Η Λαικη Συσπειρωση Δημου Κομοτηνης για τα αδεσποτα και το δημοτικο κυνοκομειο

Οι προτάσεις του δημοτικού συνδυασμού

Τις θέσεις της στο θέμα των αδεσπότων και του δημοτικού κυνοκομείου κοινοποίησε μέσω ανακοίνωσης η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κομοτηνής. Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψη μελών του συνδυασμού με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Λεβέντη στις εγκαταστάσεις του δημοτικού κυνοκομείου. Όπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη σχετική ανακοίνωση πρόσφατα, στο πλαίσιο επισκέψεών της σε δομές και υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, επισκεφτήκαμε το δημοτικό κυνοκομείο. Διαπίστωσε για άλλη μια φορά τα προβλήματα στη λειτουργία, του καθώς και την ανάγκη ενίσχυσής του, με ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Οι προσπάθειες των εργαζομένων στο κυνοκομείο είναι πολύ σημαντικές, αλλά ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, τόσο σε βάρος της ασφάλειας των συνδημοτών μας, αλλά και της ευζωίας των αδέσποτων.
 
Όπως υπογραμμίζει η παράταξη ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στο αστικό περιβάλλον και τους οικισμούς του δήμου μας είναι μεγάλος, όπως επίσης το δημοτικό κυνοκομείο φιλοξενεί έναν σημαντικό αριθμό ζώων (σχεδόν 400) και παρά το γεγονός, ότι είναι ένα από τα λίγα αδειοδοτημένα κυνοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα αδέσποτα της πόλης ή να τα προωθήσει προς υιοθεσία.
 
Την ίδια στιγμή, προσθέτει, οι εθελοντές της φιλοζωικής ουσιαστικά αναπληρώνουν το κενό που υπάρχει σε επίπεδο κρατικής και δημοτικής υποστήριξης και φροντίζουν έναν μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων με τις δικές τους προσπάθειες και έξοδα.
 
Παρόλα αυτά, αντιτείνει, ο αριθμός των αδέσποτων μέσα στην πόλη παραμένει μεγάλος και σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών, και κυρίως των παιδιών, χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας.
 
Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει τα εξής:

  • Το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων είναι πολιτικό και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του, αν εξαιρέσουμε το αντικειμενικό γεγονός ότι ο Δήμος Κομοτηνής περιλαμβάνει πολλές αγροτικές περιοχές, σχετίζεται με την πολιτική των κυβερνήσεων και της σημερινής,που θέτουν την ανθρώπινη ζωή, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και διαβίωση στις πόλεις σε δεύτερη μοίρα, προτάσσοντας την οικονομική ανάπτυξη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όπως δεν κατασκευάζονται αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, όπως δεν γίνεται ολοκληρωμένη αγροτική οδοποιία, όπως δεν χτίζονται νέα σχολεία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, κλπ,  έτσι και αυτό το θέμα τίθεται σε δεύτερη μοίρα
  • Την κύρια ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του και ο Δήμος με τις δικές του υπηρεσίες. Οι εθελοντές προσφέρουν επικουρικά και σε συνεργασία με τις κρατικές και δημοτικές δομές
  • Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι γνώμονας της πολιτικής μας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι από τη μία η δημόσια ασφάλεια και υγιεινή, αλλά και από την άλλη η ασφάλεια και αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων.
  • Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη και πρόταση για θανάτωση των αδέσποτων, όπως προκρίνεται ως «πολιτισμένη» λύση από ορισμένους 

Με βάση τα παραπάνω η δημοτική παράταξη προτείνει και διεκδικεί: 

  1. Την επέκταση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του δημοτικού κυνοκομείου. Την ενίσχυση του κτηνιατρικού και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  2. Τη μελέτη για τη δημιουργία νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Κομοτηνής
  3. Ενίσχυση του προσωπικού της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, για να είναι δυνατοί περισσότεροι έλεγχοι και στην ύπαιθρο του Δήμου.
  4. Την εφαρμογή της νομοθεσίας περί συλλογής αδέσποτων ζώων
  5. Την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας, ώστε να μην εγκαταλείπουν τα αδέσποτα αλλά να προχωρούν σε υιοθεσίες και όχι στην αγορά ζώων παράνομο εμπόριο
  6. Την ολοκληρωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης και παρακολούθησης όλων των ζώων, οικόσιτων και αδέσποτων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.