Οταν ο Ντινος Μορφακιδης εξακολουθει να γραφει τη δικη του νεοδημοκρατικη ιστορια

Και όταν οι πολίτες καλούν οι ίδιοι τον πολιτικό συμπατριώτη τους Ευριπίδη Στυλιανίδη, αγκαλιάζοντας την υποψηφιότητά του

Πολιτική σύναξη το Σάββατο το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία της Ξυλαγανής, παρουσία ανατολικοθρακιωτών από το Ιζβοάρελε της Ρουμανίας

Με πρωτοβουλία ομάδας Ξυλαγανιωτών διοργανώθηκε μεγάλη συγκέντρωση προς τιμήν του υποψήφιου βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, στην πλατεία της γενέτειράς του. Στην εκδήλωση πρωτοστάτησε ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης και γνωστός δικηγόρος Ντίνος Μορφακίδης.
 
Παρόντες ήταν όλοι διαχρονικά οι δήμαρχοι του Δήμου Μαρώνειας –ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης– όπως, ο κ. Χρήστος Παπανικολάου, ο κ. Μένιος Παπαναστασίου, ο κ. Ηλίας Ιωαννάκης, ο εν ενεργεία δήμαρχος κ. Γιάννης Σταυρίδης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ.κ. Απόστολος Ιωάννου και Μιχάλης Βασιλειάδης, ενώ μήνυμα έστειλε, λόγω της δικαιολογημένης απουσίας του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος.
 
Συγκεντρώθηκαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού και των γειτονικών χωριών, σε μια εκδήλωση εκπληκτικής  μαζικότητας. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά στο ακροατήριο παραβρέθηκαν οικογένειες και άτομα που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, που συνειδητοποιούν ότι για να νικηθεί η υποβάθμιση της Ροδόπης και να επιτευχθεί η ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είναι πλέον αναγκαίο να ενωθούν όλοι σε μια ισχυρή και έμπειρη υποψηφιότητα, όπως αυτή του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ντίνος Μορφακίδης
«Είναι ο μόνος που μπορεί να ανατάξει την “Ορφανή” Ροδόπη»

Τον πρώην υπουργό προλόγισε σε ενωτικό και υπερκομματικό πνεύμα, ο καταξιωμένος δικηγόρος κ. Ντίνος Μορφακίδης, εξαίροντας την προσωπικότητα του Θρακιώτη πολιτικού, ο οποίος, όπως είπε: «είναι ο μόνος που μπορεί να ανατάξει την Ορφανή Ροδόπη».

Ευριπίδης Στυλιανίδης
«Στοχεύω να ενώσω όλες τις τοπικές δυνάμεις για να αποκαταστήσω την κοινοβουλευτική παρέμβαση της Ροδόπης μας»

Στον ίδιο ενωτικό τόνο, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης υπογράμμισε: «Νιώθω βαθιά την ευθύνη κι ανυπέρβλητο το χρέος μου να σας επιστρέψω τη διαχρονική αγάπη και εμπιστοσύνη με αποτελέσματα για την Πατρίδα μας. Με όπλο τη γνώση και την εμπειρία στοχεύω να ενώσω όλες τις τοπικές δυνάμεις για να αποκαταστήσω την κοινοβουλευτική παρέμβαση της Ροδόπης μας.
 
Εάν έχουμε την αφέλεια να διασπαστούμε να είστε βέβαιοι ότι αυτό το καθεστώς της ορφάνιας θα συνεχιστεί για άλλα τέσσερα χρόνια. Κι αυτό θα είναι μια οριστική παγιωμένη κατάσταση, που δε θα μπορεί να ανατραπεί. Πρέπει να ενωθούμε όλοι σε μία δύναμη για να μπορέσουμε να έχουμε Ισχυρή Εκπροσώπηση. Υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν τα σχέδια, υπάρχουν και οι άνθρωποι. Θέληση και ενότητα χρειάζεται.
 
Απόψε όλοι μαζί, δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί οριοθετούμε ένα νέο όραμα για τον τόπο μας, μέσα στον οποίο χωρούν τα μικρά όνειρα του καθενός και της καθεμιάς.
 
Επιδιώκουμε την ανάπτυξη για να ξαναφέρουμε πίσω τα 1600 παιδιά που ξενιτεύτηκαν, για να ξαναζωντανέψουμε τα χωριά μας, για να αναδείξουμε το Νομό μας, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να θωρακίσουμε τη Θράκη μας.
 
Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους για τη δύναμη που μου δίνετε να παλέψω στα δύσκολα».

