Παρουσια του υπουργειου Παιδειας η 91η Συνοδος των Πρυτανεων

Ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση του νέου συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ με τη συμμετοχή της αντιπρύτανη Ζ. Γαβριηλίδου

Σε κλίμα καλής συνεργασίας ολοκληρώθηκε η 91 Σύνοδος των Πρυτάνεων στην Κέρκυρα, στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Οι Πρυτάνεις συζήτησαν θέματα σχετικά με τα οικονομικά των πανεπιστημίων, θέματα προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας. Ο Υπουργός δήλωσε πως «η συγκεκριμένη Σύνοδος είναι η πρώτη όπου στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπάρχουν πια μόνον Πανεπιστήμια και ο Ενιαίος Χώρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι μία πραγματικότητα με τα 24 αυτά Ιδρύματα.
 
Μετά από δύο χρόνια διαβουλεύσεων τα Πανεπιστήμια χαρακτηρίζονται από μία νέα αρχιτεκτονική: νέα Τμήματα, συνέργειες με ΤΕΙ, Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα και διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο που ολοκληρώθηκε είναι λάθος να θεωρείται ότι σχετίζεται αποκλειστικά με τις συνέργειες των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ. Η ουσία της μεταρρύθμισης είναι οι παραπάνω τέσσερεις άξονες. Εκφράζω, όμως, την απορία γιατί ενώ πολλά Πανεπιστήμια συζήτησαν συστηματικά τα ζητήματα που αφορούν την στρατηγική ανάπτυξής τους και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώθηκε η νέα αρχιτεκτονική τους, ορισμένα δεν θέλησαν καν να εγκαινιάσουν μία τέτοια συζήτηση. Ας ελπίσουμε ότι τα λίγα αυτά Πανεπιστήμια να το κάνουν άμεσα».
 
Στη Σύνοδο συζητήθηκε ο αλγόριθμος για την κατανομή των 500 νέων θέσεων καθηγητών και φάνηκε ότι η Σύνοδος δεν μπόρεσε να συμφωνήσει στην κατανομή των θέσεων στα 24 Πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες τους, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη νομοθέτηση της δυνατότητας επαναπροκήρυξης των κενούμενων μετά από συνταξιοδότηση θέσεων ΔΕΠ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Το Υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη και τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο, θα προχωρήσει στην κατανομή των νέων θέσεων όπως και των θέσεων για «συμβασιούχους 407». Ο Υπουργός ζήτησε η Σύνοδος να οργανώσει συζητήσεις ανάμεσα σε μέλη Τμημάτων ανά γνωστικό πεδίο για να διαμορφωθεί μία εισήγηση ως προς το προφίλ του πρωτοετούς φοιτητή, ως προς τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχει ένας μαθητής όταν εισάγεται στα Πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, χημικοί, μαθηματικοί, φυσικοί, ιστορικοί και επιστήμονες όλων των Πανεπιστημίων μας να συζητήσουν για αυτά τα θέματα, ώστε τα προγράμματα της Γ’ Λυκείου να μπορούν να προσαρμοστούν και σε αυτές τις κατευθύνσεις.
 
Συζητήθηκε επίσης η έκτακτη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, τα προβλήματα που προκύπτουν με τις μετεγγραφές και στοιχεία από το πενταετές σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τη φοιτητική μέριμνα.  Στη Σύνοδο ξεκίνησε η συζήτηση για την ομογενοποίηση των σπουδών ανά επιστημονικό πεδίο, με στόχο την ομαλή μετάβαση των μαθητών από τη μία βαθμίδα εκπαίδευσης στην επόμενη. Ήδη ο κλάδος των χημικών έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έχει καθορίσει συνάντηση στις 29 Ιουνίου των προέδρων των προπτυχιακών τμημάτων. Στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας και συγκεκριμένα της στέγασης των φοιτητών, ιδιαίτερα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα υψηλά ενοίκια λόγω του Airbnb, οι πρυτάνεις αναζητούν λύσεις για την κατασκευή φοιτητικών εστιών – αν όχι με χρήματα του δημοσίου – με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. 

Οι Αποφάσεις της Συνόδου 

Οι εργασίες της 91ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων ΔΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων διήρκεσαν επί τριήμερο από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου. Παρέστησαν στη Σύνοδο Πρυτάνεων και απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κώστας Νικολούζος. Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου, παρέστησαν εκ μέρους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο π. Πρύτανης κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Μέλος του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, η κυρία Αλεξάνδρα Μπαλού , Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, και ακολούθησε συζήτηση. Στις εργασίες παρέστη ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου.
 
Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της ΑΔΙΠ, Καθ. Παντελής Κυπριανός , ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Καθ. Γ. Δημοσθένους, Πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων. Επίσης παρέστησαν, ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Δημήτριος Ζέρβας, ο κ. Γ. Ιωαννίδης, Ειδικός Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ , ο Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠ.ΠΕ.Θ. κ. Π. Γιαννόπουλος, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΕ.Θ. κ. Εμμανουήλ Αντωνόπουλος, ο κ. Αντώνης Κυπάρος, Συντονιστής του ΥΠ.ΠΕ.Θ. για τα Διετή Προγράμματα Σπουδών καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Καθ. Ιωάννης Νηματούδης.
 
Τα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς και οι ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου, είναι οι ακόλουθες:
 
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
Κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ
Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά από τον Υπουργό να προβεί άμεσα στην κατανομή των 500 θέσεων ΔΕΠ σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το Προεδρείο της Συνόδου.
 
