Ταξιδι στην «Αγκαλια της Μαυρης Θαλασσας»

Στις αλησμόνητες πατρίδες από την Ανατολική Ρωμυλία μέχρι τον ανατολικό Εύξεινο Πόντο με συνοδό την παράδοση

Κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της Ροδόπης να χαθούν στην φιλόξενη αγκαλιά της Μαύρης Θάλασσας απεύθυναν οι διοργανωτές της παράστασης «Στην αγκαλιά της Μαύρης Θάλασσας», την ετήσια παράσταση του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 20.30 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής με την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ και της ΔΚΕΠΠΑΚ.
 
Το ταξίδι αυτό διανθίζουν οι ηθοποιοί, τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, η θεατρική ομάδα των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ξυλαγανής, οι χορευτές του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής και οι χορευτές του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής.
 

Στις αλησμόνητες πατρίδες της Μαύρης Θάλασσας

 
Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Στέλιος Νικολάου, που ευχαρίστησε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και την πρόεδρό του κ. Σοφία Μενεσελίδου για την συνεργασία, μιας και θεωρούν πως το θέατρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι των παραστάσεών τους, αλλά και τη ΔΚΕΠΠΑΚ.
 
Το οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες της Μαύρης Θάλασσας, θα ξεκινήσει από την Ανατολική Ρωμυλία και θα καταλήξει στον Εύξεινο Πόντο, για αυτό και συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι θα είναι ο ΜΟΚ, που θα παρουσιάσει χορούς από την Προποντίδα και την Πόλη, και ο Σύλλογος Αναντοπλικορωμυλιωτών με χορούς και δρώμενα από τα παράλια της Ανατολικής Ρωμυλίας.
 
Στην παράσταση συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι μουσικοί και καλλιτέχνες, μιας και έχουν προσπαθήσει το θεατρικό κομμάτι να πλησιάζει ιστορικά και λαογραφικά εκείνη την εποχή, αλλά και να έχουν σωστή προσέγγιση στην μουσική και χορευτική παράδοση της κάθε περιοχής.
 
«Θα είναι μια πολυποίκιλη παράσταση, μια πολυθεματική παράσταση, ώστε να δώσουμε το κίνητρο στους θεατές, αφενός να διασκεδάσουν, αφετέρου να προβληματιστούν, μεταφέροντας ιστορικά ερεθίσματα, αλλά και δείχνοντας τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες και την αισιοδοξία των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτοί οι άνθρωποι δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν να προσπαθούν στη ζωή τους, όποιες και αν ήταν οι δυσκολίες» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Στέλιος Νικολάου.
 

Επάρκεια, πίστη και πάθος στην υπόθεση της παράδοσης

 
Με δεδομένο ότι αυτή θα είναι η τελευταία συνεργασία που θα έχει ως πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ με τον Σύλλογο, η κ. Σοφία Μενεσελίδου ευχαρίστησε, εκ μέρους της δημοτικής αρχής και της ίδιας, τον Σύλλογο και τον κ. Νικολάου.
 
Ο Σύλλογος για δεκαετίες έχει υπάρξει σημείο πολιτιστικής αναφοράς για τα δρώμενα της περιοχής μας, ενώ και ο κ. Νικολάου είναι ένας άνθρωπος που στηρίζει με την παρουσία και τη δράση του τόσο το Σύλλογο όσο και το ευρύτερο πολιτιστικό γίγνεσθαι επεσήμανε η πρόεδρος ο ΔΗΠΕΘΕ.
 
Ευχήθηκε δε να αντέξει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μιας και ο τόπος μας μόνο πλουτίζει και προχωρά όταν έχει συλλόγους και ανθρώπους σαν το κ. Νικολάου που υπηρετούν με επάρκεια, πίστη και πάθος της υπόθεση της παράδοσης, για αυτό και εκδηλώσεις σαν της Τετάρτης είναι βέβαιο ότι θα στεφτούν με επιτυχία.
 
 

Οι συντελεστές της παράστασης

 
Την παράσταση πλαισιώνουν οι μουσικοί:
• Τάσος Πετρόπουλος,  λύρα, τραγούδι
* Παναγιώτης Στεφανίδης, λύρα
• Βασίλης Καραγιάννης, Ραφαήλ Ιακωβίδης νταούλι,
• Βαγγέλης Παπαναστασίου κλαρίνο,
• Ελένη Αποστολίδου τραγούδι
• Γιάννης Κουμής γκάιντα, καβάλι, φωνή,
• Θάνος Καρακατσιάνης ακορντεόν,
• Γιώργος Μίχου λαούτο,
• Φίλιππος Ευφραιμίδης βιολί,
* Νικηφόρος Φουλιράς, βιολί, κεμανέ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.