Η Προεδρίνα του Ιζβοάρελε κ. Σύλβια Δασκάλου και ο Μυτιληνιός δάσκαλος σύζυγός της κ. Στρατής Σκαναβής

Επιλέγοντας ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερης αξίας για τον ελληνισμό στιγμιότυπο από την πολύπαθη ελληνική ιστορία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιζβοάρελε, για το οποίο δεν είχαμε ξανακούσει, ως εξής:
 
«Το 1825 και ενώ εξελισσόταν η Ελληνική Επανάσταση, τρία ελληνικά χωριά από την Ανατολική Θράκη με συμβολή στον Αγώνα, η Μαύρη Εκκλησία από τις Σαράντα Εκκλησιές, το Άσπρο και το Βασιλικό από την Αδριανούπολη ακολούθησαν το Ρωσικό Στρατό για να διασωθούν από τις εκδικητικές σφαγές των Τούρκων. Στόχος τους ήταν να φθάσουν στην Μολδαβία. Η μακρά μετακίνηση τους έγινε οργανωμένα.
 
Όταν κατασκήνωσαν κοντά στο δέλτα του Δούναβη για να ξεκουραστούν, σε μια περιοχή γόνιμη με πολλές πηγές (Ιζβοάρελε), γέννησε η γυναίκα του προέδρου της Κοινότητας και αρχηγού της αποστολής. Σεβόμενοι τα θρακιώτικα ήθη έμειναν εκεί ώσπου να σαραντίσει, με αποτέλεσμα να ριζώσουν μόνιμα.
 
Οι περισσότεροι τότε κτηνοτρόφοι και αγρότες ανέπτυξαν στη συνέχεια το εμπόριο και τα γράμματα, αλλά έμειναν απομονωμένοι από την Ελλάδα λόγω και της επικράτησης του Κομμουνισμού για πάνω από ενάμισι αιώνα. Παρόλα αυτά ανέπτυξαν την Κοινότητα τους μέχρι σήμερα με 3.500 μόνιμους κατοίκους, δίδοντας της το όνομα Ιζβοάρελε (Πηγές) και 5.000 Έλληνες συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Τούλτσεα Ρουμανίας. Διατήρησαν απόλυτα τη θρακιώτικη γλώσσα τους, την ορθόδοξη πίστη τους, τα ήθη και τα έθιμα τους, την ελληνική τους συνείδηση και ταυτότητα.»
 
Πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία άρχισε να ενδιαφέρεται για το θέμα, όταν υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, όταν πρωτάκουσε γι’ αυτούς τους Έλληνες της Ρουμανίας από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, σημερινό πρόεδρο της Ρουμανικής Βουλής και αρχηγό του Φιλελεύθερου κόμματος, του οποίου η μητέρα ήταν Ελληνίδα Αρσακειάδα από το Παγκράτι της Αθήνας κ. Ποπέσκου Ταριτσιάνο-Αναστασιάδη.
 
Το 2005 ο ίδιος ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και ενεργοποίησε άμεσα τη διπλωματική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών,  αποκαθιστώντας τις γέφυρες επικοινωνίας με την Κοινότητα του Ιζβοάρελε και τις τοπικές αρχές. Ενέταξε τη στήριξη του Οικισμού στο Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) και χρηματοδότησε  την Ελληνική Κοινότητα και το σχολείο με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αργότερα ως υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έστειλε δασκάλους, καθηγητές και βιβλία από την Ελλάδα ξαναζωντανεύοντας το σχολείο και τις σχέσεις με τη σύγχρονη Ελλάδα και την Θράκη.
 
Από τα ωραία της αφήγησης, η πληροφορία ότι ο δάσκαλος που τότε έστειλε ως υπουργός  Παιδείας ο κ. Στυλιανίδης,  ο κ. Στρατής Σκαναβής παντρεύτηκε την τοπική δασκάλα και σήμερα πρόεδρο της Κοινότητας κ. Σύλβια Δασκάλου, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση και αναφέρθηκαν με ευγνωμοσύνη στο έργο του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη ως υφυπουργού Εξωτερικών  και υπουργού Παιδείας που τους άνοιξε τον δρόμο προς την πατρίδα και θεμελίωσε γέφυρες μεταξύ Ιζβοάρελε και Ξυλαγανής.
 
 Σημειώνουμε ότι η κοινότητα του Ιζβοάρελε, όπως αναφέρθηκε, βράβευσε στη γιορτή της 25ης Μαρτίου με πλακέτα για τις πολλαπλές βοήθειές του προς τον ελληνισμό της Ρουμανίας, τον υποψήφιο σήμερα βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία κ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.