Μια μενορα, το Μουσειο Μνημης Εβραιων, και προταση για ενα Διαθρησκειακο Μουσειο

Ο Χαλκιδιώτης στην καταγωγή νομικός Θρασύβουλος Παπαστρατής ασχολείται εμπεριστατωμένα με την ιστορία και δη τον εβραϊκό ελληνισμό, και έχει έτσι γράψει βιβλία για την ιστορία των Εβραίων της Κομοτηνής, του Διδυμοτείχου, της Καβάλας, της Καστοριάς κ.α.
 
Ο Θρασύβουλος Παπαστρατής, φίλος της Κομοτηνής, επισκέφθηκε την πόλη μας πρόσφατα, όπως κοινοποίησε με φωτογραφικά του posts στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αλλά κυρίως μας χάρισε για μια ακόμη φορά μνήμες, αφού σε αντικάδικο της πόλης βρήκε κι αγόρασε  μια μενορά, μια εφτάφωτη λυχνία, από κάποιο σπίτι αφανισμένης σήμερα εβραϊκής οικογένειας της Κομοτηνής.
 
Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν οι σχολιασμοί του post και η πρόταση για ένα εβραϊκό μουσείο στην Κομοτηνή, αν και τα ίχνη της εβραϊκής κοινότητας της πόλεως είναι πλέον ισχνά.
 
Θα μπορούσε  όμως το Εκκλησιαστικό  Μουσείο Κομοτηνής να αφιερώσει ένα τμήμα του στη θρησκεία της Παλαιάς Διαθήκης, αναδεικνύοντας και την  εκεί διασωζόμενη τορά, και γιατί όχι και ένα τμήμα του στη συμβιούσα στην περιοχή θρησκεία του Ισλάμ, σε όλες του μάλιστα τις εκφάνσεις. Μεγάλος αριθμός εξάλλου ιστορικών κορανίων φιλοξενείται στη Μουφτεία Κομοτηνής.
 

Διαθρησκειακό Μουσείο Κομοτηνής, πλούτος αλήθεια!!! Τ.Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.