Αμαλια Κασαπαντωνιου: «Η χρησιμη ψηφος στο σημερα, με κριτηριο την καθημερινοτητα των εργαζομενων, ειναι η ψηφος στο ΚΚΕ»

Η υποψήφια βουλευτής Ροδόπης του ΚΚΕ μιλά στον "ΠτΘ"

Την πρώτη της συνέντευξη, ως υποψήφια βουλευτής Ροδόπης με το ΚΚΕ, παρέθεσε το πρωί της Πέμπτης, 20 Ιουνίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Αμαλία Κασαπαντωνίου.
 
Η 27χρονη υποψηφία, μπορεί να έλκει στην καταγωγή της από το Κιλκίς, ως απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μετά το τέλος των σπουδών της επέλεξε ωστόσο να παραμείνει στην Κομοτηνή.
 
Σήμερα ζει και εργάζεται στην πόλη της Κομοτηνής, ενώ μεταξύ άλλων διατελεί και γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής. Η πρώτη της προσπάθεια στα της πολιτικής έγινε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου συμμετείχε στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενώ αυτή είναι και η πρώτη της «δοκιμή» στο κομμάτι των εθνικών εκλογών.
 
Ο λόγος στην ίδια…

«Η ενίσχυσή του ΚΚΕ πρέπει να είναι και κριτήριο ψήφου των εργαζομένων»

ΠτΘ:  κ. Κασαπαντωνίου, μεταξύ άλλων, είστε γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής. Τα πράγματα είναι δυσκολότερα από ποτέ στον ιδιωτικό τομέα, ενώ διαχρονικά το ενδιαφέρον της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν τον «αγγίζει». Η εμπειρία σας μέσα από την Ένωση αυτή τι σας έχει δώσει μέχρι στιγμής;
Α.Κ.:
Η πραγματικότητα είναι αυτή που έχετε ζήσει κι εσείς και που ζουν σήμερα πάρα πολλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι, είτε αυτό αφορά στο εμπόριο, είτε στον τουρισμό, είτε στον επισιτισμό κ.α. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τους νόμους που έχουν θεσμοθετήσει, τα μνημόνια, τους μνημονιακούς νόμους που υπάρχουν και εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα και έχουν δεσμεύσει τη χώρα μέχρι το 2060, θέλουν να επικρατεί μία ζούγκλα. Αυτό σημαίνει ανασφάλιστη εργασία, σημαίνει ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό συναδέλφων μας δεν καλύπτεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, σημαίνει ότι η κυριακάτικη αργία έχει καταργηθεί και σήμερα οι συνάδελφοι στο εμπόριο καλούνται να δουλεύουν ήδη 32 Κυριακές το χρόνο. 
 
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει σμπαραλιάσει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, έχει εφαρμόσει αυτή την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία δίνει το περιθώριο, κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Βεβαίως και η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα θα το επεκτείνει και σε άλλους κλάδους, με στόχο βέβαια να ξεζουμίζονται οι εργαζόμενοι, και να προστατεύεται – θωρακίζεται η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν λέω ότι δεν έχουν διαφορές, και οι μεν και οι δε, προφανώς υπάρχουν και οι επιμέρους διαφορές, αλλά στην ουσία και οι δύο κινούνται στην ίδια ρότα. Στο ΣΕΒ τόσο ο κ. Δραγασάκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκαν, λέγοντας πως «το 82% των απαιτήσεών μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έχει εφαρμόσει και ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει στίγμα ότι θα τα συνεχίσει». Επομένως και οι μεν και οι δε σίγουρα δεν βλέπουν ποιες είναι οι ανάγκες των εργαζομένων. Υπάρχει αυτή η προπαγάνδα, και προεκλογικά, και σίγουρα φαίνονται σε επιμέρους διαφορές ότι διαφωνούν, αλλά η ουσία της πολιτικής τους είναι ενάντια στους εργαζόμενους, γι' αυτό λέμε ότι και την επόμενη μέρα χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ. Η ενίσχυσή του πρέπει να είναι και κριτήριο ψήφου των εργαζομένων.
 

«Το διακύβευμα των εκλογών για το ΚΚΕ είναι η επόμενη μέρα»

 
ΠτΘ: Οι ευρωεκλογές και οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης χαρακτηρίστηκαν από τεράστια αποχή και στην περιοχή μας, η οποία για την πλειοψηφία μεταφράστηκε ως πράξη θυμού και οργής. Θεωρείτε ότι αυτό ως γεγονός θα ευνοήσει στις προσεχείς εθνικές εκλογές τα μικρότερα κόμματα, όπως το ΚΚΕ, ή θα μετατοπιστεί και σε αυτά;
Α.Κ.:
Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τον λαό, ο οποίος στήριξε το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές και ξανακαλούμε να στηρίξει και να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ που είναι η μόνη δύναμη η οποία μάχεται μέσα και έξω από τη βουλή. Σίγουρα απευθυνόμαστε και σε αυτό τον κόσμο, ο οποίος δεν πήγε στις προηγούμενες κάλπες, είτε θέλοντας να δείξει την απογοήτευση προς το σύστημα, είτε να εκφράσει την οργή του. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι πηγαίνοντας στις κάλπες και ενισχύοντας το ΚΚΕ, θα είναι το μόνο κόμμα που με τις ψήφους που θα πάρει από την επομένη κιόλας των εκλογών, στις 8 Ιουλίου, θα τις καταθέσει και μέσα και έξω από τη βουλή, υπερασπίζοντας τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών. Οι άνθρωποι που απείχαν θα πρέπει να σκεφτούν με βάση την καθημερινότητά τους. Για μας και το ΚΚΕ το διακύβευμα των εκλογών είναι την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα που θα είναι εδώ τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δεσμεύσεις προς την Ε.Ε., προς το ΝΑΤΟ, οι δεσμεύσεις προς την Κομισιόν κ.α.. Την επόμενη μέρα για την οποία τα προγράμματα τόσο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ,  είναι βασισμένα πάνω σε αυτές τις δεσμεύσεις.
 
