Δ. Χαριτου «Ειμαι ετοιμος να προχωρησουμε μαζι για να εχουμε ενα νικηφορο αποτελεσμα στις 7 Ιουλιου»

Την ανάγκη σχεδίου για την ανάπτυξη της Ροδόπης τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής

Παρών για τον εκλογικό αγώνα της 7ης Ιουλίου δηλώνει ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος κατέρχεται για ακόμα μια φορά στον εκλογικό στίβο σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για τη χώρα, όσο και για το κόμμα.
 
Ο κ. Χαρίτου τονίζει την ανάγκη σχεδίου για την περιοχή, στο οποίο θα έχουν θέση όλοι οι κοινωνικοί παραγωγικοί φορείς και η κοινωνία, για το καλό όλων των κατοίκων της Ροδόπης.
 
Πιστεύει δε σε εθνικό επίπεδο πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει το μήνυμα των ευρωεκλογών και επικοινωνήσει και μιλήσει με ειλικρίνεια στους πολίτες, τότε μπορεί να έχει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις 7 Ιουνίου.
 
Ο κ. Χαρίτου μίλησε στον «ΠτΘ» για τις επερχόμενες εκλογές αλλά και τη δική του υποψηφιότητα. Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν… 

Ανάγκη για σχέδιο για την περιοχή 

ΠτΘ: Είστε από τους ανθρώπους που σταθερά, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα, και παρά το ότι δεν εκλεγήκατε την προηγούμενη φορά, ήσασταν παρών στις πρώτες θέσεις του αγώνα, καθ' όλη τη διάρκεια και των πέντε αυτών χρόνων μέχρι και σήμερα.
Δ.Χ.:
Περισσότερο με διακατέχει η διάθεση για προσφορά, περισσότερο η ανάγκη να υπηρετήσω τα τοπικά πράγματα και τις κοινωνικές ανάγκες και λιγότερο να αναδείξω τα δικά μου προσωπικά χαρακτηριστικά.
 
Νομίζω ότι η κοινωνία μας είναι μικρή και μας γνωρίζει όλους και από την καλή και από την ανάποδη. Γνώρισε και κυβερνήσεις με διαπρεπείς υπουργούς, σε καίρια πόστα. Γνώρισε από την άλλη πλευρά και πολλούς άλλους, γνώρισε και τις απόψεις διαχωρισμών, διαιρέσεων, δεν υπάρχει κάτι που να μην το έχει ακούσει, να μην το έχει δει, να μην το έχει βιώσει. Παρόλα αυτά όμως υστερεί αυτή η περιοχή, έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις πολύ μεγάλες δυνατότητες και τα πολύ ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει και γι' αυτό αναγνωρίζω και την ανάγκη ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο, πέραν του γενικού για την περιοχή, όπου θα έχουν θέση όλοι οι κοινωνικοί παραγωγικοί φορείς και η κοινωνία η ίδια.
 
Ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα που πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη ως εκπροσώπηση να το υπηρετήσουν αυτοί που μπορούν, να έχουν και άποψη, να έχουν και αποφασιστικότητα να το υπηρετήσουν και να σταθούν δίπλα έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την μέγγενη που βρίσκεται και η χώρα και η τοπική κοινωνία.
 
Είμαι πέντε χρόνια παρών και στα μικρά και στα μεγάλα. Δεν κρύφτηκα, όπου έβλεπα ότι οι επιλογές που γινόταν ήταν αντίθετες με το τοπικό συμφέρον δεν κρύφτηκα, δεν δίστασα, μίλησα, όπως μίλησα για το Δημοκρίτειο, για τη Νομική, γιατί θεωρώ ότι το συμφέρον του τόπου είναι να πρυτανεύει σε όποιον αποφασίσει και θέλει να εκπροσωπήσει την τοπική κοινωνία.
 
Δεν επιδίωξα και δεν αποδέχτηκα να εξαργυρώσω την όποια πολιτική διαδρομή μου και παρουσία εκλογική, με ανταλλάγματα έτσι ώστε να βολευτώ σε μια καλή θέση στον κρατικό μηχανισμό, αλλά στάθηκα όρθιος, έμεινα παρών στις εξελίξεις και να είμαι πάλι παρών. Μπορώ με πολύ ειλικρίνεια και με ήσυχη τη συνείδησή μου να απευθυνθώ σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου, να τους κοιτάξω στα μάτια και να τους πω Ναι, καταθέτω τη διαθεσιμότητά μου, είμαι έτοιμος να προχωρήσουμε μαζί για να έχουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις 7 Ιουλίου. Αισθάνομαι περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι αυτό το αποτέλεσμα θα έρθει. 

