«Αν μια συμπολιτισσα μας δεν ειχε την τολμη»…

Το σχόλιο του Κώστα Γούναρη περί του ΠΔ για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρία

Δηκτικό είναι το σχόλιο του νομικού κ. Κώστα Γούναρη, μέλους της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση για τους δικονομικούς κανόνες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν τις αλλαγές στη Σαρία, για τις δικονομικές διαδικασίες της άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων της Θράκης, για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το θέμα, 18 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου από την Ελληνική βουλή.
 
Στέκεται δε στο γεγονός ότι οι αποφάσεις για τα «εθνικά» υποτιθέμενα ζητήματα της Θράκης, ακόμα και αν είναι ομόφωνες ακόμα και αν συγκεντρώνουν ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις, πρέπει να ξεπεράσουν και το σκόπελο του “βαθέος κράτους” ή σωστότερα των “βαθέων κρατών”, που δρουν εντός και εκτός Θράκης, ενώ τίποτα δεν θα γινόταν αν μία συμπολίτισσά μας δεν είχε την τόλμη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
 
Το σχόλιο του κ. Γούναρη έχει ως εξής:
 
«Δημοσιεύτηκε την Τρίτη (11/6) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΠΔ 52/2019. Πρόκειται για το ΠΔ που σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το Γενάρη του 2018 θα καθιέρωνε δικονομικούς κανόνες κατά την προαιρετική πλέον εκδίκαση οικογενειακών υποθέσεων ενώπιον του Μουφτή και θα οργάνωνε τις Μουφτείες ως σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες.
 
Στο διάστημα αυτό των 18 μηνών διάφοροι θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες προσπάθησαν να ακυρώσουν αυτό που ομόφωνα ψήφισε η Ελληνική Βουλή. Ευτυχώς το μόνο που κατάφεραν ήταν απλώς να το καθυστερήσουν.
 
Η εμπειρία αυτή των 18 μηνών έδειξε ότι οι αποφάσεις για τα «εθνικά» υποτιθέμενα ζητήματα της Θράκης, ακόμα και αν είναι ομόφωνες ακόμα και αν συγκεντρώνουν ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις, πρέπει να ξεπεράσουν και το σκόπελο του “βαθέος κράτους” ή σωστότερα των “βαθέων κρατών”, που δρουν εντός και εκτός Θράκης.
 
Τέλος να μην ξεχάσουμε δύο πράγματα: α. ότι η ολοκλήρωση της επαναστατικής αυτής μεταρρύθμισης θα είναι η πλήρης κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή και της εφαρμογής της Σαρία και β. τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί, αν μία συμπολίτισσά μας δεν είχε την τόλμη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.