Επομένως την επόμενη μέρα, κι αυτοί που απείχαν, αλλά βιώνουν την δύσκολη καθημερινότητά μας που υπάρχει με βάση την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, να το σκεφτούν και να προβληματιστούν. Τους καλούμε να πάνε να ενισχύσουν και να ψηφίσουν το ΚΚΕ, γιατί την επόμενη μέρα θα συνεχίζει να μάχεται και γι' αυτούς τους εργαζόμενους. Η χρήσιμη ψήφος στο σήμερα, με βάση και κριτήριο την καθημερινότητα που ζουν οι εργαζόμενοι, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ έχει κατεβάσει προτάσεις οι οποίες έχουν σαν στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και θα συνεχίσει να το κάνει»

ΠτΘ: Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές αναφερόταν πολύ συχνά το παράδειγμα εκείνο του κ.Πελετίδη, του δημάρχου Πάτρας, που φυσικά επανεκλέχτηκε. Είναι ένα παράδειγμα που αναφερόταν, ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα δημάρχου που έδωσε προτεραιότητα στον πολίτη, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Πάτρας. Θεωρείτε ότι αυτό το παράδειγμα είναι ένα δείγμα της «αλλαγής» που προτάσσει το ΚΚΕ και μπορεί να βρει εφαρμογή και στην κεντρική πολιτική σκηνή και μια απάντηση κατ΄ επέκταση στην κριτική που ασκείται στο ΚΚΕ και συνοψίζεται στο «αντιδρούν για να αντιδρούν»;
Α.Κ.:
Το βασικό ζητούμενο στις τοπικές κοινωνίες είναι το τι πολιτική έχεις. Η πολιτική ξεκινάει από την Ε.Ε., από το τι αποφάσεις παίρνονται εκεί, πώς κατεβαίνουν αυτές και γίνονται νόμοι της κεντρικής εξουσίας και του κράτους και πώς αυτό κατεβαίνει στην περιφέρεια και στους δήμους και εξειδικεύεται. Ο κ. Πελετίδης είχε και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πολιτική σύγκρουσης. Πολιτική που έβαζε στο επίκεντρο τις ανάγκες του λαού και γι' αυτό και πάρα πολλές φορές πήγε και στα δικαστήρια, βέβαια έχοντας πάντα τον λαό κοντά του. Υπήρχε η ανάγκη στον δήμο να στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό; Έβαλε μπροστά στο ζήτημα και στην τοπική κοινότητα και κατάφερε να γίνουν μόνιμοι και σταθεροί οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον δήμο. Έχει λοιπόν να κάνει με το τι πολιτική επιλέγεις και από ποια οπτική γωνία το βλέπεις.
 
 Όσον αφορά το ΚΚΕ και την κριτική που ασκείται ότι φωνάζουμε για να φωνάζουμε. Δείτε τι γίνεται με τους συνταξιούχους. Αυτή η πενιχρή13η σύνταξη, που έλεγε ο πρωθυπουργός, επίδομα επί της ουσίας, δόθηκε καθώς οι συνταξιούχοι ήταν στους δρόμους επί μήνες με μαζικές συνταξιουχικές διαδηλώσεις, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.
 
Αντίστοιχα το ζήτημα της μεγάλης ζημιάς των καπνοπαραγωγών της περιοχής της Ροδόπης, οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν. Είναι ζήτημα που το ανέδειξε το ΚΚΕ, όπως αντίστοιχα και με τους εκπαιδευτικούς. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που βγαίνει και μάχεται στο πλάι των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών, έχει κατεβάσει προτάσεις οι οποίες έχουν σαν στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και θα συνεχίσει να το κάνει. Το ΚΚΕ είναι η μόνη πρόταση που δείχνει τον δρόμο για τη ριζική ανατροπή στον εργαζόμενο και τον καλεί να το ενισχύσει και σε αυτές τις εκλογές.

«Νοιώθω τη Ροδόπη τόπο μου»

ΠτΘ: Μιας και όπως είπαμε επιλέξατε την Ροδόπη, τι είναι για εσάς ο τόπος αυτός και ποιες είναι εκείνες οι προτεραιότητες που θα θέσετε την επόμενη ημέρα από τα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, για την περιοχή μας;
Α.Κ.:
«Όπου γη και πατρίς». Μένω εδώ τα τελευταία 8-9 χρόνια, και σίγουρα νοιώθω την περιοχή αυτή τόπο μου και τον αγαπώ. Τα ζητούμενα και στη Ροδόπη έχουν να κάνουν με τη γενικότερη εικόνα όλης της Ελλάδας. Το πώς δηλαδή θα διεκδικήσεις και σε πανελλαδικό επίπεδο και συλλογικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας, και μόνιμη και σταθερή εργασία,  και τιμή για τους καπνοπαραγωγούς και ορθό τρόπο αποζημίωσης κ.α.  Πέρα από θρησκεία, φύλο, χρώμα, εμείς καλούμε τους πολίτες με βάση την καθημερινότητα και τα ζόρια τους, να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ, να δώσουν τη δύναμή τους σε μια δύναμη η οποία είναι η μόνη που μάχεται, και θα συνεχίσει να το κάνει και εδώ στην περιοχή μας και πανελλαδικά, για τους ίδιους. Αυτό είναι και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, το πώς δηλαδή θα βγει ένα πιο δυνατό ΚΚΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.