41 αιτηματα για καθαρισμο οικοπεδων στο Δημο Κομοτηνης

Πολλές οι καταγγελίες για οικόπεδα με πυκνή βλάστηση

Ένα σημαντικό κομμάτι της αντιπυρικής προστασίας εντός και γύρω από τους οικισμούς, αλλά και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, είναι ο καθαρισμός των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.
 
Ο καθαρισμός αυτός είναι υποχρεωτικός, και ο Δήμος Κομοτηνής, όπως κάνουν κάθε χρόνο όλοι οι Δήμοι της χώρας, έχει καλέσει και φέτος όλους τους Δημότες που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν.
 
Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος προχωρά στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό τους, επιβάλλοντας ταυτόχρονα πρόστιμο πενήντα λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, βεβαίωση εις βάρος του οικοπεδούχου της σχετικής δαπάνης καθαρισμού από το Δήμο, ενώ υποβάλλεται και μήνυση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το αδίκημα  του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικά, που επισύρει κράτηση μέχρι τριών μηνών ή πρόστιμο.
 
Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο λόγω αδιαφορίας, οικονομικής αδυναμίας ή αντικειμενικής αδυναμίας (όπως κατοικία σε άλλη περιοχή ή άλλη χώρα) πολλοί από τους χώρους αυτούς δεν καθαρίζονται, για αυτό και προχωρά σε καθαρισμό τους η αρμόδια υπηρεσία πρασίνου.
 
Συνήθως όμως, λόγω έλλειψης προσωπικού και του μεγάλου  αριθμού αυτών των χώρων, ο καθαρισμός γίνεται μετά από καταγγελία περίοικων.
 
Έτσι αφού το αίτημα φτάσει στην υπηρεσία πρασίνου, ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης για την ανάγκη καθαρισμού των χώρων τους, και αν αυτή δεν γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε προχωρά στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό τους, επιβάλλοντας το πρόστιμο και τις άλλες κυρώσεις.
 
Εξαίρεση αποτελούν τα περιφραγμένα οικόπεδα που χρίζουν καθαρισμού, όπου πρέπει να ζητηθεί η άδεια της εισαγγελίας ώστε να μπορέσει να μπει και να καθαρίσει το οικόπεδο.
 
Πέρυσι ο αριθμός αυτών των καταγγελιών είχε αυξηθεί δραματικά μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, όταν και τα χορταριασμένα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα άρχισαν να τραβούν περισσότεροι την προσοχή των κατοίκων.
 
Όμως και το 2019 οι καταγγελίες συνεχίζονται σταθερά, με την γραμμή του Δημότη να έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 41 αιτήματα για καθαρισμό οικοπέδων.
 
Μάλιστα τα αιτήματα ξεκίνησαν ακόμα και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τον Απρίλιο, αν και ο μεγαλύτερος όγκος τους καταγράφηκε από τα μέσα Μαΐου και μετά.
 
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 8 από αυτά τα αιτήματα, μιας και η διαδικασία ειδοποίησης και καθαρισμού παίρνει κάποιο χρόνο. Να τονίσουμε πάντως πως ο φετινός καιρός είχε ως αποτέλεσμα η βλάστηση να είναι πολύ πιο πυκνή από τις άλλες χρονιές, προκαλώντας και παράπονα από τους περίοικους.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.