Νέο σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη 

ΠτΘ: Το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να μην ξάφνιασε ως προς τον νικητή, αλλά ξάφνιασε ως προς της μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Ποια είναι τα κριτήρια εκείνα με τα οποία εσείς κρίνετε θα πρέπει στις 7 Ιουλίου να αποφασίσουμε για τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας στο ελληνικό κοινοβούλιο;
Δ.Χ.:
  Είναι προφανές ότι η κοινωνία και κυρίως αυτά τα τμήματα που δεν πήγαν στη Νέα Δημοκρατία αλλά κρατήσαν αποστάσεις από εμάς και είτε δεν συμμετείχαν απέχοντας, είτε κατευθύνθηκαν σε πολύ μικρότερους σχηματισμούς θέλησαν να μας στείλουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα.
 
Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει εκείνη η ωριμότητα και η ετοιμότητα από μέρους της ηγεσίας. Μέσα από μια συζήτηση με την κοινωνία νομίζω ότι μπορούμε να της πούμε τις επιλογές που έχει. Εάν με πολύ ειλικρίνεια μιλήσουμε στην κοινωνία, εάν πούμε και αυτά που κάναμε και αυτά που δεν κάναμε, και τα λάθη και την αλαζονεία και όλα όσα έχουμε επιδείξει, είμαι βέβαιος ότι στο τέλος η κοινωνία και ο λαός μας θα επιλέξει να συνεχίσουμε μπροστά με ό,τι κατακτήσεις πετύχαμε, με ό,τι σχεδιάζουμε για την επόμενη μέρα και δεν θα ζητήσει να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν που έχει και πολλά στοιχεία και ρεβανσισμού και εκδικητικότητας και αυτό δεν είναι ούτε κινδυνολογία, ούτε δημιουργία εντυπώσεων. 

Ανάγκη για θετικά μηνύματα 

ΠτΘ: Ως προς τη Νέα Δημοκρατία που φαίνεται και από την κινητικότητα που βλέπουμε και σε τοπικό επίπεδο, από ενδεχόμενους υποψηφίους εκπροσώπους μας στο ελληνικό κοινοβούλιο, είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη των εκλογών. Με ποιο τρόπο θα κινηθείτε εσείς;
Δ.Χ.:
Αυτό που θα κρίνει τις επιλογές και τις σκέψεις των πολιτών είναι εμείς τι σκεφτόμαστε να κάνουμε και δευτερευόντως τι πρόκειται ή τι θα γίνει, αν έρθει η Νέα Δημοκρατία.
 
Θέλουμε ένα σχέδιο που θα προχωρήσει με τολμηρά ταχύτατα βήματα η παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, η παραγωγή νέου πλούτου. Στο σχέδιο μέσα πρέπει να έχει θέση, χώρο και προοπτική η μεσαία τάξη, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, που δυστυχώς δεν είχε μέχρι τώρα. Ένα σχέδιο που θα διευρύνει τα κοινωνικά δικαιώματα, την εργασία, κυρίως όμως σε ένα σχέδιο που μέσα από  όλες τις προτεραιότητες και τις δράσεις της θα έχει έναν και μοναδικό στόχο: τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά που φεύγουν για να αναζητήσουν καλύτερες θέσεις έξω.
 
Έγιναν και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις τους επαγγελματίες, έγιναν ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, αλλά αυτή η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα θέλει πράγματι να δει προοπτική και πρέπει να έρθουν συγκεκριμένες θετικές ρυθμίσεις, δεσμεύσεις, προτεραιότητες, ένα πιο φιλικό δημόσιο τομέα με πιο τολμηρές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών πόρων, πρόσβαση σε φτηνό κόστος χρήματος, που τώρα δεν έχει.
 
Πρέπει επίσης να σκεφτούμε να δούμε τι θα γίνει με τη νεολαία, πώς θα απαντήσουμε. Δεν την πείσαμε ότι πρέπει να μείνει στη χώρα, παρά αυτά που γίνανε -αυξήθηκε κατά 1% του ΑΕΠ η χρηματοδότηση στην έρευνα και την καινοτομία και έχουν τριπλασιαστεί οι υποτροφίες για μεταπτυχιακά, για διδακτορικά, για ένταξη στην ανώτατη εκπαίδευση.
 
Όλα αυτά πρέπει να γιγαντωθούν έτσι ώστε αυτοί που είναι το μέλλον αυτής της χώρας, αυτοί που θα στηρίξουν την προοπτική της χώρας να μείνουν εδώ, να επιστρέψουν εδώ. Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα τα οποία οφείλουμε σε συνδυασμό να φτιάξουμε μια δημόσια διοίκηση και ένα κράτος που θα είναι φιλικό στον πολίτη, γιατί ακόμα είναι αναποτελεσματικό. Ακόμα δεν αντιμετωπίζει τον πολίτη  όπως θα έπρεπε, παρά τα βήματα που έγιναν και παρά τις προσπάθειες. Ακόμα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά. 

Αποτίναξη των περιορισμών 

ΠτΘ: Γιατί τώρα μετά από τέσσερα χρόνια;
Δ.Χ.:
Τα τρία πρώτα χρόνια ουσιαστικά ήμασταν σε δημοσιονομικό καταναγκασμό. Το τιμόνι της χώρας το κράταγαν οι δανειστές και οι εταίροι. Αυτό που προσπαθούσε η κυβέρνηση τα τρία πρώτα χρόνια είναι κυρίως να μπορέσει να φρενάρει, και πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να δει το μέλλον της, δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά αν από το σύνολό της κομμάτια της είναι στο περιθώριο. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κανένα μέλλον, καμία προοπτική.
 
Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο. Από τον Αύγουστο είναι μια άλλη πραγματικότητα. Σταμάτησαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Πιάσαμε το τιμόνι της χώρας και έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Άρχισε να γυρνάει η ρόδα πατώντας σε σταθερό έδαφος, σταθεροποιήθηκε η οικονομία, προφανώς δεν γίναν άλματα, γίναν βήματα και είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.
 
Το σχέδιο που καταθέτουμε την επόμενη μέρα είναι για να αξιοποιήσει ο ελληνικός λαός ό,τι κατέκτησε μέχρι τώρα και κυρίως να δει πως με πιο τολμηρά βήματα, πιο δυναμικά βήματα μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος του πισωγυρίσματος στις εποχές των μνημονίων. Στις εποχές της λιτότητας. Και όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί, αυτό είναι το σχέδιο που έχει για την επόμενη μέρα η Νέα Δημοκρατία. 

«Είμαι έτοιμος» 

ΠτΘ: Τελικά γυρίζει;
Δ.Χ.:
Οι  δυσκολίες είναι συγκεκριμένες. Από ‘μας εξαρτάται. Αν επικοινωνήσουμε και μιλήσουμε με ειλικρίνεια και όπως έχουμε μάθει να μιλούμε με ανοιχτή την καρδιά με τους πολίτες που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και του θέσουμε ποιες δύο κυβερνήσεις έχει μπροστά του να επιλέξει, ποια δύο σχέδια έχει μπροστά του να επιλέξει και ποιους πρωθυπουργούς έχει να επιλέξει, είμαι αισιόδοξος ότι γυρίζει.
 
Δεν πάμε ούτε για μια αξιοπρεπή παρουσία, ούτε για να μικρύνουμε τη διαφορά. Πάμε να ανατρέψουμε ολικά το αποτέλεσμα, έτσι ώστε να υπάρχει για την επόμενη μέρα μια νέα σελίδα για την κοινωνία, για το παρόν αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου και των ανθρώπων που ζουν.
 
Και γενικά και προσωπικά είμαι αισιόδοξος περισσότερο από κάθε άλλη φορά  ότι θα συνταχθούν μαζί μου σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας είτε απ' όλη την κοινωνία, ανεξαρτήτου θρησκείας, ανεξαρτήτου προέλευσης, για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να διατυπώσουμε ένα σχέδιο και για τα τοπικά πράγματα που μπορεί να ωθήσει τον τόπο ώστε να αξιοποιήσει αυτά τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που έχει.
 
Είμαι έτοιμος. Κατέθεσα τη διαθεσιμότητά μου και όλο αυτό το διάστημα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου έτσι ώστε να συναντηθώ και να συνομιλήσω με τους συμπολίτες μου για να μπορέσουμε να έχουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις 7 Ιουλίου. 

Ο Δημήτρης Χαρίτου για τον χρυσό: «Το συμφέρον του τόπου και οι ανάγκες των πολιτών, είναι πάνω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα» 

Στο περιθώριο της συνομιλίας ο κ. Χαρίτου ρωτήθηκε και για τη στάση του απέναντι στις «επενδύσεις» χρυσού, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που είχαμε στο θέμα με την αίτηση ενώπιον του ΣτΕ.
 
«Ο εφιάλτης ξανάρχεται;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να εξηγήσει πως «γιατί τι άλλο από εφιάλτη μπορεί να αποτελεί η επαναφορά του αιτήματος εξόρυξης χρυσού στην περιοχή των Σαπών, μέσω της εκδίκασης της αίτησης αναίρεσης ενώπιον του ΣτΕ;».

«Μήπως τελικά αναθάρρησαν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, από τη διακηρυγμένη θέση της ηγεσίας της ΝΔ, αλλά και τις εκλεκτικές σχέσεις που αυτή διατηρεί με τα μεγάλα συμφέροντα;» συμπλήρωσε ο ίδιος για να καταθέσει το ερώτημα: «Δεν θα έπρεπε λοιπόν, βαδίζοντας προς τις εκλογές του Ιούλη, η  στάση κάθε πολιτικής δύναμης να αποτελέσει ένα ακόμη κριτήριο για τις επιλογές που θα κάνει ο καθένας και η κάθε μια;».

«Ας γνωρίζουν ότι στο δικό μας σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, δεν έχει θέση, καμμία μα καμμία εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στη περιοχή. Γι αυτό  άλλωστε και η σημερινή  κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά τους για αδειοδότηση!
Καλώ λοιπόν όλους όσους διεκδικούν θέσεις ευθύνης και ρόλους για την περιοχή, να πάρουν σαφή, δημόσια θέση για το θέμα. Γιατί το συμφέρον του τόπου και οι ανάγκες των πολιτών, είναι πάνω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα!» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.