Στην αντιπολιτευση, αλλα παρων για τα θετικα η «Ανεξαρτητη Ενωτικη Πρωτοβουλια»

Κ. Κατσιμίγας «Οι πολίτες δεν ψήφισαν πολιτικά στις περιφερειακές εκλογές, ψήφισαν με τη λογική των γνωριμιών, των φίλων και των μηχανισμών»

Τις ευχαριστίες του προς όσους πίστεψαν στο πρόγραμμα και τον σχεδιασμό τους και τους τίμησαν με την ψήφο τους στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα την πόλωση και προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο εκφράζουν τα μέλη της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» δια του επικεφαλής της παράταξης κ. Κώστα Κατσιμίγα.
 
Με την πλειοψηφία των συμπολιτών μας να έχει επιλέξει να αναμετρηθούν, την προσεχή Κυριακή για τη θέση του Περιφερειάρχη, οι δύο υποψήφιοι που προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο, η παράταξη σεβόμενη τις Αρχές και τις Αξίες της, δεν προβαίνει σε υποδείξεις.
 
Όμως θα επιδοκιμάζει μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσες ενέργειες και πολιτικές αποβλέπουν στο καλό της Περιφέρειας, αποδοκιμάζοντας κατά δεύτερον όσες πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.
 
Για τα αποτελέσματα της κάλπης, τους συσχετισμούς που δημιουργήθηκαν αλλά και τη στάση που θα κρατήσει η παράταξη μίλησε στο ραδιόφωνο του ΠτΘ ο επικεφαλής  της παράταξης κ. Κώστας Κατσιμίγας.

«Πήραμε εντολή να τοποθετηθούμε στην αντιπολίτευση της περιφέρειας» 

ΠτΘ: Πέντε μέρες αρκούν να εκτιμήσετε με σαφήνεια το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής;
Κ.Κ.:
Η πολύχρονη εμπειρία μου μού  δίνει τη δυνατότητα να βγάζω άμεσα συμπεράσματα, όμως επειδή η παράταξή μας είναι μια παράταξη πολυσυλλεκτική, η οποία είχε έναν δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, όφειλα να δω τους υποψηφίους μου, όλους αυτούς οι οποίοι συμμετείχαν στο εγχείρημα αυτό σε δύο συγκεντρώσεις. Περίπου το 95% των συμμετεχόντων ήταν παρόντες και μετά από συζήτηση που έγινε βγήκε μια κοινή απόφαση, για τη στάση μας στον επόμενο γύρο των εκλογών. Ότι δεν υποδεικνύουμε τίποτα σε κανέναν, δεν παίρνουμε θέση υπέρ κανενός. Θεωρούμε ότι το εκλογικό σώμα έχει την ωριμότητα να αποφασίσει από μόνο του για το τι θα κάνει στον δεύτερο γύρο.
 
Και οι δύο μονομάχοι που προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο έλαβαν ισχυρή εντολή από το εκλογικό σώμα. Εμείς δομήσαμε  λόγο  εναντίωσης στις πολιτικές τους και στις πρακτικές τους, ωστόσο είναι σαφές ότι πήραμε εντολή να τοποθετηθούμε στην αντιπολίτευση της περιφέρειας.
 
Η συντηρητική παράταξη άλλωστε έχει το συντριπτικό 65% και απ’ ό,τι φαίνεται και με τη συνδρομή της τέταρτης στη σειρά παράταξης, η οποία παρά τα λόγια της, τα οποία εν πολλοίς θεωρώ προσχηματικά, φαίνεται διαθέσιμη και πρόθυμη να συνεργαστεί.
 
Εμείς δηλώνουμε ότι η πρόθεσή μας είναι να μην συμμετέχουμε στην διοίκηση της περιφέρειας, ωστόσο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τορπιλίσουμε τη λειτουργία της. Οπότε στις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου που χρειάζεται να δημιουργηθεί μια πλειοψηφία για να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία της, θα είμαστε παρόντες και θα συμβάλλουμε σε αυτό. 

