Ειδες η Φωφη;

Η απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ ύστερα από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην τον θέσει επί κεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, υπηρετούσε την αδήριτη ανάγκη του ΚΙΝΑΛ να απαλλαγεί με εύσχημο τρόπο από τα βαρίδια του πρόσφατου παρελθόντος, της συγκυβέρνησης δηλαδή του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. από τον Ιούνιο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2015, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο διαδραμάτισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ψηφίστηκαν τα πλέον οδυνηρά μνημονιακά μέτρα. Η απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου προσέλαβε επείγοντα χαρακτήρα όχι μόνον λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά κυρίως διότι το ΚΙΝΑΛ δεν αύξησε καθόλου τα εκλογικά ποσοστά του στις πρόσφατες ευρωεκλογές παρόλο που συνετρίβη ο ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια από τις μάζες των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που αποδήμησαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά και στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα, δεν επέστρεψε στο ΚΙΝΑΛ ένα ποσοστό τους τουλάχιστον. Έτσι προέκυψε επιτακτική και άμεση η ανάγκη το κόμμα της Φώφης Γεννηματά πέρα από τη μετονομασία του (από ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝΑΛ) να αναβαθμίσει το πολιτικό του προφίλ αποσυνδεόμενο πλήρως από το παρελθόν.

Ίσως να υπάρχουν και πρόσθετοι λόγοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντα υπέβλεπε την προεδρία του κόμματος, αρχής γενομένης από τις εκλογές του 2007,  γεγονός που δημιουργούσε συνθήκες αποσταθεροποίησης της συνοχής του. Τότε, αν θυμάστε, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στις οποίες επικράτησε η ΝΔ, αμέσως με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβη στο Ζάππειο και έθεσε θέμα ηγεσίας του κόμματος. Αλλά και στις Κάννες το 2011 δεν στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αλλά αξιοποίησε το γεγονός για να υποσκάψει τη θέση του. Χάρη στην εσωκομματική του αντιπολίτευση συνέβη το πρωτοφανές, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου το οποίο στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 έλαβε το 44% του εκλογικού σώματος και 160 έδρες να μην μπορέσει να ολοκληρώσει την κυβερνητική θητεία αλλά να παραδώσει την διακυβέρνηση της χώρας στον Λουκά Παπαδήμο στην κυβέρνηση του οποίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου.

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι αλλοιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τις επικείμενες εθνικές εκλογές με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου, λόγω της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στο παρελθόν, είναι αυτονόητο πως αποκλείει τη μετεκλογική συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη Ν.Δ. για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων δεν προβλέπεται να συμμετέχουν στο νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η μοναδική δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης ΝΔ θα είναι η αυτοδυναμία της ή η στήριξή της από την «Ελληνική Λύση», εφόσον το κόμμα του Βελόπουλου κατορθώσει να εισέλθει στη Βουλή. Διότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή ενώ οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης που συνθλίβει τα μικρά κόμματα. Αν η ΝΔ δεν κατορθώσει να καταστεί αυτοδύναμη και ως εκ τούτου οδηγηθούμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση, στις εκλογές αυτές που θα διεξαχθούν πλέον με το νέο εκλογικό νόμο δεν θα ισχύει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ενώ το εκλογικό σύστημα είναι αναλογικότερο οπότε είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση που θα μπορεί να συγκροτηθεί θα είναι με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.

Επομένως η κίνηση της Φώφης Γεννηματά αλλάζει τη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Δεν είναι πλέον η υπερκάλυψη της διαφοράς των 9,5 μονάδων διαφοράς των ευρωεκλογών αλλά η αδυναμία αυτοδυναμίας της Ν.Δ., στόχος εφικτός. 

Αλεξανδρούπολη, 2-6-2019

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.