Ορκωμοσια για 190 αποφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπων

Ενισχυμένος ο αριθμός θέσεων στην προκήρυξη του νέου έτους

190 αποφοίτους είχε φέτος η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών, συνεχίζοντας δυναμικά την παρουσία της και έχοντας ως στόχο να συνεχίσει τόσο την επιμόρφωση όσο και την βελτίωση των δεξιοτήτων εκπαιδευτικών και όχι μόνο.
 
Έτσι το Σάββατο ορκίστηκαν 165 απόφοιτοι του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) και 25 απόφοιτοι του Προγράμματος Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ), το οποίο επαναλειτούργησε ξανά φέτος και θα συνεχίσει τη δράση του και την επόμενη χρονιά.
 
Το παράρτημα Σαπών θα συνεχίσει τη λειτουργία του και του χρόνου, φτάνοντας τους 240 εισακτέους, έχοντας τον ίδιο αριθμό με παραρτήματα σε πολύ πολυπληθέστερες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. 

Άμεσα η πρόσκληση για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε η κ. Κατερίνα Κασιμάτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην ΑΣΠΑΙΤΕ και επιστημονική υπεύθυνη του ΕΠΠΑΙΚ-ΠΕΣΥΠ σε όλη την Ελλάδα, που τόνισε πως κάθε φορά που επισκέπτεται το παράτημα των Σαπών η συγκίνηση είναι μεγάλη, μιας και είναι ένα από τα πρώτα παρατήματα, από το 2008.
 
«Είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχει ΑΣΠΑΙΤΕ, ότι φιλοξενείται στην καρδιά της Ελλάδας, αλλά και ότι έχουμε σπουδαστές που μας τιμούν και σήμερα παίρνουν το πιστοποιητικό τους» σημείωσε, τονίζοντας πως φέτος είχαμε συνολικά 5 τάξεις, 4 ΕΠΠΑΙΚ και μία ΠΕΣΥΠ.
 
Μάλιστα παρά τα όσα είχαν ακουστεί για αλλαγές και συγχώνευση της ΑΣΠΑΙΤΕ, τελικά η σχολή παραμένει ως έχει και θα λειτουργήσει κανονικά και την επόμενη χρονιά, σε 12 πόλεις, καλύπτοντας την επιμόρφωση σε όλη την Ελλάδα.
 
Για αυτό και αναμένεται άμεσα να βγει η πρόσκληση για το πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ- ΠΕΣΥΠ για τη σχολική χρονιά 2019-20. 

Καταξιωμένο το παράρτημα στην τοπική κοινωνία 

Η Ορκωμοσία 190 ατόμων, αποτελεί την ολοκλήρωση μιας χρονιάς που κύλησε πολύ ομαλά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες σημείωσε ο Συντονιστής του Προγράμματος ΕΠΠΑΙΚ-ΠΕΣΥΠ της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε Σαπών Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραφύλλης, που θεωρεί πως η εμπειρία του διδακτικού προσωπικού, της διεύθυνσης του παραρτήματος και της γραμματειακής υποστήριξης, ήταν πάρα πολύ καλή.
 
Όσο αφορά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ήδη τις επόμενες μέρες θα έχουν στο αέρα την προκήρυξη για 200 θέσεις στο  ΕΠΠΑΙΚ και 40 θέσεις στο ΠΕΣΥΠ για το παράρτημα Σαπών, αριθμός ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια.
 
Κρίνοντας από το σημαντικό ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί, οι θέσεις θα καλυφθούν πλήρως, κάτι που πιστεύει πως απορρέει τόσο από το γεγονός ότι ο νέος νόμος απαιτεί και πιστοποιητικά για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, αλλά και γιατί το πιστοποιητικό ΕΠΠΑΙΚ δίνει καλή παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, ενώ το πιστοποιητικό ΠΕΣΥΠ δίνη πολύ καλή συμβουλευτική κατάρτιση και στον προσανατολισμό.
 
