Απεργια διαρκειας για την επιβιωση τους κανουν τα διαγνωστικα κεντρα της Ροδοπης

Συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία των κέντρων με αφορμή τις υψηλές επιστροφές που τους επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου τα διαγνωστικά κέντρα στη Ροδόπη και όλη τη χώρα, μην πραγματοποιώντας καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
 
Η κύρια διαμαρτυρία τους αφορά στο rebate και στο clawback, δύο μνημονιακούς μηχανισμούς που επιβάλλουν επιστροφές χρημάτων προς τα ταμεία ανάλογα με τον όγκο των εξετάσεων που κάνουν τα διαγνωστικά κέντρα, που όμως τα τελευταία χρόνια, και ιδίως για το 2018, έχουν αυξήσει πολύ τις επιστροφές με αποτέλεσμα πολλά κέντρα να βρίσκονται σε κίνδυνο να κλείσουν, μιας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
 
Το πρόβλημα, κατά την άποψή τους, δημιουργείται από το γεγονός ότι ο ΕΟΠΠΥ αυξάνει τις παροχές, τόσο για εξετάσεις όσο και στον τομέα της συμμετοχής, χωρίς να αυξάνει όμως το ποσό που προβλέπεται να δώσει στα εργαστήρια.
 
Έτσι ενώ με λιγότερες εξετάσεις και κανονικές συμμετοχές ο προϋπολογισμός ήταν και παραμένει περίπου 330 εκ. ευρώ, με περισσότερες συνταγογραφούμενες εξετάσεις και κατάργηση της συμμετοχής σε κάποιους ασφαλισμένους, ο προϋπολογισμός παραμένει ίδιος, με αποτέλεσμα να ζητά περισσότερα πίσω με το clawback, που φέτος αυξήθηκε πολύ (ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να πλησιάζει τα 480 εκ. ευρώ).
 
Για το θέμα μίλησαν τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κώστας Χαριτόπουλος και εκ μέρους των εργαστηριακών γιατρών η κ. Βούλα Μαρινίδου και ο κ. Στέλιος Κυριαζίδης.
 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έφεραν οι ομιλητές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα διαγνωστικά κέντρα από τον ΕΟΠΥΥ, είναι ότι αν κάποιος ασθενής σταλθεί το πρωί για εξέταση από το γιατρό του, εντοπιστεί κάτι σοβαρό από το κέντρο και ειδοποιηθεί να πάει άμεσα στο νοσοκομείο, αν εισαχθεί την ίδια μέρα σε αυτό τότε ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει για την εξέταση αυτή το εργαστήριο. 

Στηρίζει την κινητοποίηση ο Ιατρικός Σύλλογος 

Ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης συμμετέχει και στηρίζει την κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών των διαγνωστικών κέντρων μελών του Συλλόγου, γιατί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ΕΟΠΥΥ και το μεγάλο ποσό χρημάτων που απαιτεί, είναι καταστροφικό για όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια.
 
«Με αυτό τον τρόπο μεθοδεύεται το κλείσιμο των ιδιωτικών εργαστηρίων, και η καταδίκη των εργαστηριακών γιατρών σε αφανισμό» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως από τους γιατρούς έχουν γίνει προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είτε με την αύξηση της συμμετοχής ή με θεραπευτικά πρωτόκολλα ή με την ανακοστολόγηση των εξετάσεων ώστε να έρθουν όλα στην πραγματική τους κοστολόγια. Άλλωστε η ποιοτική εξέταση απαιτεί συγκεκριμένο μηχάνημα, αναλώσιμα, χρόνο να γίνει, ώστε να έχει ένα αποτέλεσμα επάνω στο οποίο να μπορεί να γίνει διάγνωση. 

«Παλεύουμε για την επιβίωσή μας, για την αξιοπρέπειά μας και τον ασφαλισμένο» 

Τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης και τον πρόεδρό του, για την στήριξη των εργαστηριακών ιατρών σε αυτό το δίκαιο αγώνα, ευχαρίστησε η κ. Βούλα Μαρινίδου, Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος.
 
Ζήτησε δε την κατανόηση των ασφαλισμένων για την ταλαιπωρία που μπορεί να υφίστανται λόγω του κλεισίματος των ιατρείων, τονίζοντας πως ιατροί και ασθενείς βρίσκονται στην ίδια πλευρά, από τη στιγμή που το 95% των ασφαλισμένων εκτελούν τις εξετάσεις τους στα ιδιωτικά ιατρεία, και απέναντί τους είναι ο ΕΟΠΥΥ, που τους έχει επιβάλλει δύο παράλογα, κατά την ίδια, μέτρα.
 
