Ευφυεις, ελευθεροι απο κανονιστικα στεγανα χρηστες της ελληνικης γλωσσας

Της έκδοσης

Μία ακόμη επιτιμοποίηση με σημαίνοντα ρόλο τελέστηκε την Τετάρτη που μας πέρασε δια της Κοσμητείας και του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Πέρα των αξιόλογων εκφωνήσεων και της περιένδυσης του κ. Αλεξιάδη με την τιμητική τήβεννο, εξέχουσα «εντύπωση» μας δημιούργησαν, αλλά και πάντοτε δημιουργούν, οι χαρακτηρισμοί των τιμώμενων από τους Καθηγητές του ΤΙΕ. Πάντα οξυδερκείς, ρηξικέλευθοι και με «μοναδική» προέλευση. 
 
Ξεχωρίσαμε από την προσφώνηση του καθηγητή Μανόλη Γ. Βαρβούνη για τον κ. Αλεξιάδη, τους χαρακτηρισμούς «Άνθρωπος άτυφος, αόργιστος, στοχαστικός και στοργικός», «άτυφος», όπως χαρακτήρισε ο ιστορικός φιλόσοφος Διογένης Λαέρτιος τον Αρκεσίλαο αλλά και τον Ξενοκράτη τον 3ο μ.Χ. αι. στον 4ο τόμο του έργου «Βίοι καὶ γνῶμαι τῶν ἐν φιλοσοφίᾳ εὐδοκιμησάντων» –ένας χαρακτηρισμός ο οποίος ακόμη και σήμερα είναι απόλυτα ταιριαστός στον κ. Αλεξιάδη.
 
Για τον κ. Αλεξιάδη χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του τιμητικού του τόμου, «Πλάτανος Ευσκιόφυλλος – Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη »  (Κ. & Αντ. Σταμούλη, 2018), τον οποίο επιμελήθηκαν από κοινού οι κ. Βαρβούνης και Σέργης, άξιοι «υπηρέτες» του ΤΙΕ, ενώ οι ίδιοι τέλος επιμελήθηκαν και ευρηματικά τιτλοφόρησαν έναν ακόμη τιμητικό τόμο για τον ομ. Καθηγητή Δημήτρη Β. Οικονομίδη με τίτλο «Δρυς Υψικάρηνος – Τιμητικός τόμος για το καθηγητή Δημήτριο Β. Οικονομίδη».
 
Τρεις τίτλοι από την κλασική γραμματεία, με ομηρική προέλευση το υψικάρηνος, και μεσαιωνική το ευσκιόφυλλος, που πολλοί χαιρόμαστε όταν τα ανταμώνουμε και στην τωρινή πραγματικότητα των ελληνικών γραμμάτων. Μια και με τόσες επιπλήξεις για τα λόγια στοιχεία στην παρούσα γλωσσική φάση, πολύ πλέον συστελλόμεθα για οποιαδήποτε παρεκτροπή προς παλιότερες γλωσσικές φάσεις της ελληνικής, μια και αρκετοί είναι οι θεωρητικοί που τις ταυτίζουν με εξεζητημένη χρήση της γλώσσας, γλωσσικό ναρκισσισμό, κενή επίδειξη και άλλα πολλά…
 
Αb imo pectore, όπως ανέφερε και ο τιμώμενος καθηγητής κ. Μηνάς Αλεξιάδης την Τετάρτη το βράδυ, τέτοιου είδους γλωσσικές παρεκτροπές τις κατευχαριστιόμαστε… Για τα τόσα πολλά που μπορεί να μας λέει, σε εικονοπλαστικό επίπεδο, μια και μόνο λέξη… Υψικάρηνη… 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.