Συνολικά από την ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών έχουν αποφοιτήσει, σε ένδεκα χρόνια, 1290 άτομα, με το παράρτημα να είναι πλέον δεύτερο σε δυναμικότητα μετά την Αθήνα, στην ίδια θέση με Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
 
«Αυτό είναι νομίζω πολύ σημαντικό, κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να καταξιώσουμε το παράρτημα εδώ, και να φέρουμε κόσμο στη μικρή πόλη των Σαπών» σημείωσε, τονίζοντας πως τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι το σοβαρό πολιτισμικό μορφωτικό κεφάλαιο που έρχεται στις Σάπες, τρείς φορές την εβδομάδα, για όλο το χρόνο, αλλά και οικονομικά οφέλη για την περιοχή, παρόλο που οι περισσότεροι μετακινούνται από άλλες περιοχές, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Καραφύλλης και μόνο το γεγονός ότι έρχονται είναι σημαντικό.
 
Ευχαρίστησε δε τον Δήμο Μαρώνειας Σαπών, που είναι πάντα αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, ανεξαρτήτου Δημοτικής Αρχής, και ελπίζουν πως και η νέα Δημοτική αρχή θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις ώστε να συνεχιστεί αυτή η καλή πορεία της σχολής, με στόχο πάντα το καλύτερο. 

Μια διαφορετική εμπειρία 

Τον όρκο για τους αποφοίτους του ΕΠΠΑΙΚ, ανέγνωσε η πρωτεύσασα κ. Στέλλα Φωτιάδου, η οποία είναι γιατρός νευρολόγος, που κατάγεται από την Κομοτηνή και τώρα διαμένει στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που δείχνει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι φοιτητές της ΑΣΠΑΙΤΕ συμμετέχουν τα προγράμματα επιμόρφωσης.
 
Η ίδια αποφάσισε να συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΑΣΠΑΙΤΕ θέλοντας να έχει άποψη για το πώς λειτουργεί ένα σχολείο, και πώς ακριβώς γίνεται σωστά μια διδασκαλία, έχοντας και η ίδια ένα μικρό παιδί που σύντομα θα πάει στο σχολείο.
 
Η μαθησιακή της εμπειρία ήταν πολύ καλή, με την ίδια να σημειώνει πως γίνεται πολύ καλή δουλειά, με υψηλό μαθησιακό επίπεδο, σημαντική οργάνωση, με όλα να κυλούν καλά μέχρι το τέλος, ενώ θεωρεί πως αναβαθμίζεται πολύ η περιοχή από την ύπαρξη αυτών των προγραμμάτων.
 
Φεύγει λοιπόν από τη σχολή έχοντας αποκομίσει το δίδαγμα ότι κάποιος πρέπει να βοηθά τον άλλο να ανακαλύψει μόνος του τη γνώση, και όχι να του τη μεταλαμπαδεύσουν απευθείας. 

Πρεσβευτές των Σαπών οι απόφοιτοι 

Να γίνουν πρεσβευτές των Σαπών ζήτησε από τους αποφοίτους της ΑΣΠΑΙΤΕ ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, που τόνισε πως θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τον τόπο να σταθεί στα πόδια του.
 
Ως νέα Δημοτική αρχή, τόνισε, θα κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για να συνδέσουν την τοπική κοινωνία με την ΑΣΠΑΙΤΕ, και να αξιοποιήσουν αυτό το δυναμικό ακόμα πιο έμπρακτα. 

Σημαντικό κομμάτι της φαρέτρας των εκπαιδευτικών 

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος ήταν μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού την χρονιά που πέρασε, σημείωσε ότι το ΠΕΣΥΠ, ένα πρόγραμμα που εξειδικεύει ανθρώπους που κυρίως θέλουν να εργαστούν στην εκπαίδευση και είναι προαπαιτούμενο για την εργασία στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής υποστήριξης (ΚΕΣΥ).
 
«Η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών επιτελεί ένα μεγάλο εκπαιδευτικό παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο, με πολλούς συναδέρφους από την ΑΜΘ να έρχονται εδώ» ανέφερε, καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς να το παρακολουθήσουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ώστε να έχουν στη φαρέτρα τους αυτό το πτυχίο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.