Το ένα είναι το rebate, το οποίο είναι οι αναγκαστικές εκπτώσεις που αγγίζουν το 50%, και το άλλο είναι το clawback, που είναι η αναγκαστική επιστροφή των δεδουλευμένων, που έχει φτάσει στο 19%, κάτι που σημαίνει πως αθροιστικά αυτά τα ποσοστά αγγίζουν το 70% αναγκαστικής επιστροφής της αξίας του κάθε παραπεμπτικού.
 
Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει επιβάλλει το τελευταίο διάστημα να γίνονται πανάκριβες εξετάσεις, που δεν συνταγογραφούνταν πριν, με την επιβάρυνση να περνά εξολοκλήρου στα διαγνωστικά κέντρα, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη αύξησης του προϋπολογισμού.
 
Το ίδιο γίνεται και με κάποιες κατηγορίες ασθενών με χρόνιες παθήσεις, στους οποίους καταργήθηκε η συμμετοχή 15%, χωρίς πάλι αύξηση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να μετακυλύεται τελικά στα διαγνωστικά.
 
Κλείνοντας τόνισε πως η υγεία είναι ένα αγαθό το οποίο δεν είναι διαπραγματεύσιμο, όμως ο ΕΟΠΥΥ στερεί από τον ασφαλισμένο-ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες και τη διάγνωση των παθήσεων. «Παλεύουμε για την επιβίωσή μας, για την αξιοπρέπειά μας και τον ασφαλισμένο, ώστε να του παρέχουμε τις εξετάσεις υψηλού επιπέδου που του αρμόζουν». 

Κοινωνική πολιτική στις πλάτες των ιδιωτών 

Ο λόγος που προχώρησαν στην αποχή, είναι το γεγονός ότι ενώ θεωρούνται πάροχοι των υπηρεσιών, αγοραστής των οποίων είναι ο ΕΟΠΥΥ, συμβαίνει αντίθετα να χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ, σημείωσε ο κ. Στέλιος Κυριαζίδης, ιατρός ακτινοδιαγνώστης.
 
Ένα χρέος το οποίο αυξάνεται κάθε μήνα που λειτουργούν υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί ο προϋπολογισμός που αφορά την διενέργεια ιατρικών εξετάσεων είναι ελλειμματικός.
 
Αυτό συμβαίνει γιατί η αξία της δημόσιας πρόβλεψης για την υγεία, υπερβαίνει κατά κανόνα τα νομοθετικά ανώτατα όρια, και αντί να αυξάνονται οι δαπάνες για την υγεία, ζητούνται υποχρεωτικές επιστροφές, το λεγόμενο clawback, το οποίο θεωρεί υφαρπαγή των όσων δικαιούνται.
 
Σε αυτό έχει αναφερθεί και η έκθεση της Κομισιόν, η οποία τονίζει πως η νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη αφενός, και αφετέρου οι απευθείας ιδιωτικές πληρωμές, καθώς και η αδυναμία πρόσβασης στο γιατρό κυρίως για οικονομικούς λόγους, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος υγείας της χώρας, που οδηγούν στην υποχρεωτική επιστροφή από τους παρόχους.
 
 Οι συνολικές δαπάνες για την υγεία, ανήλθαν στο 8,5% του ΑΕΠ, με τις δημόσιες δαπάνες να ανέρχονται στο 5,2% του ΑΕΠ, μια απόκλιση της τάξης του 3%, μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ΕΕ.
 
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει μια μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, που θα στοχεύσει αφενός στην εξοικονόμηση χρημάτων, και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις δημόσιες δομές.
 
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, και αν δεν βρεθεί λύση που θα αντισταθμίζει τις απώλειες των εσόδων μας, είμαστε υποχρεωμένοι νομοτελειακά να οδηγηθούμε στο κλείσιμο» ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως στο χώρο απασχολούνται συνολικά 15.000 εργαζόμενοι.
 
Θεωρεί λοιπόν πως όταν το 95% καταφεύγει στις ιδιωτικές δομές για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας χωρίς αναμονή, η ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να εγκαταλείψει την στείρα και προσκολλημένη σε ιδεοληψίες πολιτική της, κάνοντας κοινωνική πολιτική στις πλάτες των ιδιωτών.
 
«Εμείς βάζουμε πλάτη από το 2012, συζητήσαμε διάφορα θέματα με το υπουργείο, κάναμε διάφορες προτάσεις από τις οποίες καμία δεν έγινε αποδεκτή, για αυτό και η στάση μας αυτή αποτελεί κόκκινη γραμμή στην συνέχιση του αγώνα μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.