λειτουργίας του το 1974, υπήρχε πλάνο από τον  Δήμο Κομοτηνής —το οποίο βέβαια ουδέποτε γνωστοποίησε—  για την χρησιμοποίησή τους από τον Δήμο και την εξυπηρέτηση μάλλον, όπως υπονόησε,  εκπαιδευτικών αναγκών.
 

1ον Το ερώτημα  που προκύπτει είναι αν  όντως ο δήμος Κομοτηνής έχει σχέδιο  για να αξιοποιήσει ο ίδιος –και πότε; – τα κτίρια της Παλιάς Νομικής, δεδομένου ότι, όπως ομολογείται και από τους φορείς της εκπαίδευσης, υπάρχει ανάγκη για  νέες  σχολικές  υποδομές, γεγονός που  καταγράφηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Γκαράνη. Ο Δήμος Κομοτηνής  θα αξιοποιήσει λοιπόν τα κτίρια της Παλιάς Νομικής, είναι έτοιμος γι’ αυτό, η Τεχνική του Υπηρεσία έχει επιληφθεί του καταλλήλου σχεδίου, ή είναι έτοιμος για την οριστική παραχώρησή τους;
 
2ον  Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  είχε αναφέρει ότι στο κτίριο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, το οποίο είχε παρουσιαστεί και στους πολίτες δια του τύπου, θα στεγαστούν τα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας και  Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών από κοινού με τα Τμήματα της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Στο περί ου λόγος δημοσίευμα ο αν. Πρύτανη δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη αναδιαμόρφωσης του κτιρίου της Παλιάς Νομικής με τα 3 ήδη αναφερθέντα έργα (ενεργειακή αναβάθμιση, νέος εξοπλισμός, περιβάλλον χώρος), γιατί «οι ανάγκες του πανεπιστημίου ιδιαίτερα σε χώρους διδασκαλίας ανεβαίνουν πολύ ψηλά, γιατί από 1η Σεπτεμβρίου θα προκύψουν τρία επιπλέον προγράμματα σπουδών (κατάτμηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης σε 3 Τμήματα)». Να συμπεράνουμε άρα τι; Ότι η Σχολή Κοινωνικής Διοίκησης θα παραμείνει στην πόλη ή και κάποιο άλλο ίσως Τμήμα, παρότι το project για την από κοινού στέγαση των 2 Σχολών (Ανθρωπιστικών Επιστημών και Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών) προχωράει; Ποιος είναι όμως επί των συγκεκριμένων ο προγραμματισμός του ΔΠΘ;
 
3ον  Για την  ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων η Κομοτηνή έχει μια πικρή εμπειρία διάψευσης,  γιατί  πολύ είχε χαρεί  όταν είχε εξαγγελθεί η ενεργειακή αναβάθμιση  των φοιτητικών εστιών της,  στην πράξη όμως ελάχιστα διόρθωσε, και για να κυριολεκτήσουμε,  καθόλου δεν διόρθωσε ουσιώδη προβλήματα  στη λειτουργία τους, με  τα βασικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης παγίως να… υπολειτουργούν.
 
Λέμε λοιπόν ναι στα σχέδια αναβάθμισης υποδομών του τόπου,  γιατί είναι καλό αυτές να διατηρούνται και να αξιοποιούνται. Πρέπει όμως πρώτα  να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις και να πεισθούμε με λογικά  και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα για κάθε προτεινόμενο έργο και κάθε προτεινόμενη παραχώρηση δημοτικής περιουσίας –η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει και μεγάλη πρόνοια για τη διατήρησή τους– προκειμένου οι απλοί πολίτες, όλοι εμείς, να κατανοούμε το εύλογον και το ευεργετικόν, γιατί πολλά από πολλούς,  χρόνια τώρα, μη ερωτώντες έχουμε υποστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.