Νέοι Οργανισμοί ΑΕΙ
Μετά την πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο, περιορίζεται η ύλη των Οργανισμών των Α.Ε.Ι. στη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης των διοικητικών και οικονομικών (και όχι των ακαδημαϊκών) δομών του οικείου Α.Ε.Ι. Προτείνεται να προχωρήσει η σύνταξη και κατάθεση των Οργανισμών των Ιδρυμάτων.
 
Το νέο θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ-Αριθμός Εισακτέων-Μετεγγραφές
 Η Σύνοδος θα παρακολουθεί με συστηματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο την εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση συγκροτώντας ειδική επιστημονική ομάδα εργασίας. Η Ομάδα εργασίας απαρτίζεται από τους εξής: Καθ. Κώστας Αγγελάκος (Αντιπρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου),Καθ. Γ. Καρακάσης (Αντιπρύτανης Παν. Κρήτης), Καθ. Ζωή Γαβριηλίδου (Αντιπρύτανις ΔΠΘ). Η Σύνοδος θεωρεί ότι η πρακτική του αυθαίρετου και ατεκμηρίωτου καθορισμού του αριθμού των εισακτέων επισωρεύει τεράστιες δυσκολίες στα ιδρύματα, γι’ αυτό προτείνει ο αριθμός των εισακτέων να καθορίζεται σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και να βασίζεται σε σαφή και τεκμηριωμένα κριτήρια. Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων και η δημιουργία πολλών νέων ομοειδών τμημάτων θα δημιουργήσει λόγω του σημερινού συστήματος μετεγγραφών μεγάλα προβλήματα. Προτείνεται η αναθεώρηση του πλαισίου των μετεγγραφών με βάση τα νέα αυτά δεδομένα.
 
Ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και εξέλιξη των πιστοποιήσεων των ΕΣΔΠ και ΠΠΣ των ΑΕΙ
Η Σύνοδος αφού ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πιστοποιήσεων των ΕΣΔΠ και ΠΠΣ των ΑΕΙ θεωρεί καταρχάς σημαντική και απαραίτητη την ουσιαστική συνεργασία με την ΑΔΙΠ πέραν των άλλων και για την οργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και επιμορφωτικών δράσεων επικεντρωμένων σε συγκεκριμένα προβλήματα-ζητήματα που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των πιστοποιήσεων
 
Συνεργασία με Σύνοδο Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων
Αποφασίστηκε η συνεργασία της Συνόδου Πρυτάνεων με τη Σύνοδο Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων και στην επόμενη Σύνοδο να κατατεθεί Σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Συνόδων.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
Υποστελέχωση Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών
Να γίνει άμεση στελέχωση των Οικονομικών και των Τεχνικών Υπηρεσιών με νέο εξειδικευμένο προσωπικό για να υποστηρίξει την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών αυτών. Να εξετασθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης ειδικού προγράμματος στήριξης της λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών των Ελληνικών Α.Ε.Ι. για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
 
Έκτακτη χρηματοδότηση
Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει μειωθεί κατά 60% την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε ποικιλοτρόπως την εκπαίδευση στην Ελλάδα, η Σύνοδος ζητά από το ΥΠΕΠΘ να δοθεί στα ΑΕΙ πρόσθετη επιχορήγηση, μεγαλύτερη αυτής του προηγούμενου έτους και να λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των φοιτητών ανά Ίδρυμα.
 
Δημιουργία διαδικτυακού λογαριασμού και πλατφόρμας
Προτείνεται η δημιουργία διαδικτυακού λογαριασμού και πλατφόρμας, για την επικοινωνία και ενημέρωση μεταξύ των Ιδρυμάτων σε θέματα που αφορούν τις οικονομικές και τις τεχνικές υπηρεσίες
 
ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ
 
 Θεσμικά Θέματα των Ε.Λ.Κ.Ε.
Πάγιο αίτημα της Συνόδου Πρυτάνεων είναι η απεμπλοκή των Ε.Λ.Κ.Ε. από τις χρονοβόρες και σύνθετες διαδικασίες του Δημοσίου Λογιστικού.
 
Οικονομικά Θέματα των Ε.Λ.Κ.Ε.
Χρηματοδότηση – δανειοδότηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών φορέων από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠ.Π.Ε.Θ στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Να ανακληθεί άμεσα η Κ.Υ.Α., είτε να παραταθεί η προθεσμία επιστροφής των πιστώσεων για τουλάχιστον 3 μήνες (έως 22/10/2019) διότι σε αντίθετη περίπτωση οι Ειδικοί Λογαριασμοί των Ιδρυμάτων θα περιέλθουν σε δεινή θέση και αρκετοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.Nα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι δανειοδοτήσεις να μετατραπούν σε χρηματοδοτήσεις των ΕΛΚΕ.
 
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
 
Σίτιση
Τα κριτήρια παροχής σίτισης στους φοιτητές, με βάση την Υπουργική απόφαση, πρέπει να προσαρμοστούν στις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες με βάση το εθνικό διάμεσο εισόδημα. Το κόστος του ημερησίου σιτηρεσίου πρέπει να αυξηθεί σε πραγματικές επικρατούσες τιμές, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων γευμάτων.
 
Στέγαση
Πρέπει να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ανέγερσης κατοικιών με στόχο την αύξηση του ποσοστού των φοιτητών στους οποίους παρέχεται στέγαση. Θεσμοθέτηση δομής συμβουλευτικής -ψυχολογικής στήριξης φοιτητών Η Σύνοδος θεωρεί τις ανάγκες συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης φοιτητών ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τα Ιδρύματα. Κρίνεται σημαντικό να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να εφαρμοστεί ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλα τα ΑΕΙ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.