«Το εκλογικό σώμα ήθελε ενδεχομένως άλλα πράγματα να ακούσει ή να δει» 

ΠτΘ: Το ενδιαφέρον θα πέσει την επόμενη μέρα σε αυτούς που θα ακολουθήσουν των δύο πρώτων διεκδικητών, γιατί εκεί θα επιδιώξουν συνεργασίες. Το 65% είναι μεγάλο και για τη γαλάζια παράταξη για το σύνολο της περιφέρειας. Να αναμένουμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα και στις βουλευτικές εκλογές ή πήραν και ψηφοφόρους από άλλα κόμματα;
Κ.Κ.:
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι εκλογές οι οποίες έχουν σχέση αλλά δεν είναι τελείως παράλληλες με τις εθνικές εκλογές και σαφέστατα υπάρχει και πολύ παρασκήνιο σε αυτές, γιατί συμμετέχουν πάρα πολλά πρόσωπα που διαμορφώνουν καταστάσεις λόγω περισσότερων διασυνδέσεων στην κοινωνία.
 
Βλέπουμε όμως και ανεξήγητα πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές πήρε 35%, όσο πήρε το ψηφοδέλτιο του κ. Μέτιου. Όμως στις αυτοδιοικητικές εκλογές πήρε ποσοστό συντριπτικό, 65%. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές κατέγραψε ένα 18-19% στην περιφέρεια. Στις αυτοδιοικητικές, παρά το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιό μας ήταν ένα ψηφοδέλτιο διευρυμένο, πήρε 13%. Στα δε αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια πρώτου βαθμού του ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο που  πήρε ήταν 8,5%. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι οι οποίοι ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ψήφισαν δεξιά ψηφοδέλτια στην περιφέρεια.
 
Αυτό επιδέχεται πολλών εξηγήσεων, όπως ότι τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ανθρώπους, οι οποίοι ενέπνευσαν το εκλογικό σώμα. Το ίδιο συνέβη βέβαια και με τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Ενδεχομένως το ψηφοδέλτιο το δικό μας να μην είχε τη «γοητεία» που θα προσέλκυε το σύνολο των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Άρα σημαίνει ότι ήταν ενδεχομένως ένα αποτυχημένο εγχείρημα, παρά τα ωραία λόγια τα οποία ακούγαμε από πολλούς ότι εμείς έχουμε έναν πολύ καλό λόγο, ότι εγώ είμαι καλός τεχνοκράτης, κλπ.
 
Σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα ήθελε άλλα πράγματα να ακούσει ή να δει ενδεχομένως, και γοητεύτηκε από το εκλογικό λόγο που άκουσε από τις δύο παρατάξεις, που εγώ προσωπικά δεν άκουσα ή μπορεί να γοητεύτηκε από τις πολλές εκδρομές οι οποίες προσφέρθηκαν δωρεάν από μια συγκεκριμένη παράταξη σε όλους τους συλλόγους γυναικών της περιοχής, κλπ. 

«Στη Θράκη έχουμε και μια σχολή με μακρόχρονη παρουσία στα πολιτικά πράγματα, την οποία εγώ τολμώ να την ονομάζω “Σχολή Σγουρίδη”» 

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι στις εκλογές αναπτύχθηκαν τα προγράμματα των παρατάξεων όπως θα έπρεπε; 
Κ.Κ.: 
Το εκλογικό σώμα πάντα εκφράζεται όπως θέλει να εκφράζεται. Ωστόσο εγώ δεν άκουσα ιδιαίτερο αυτοδιοικητικό λόγο. Άκουσα από τη μία μεριά ένα σκληρό κομματικό λόγο και από την άλλη μεριά είδα μια χλιδάτη προεκλογική εκστρατεία και εξαιρετικές παροχές, προσφορές γευμάτων και εκδρομών, γραβάτες μεταξωτές, φουλάρια μεταξωτά, μετακλητούς δημοσιογράφους, Χόλυγουντ. Πράγματα που τουλάχιστον τη δική μου αισθητική την ενοχλούν, αλλά  προφανώς ήταν πολύ γοητευτικά για κάποιους άλλους.
 
Στη Θράκη έχουμε και μια σχολή που έχει μια μακρόχρονη παρουσία στα πολιτικά πράγματα, την οποία εγώ τολμώ να την ονομάζω «Σχολή Σγουρίδη». Έχει την έδρα της στην Ξάνθη. Εκεί αυτή η σχολή έχει την ιδεολογία ότι πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός άνδρας ο οποίος να ελέγχει και να διαφεντεύει τα πάντα και να τορπιλίζει οποιονδήποτε άλλον πάει να σηκώνει κεφάλι από τον πολιτικό του χώρο.
 
Θλίβομαι διότι οι πολίτες της χώρας μας δεν ασχολούνται με την πολιτική, γιατί τους έχει κουράσει, είναι όμως αυτό που δεσμεύει το μέλλον τους. Αυτή η απαξίωση είναι άκρως επικίνδυνη, γιατί αφήνουμε τους πολιτικούς, που ουσιαστικά αλωνίζουν, να διαφεντεύουν και το μέλλον μας.
 
Οφείλουν να παρακολουθούν τα δημόσια πράγματα οι πολίτες, και να μην αφήνουν τους άλλους να αποφασίζουν. Αυτό εισέπραξα από αυτές τις εκλογές, ένα αδιάφορο εκλογικό σώμα, που ψήφισε παράλογα σε σχέση με αυτό που έβγαλαν οι κάλπες.
 
Η απλή αναλογική είναι πραγματικά μια τεράστια τομή, έχω όμως επιφυλάξεις, όσο αφορά την ίδια τη διαδικασία του νόμου, γιατί την είδαμε να περπατά μια χαρά στην Ευρώπη, ωστόσο αυτός που αναλάμβανε καθήκοντα εκεί είχε ήδη εξασφαλισμένη την πλειοψηφία. Τώρα ο Κλεισθένης στέλνει έναν άνθρωπο να διοικήσει, χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων πλειοψηφία. 

«Από τις εκλογές αυτές ένα αδιάφορο εκλογικό σώμα ψήφισε “παράλογα” σε σχέση με αυτό που έβγαλαν οι κάλπες» 

ΠτΘ: Στην Περιφέρεια, έχοντας ένα προφίλ των ανθρώπων που εκλέγονται, θεωρείτε ότι έπαιξε ρόλο η επαγγελματική τους πορεία και το κοινωνικό τους έργο ή κυριάρχησαν κομματικές παρωπίδες και κομματικές επιδιώξεις;
Κ.Κ.:
Θεωρώ ότι ένα από αυτά που μου καταλόγιζαν ήταν ότι ήμουν ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ήμασταν ένας ανεξάρτητος συνδυασμός που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που κατανόησαν στη Ροδόπη, αλλά δεν κατανοούσαν αλλού.
 
Εγώ έπρεπε να «απολογούμαι» ότι είμαι ανεξάρτητος, όμως ακόμα και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε 18% στις ευρωεκλογές και εγώ 10%, σημαίνει πως ακόμη και αυτοί που τον ψήφιζαν, δεν ψήφιζαν τον συνδυασμό μας. Αυτό σημαίνει είτε ότι ο συνδυασμός μας δεν ήταν καλός ή ότι λειτούργησαν άλλες δυνάμεις. Η Ιστορία όμως γράφεται και αυτό θα φανεί. 

«Απεδείχθη ότι οι προεκλογικοί αγώνες δεν στηρίζονται επάνω στο λόγο» 

ΠτΘ: Τι θα κάνατε διαφορετικά αν ξεκινούσατε σήμερα την εκλογική σας προσπάθεια;
Κ.Κ.:
Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό. Δεν μετάνιωσα για το εγχείρημα. Ήταν ένα τελευταίο τόλμημα. Θέλησα να καταθέσω την εμπειρία μου, το λόγο μου, τις γνώσεις προς τον τόπο μου, ήθελα όμως να μεταλαμπαδεύσω την εμπειρία και τις γνώσεις μου στις νέες γενιές, αυτούς που ήρθαν κοντά μου για να συνεχίσουν την προσπάθεια αλλαγής του τοπίου στην Περιφέρεια έχοντας ως βάση τη γνώση.
 
Απεδείχθη πως οι προεκλογικοί αγώνες δεν στηρίζονται επάνω στο λόγο. Στηρίζονται επάνω σε άλλα πράγματα. Δεν θεωρώ ότι θα μου επέτρεπε και η ηθική μου να το κάνω αυτό.
 
Τελικά οι πολίτες δεν ψήφισαν πολιτικά στις περιφερειακές εκλογές, ψήφισαν με την ίδια λογική των γνωριμιών, των φίλων και των μηχανισμών. Με αυτά τα κριτήρια και το 13% που πετύχαμε ήταν τεράστιος άθλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.