Τα «Συναξαρια της Μικρης Πατριδας» του Θοδωρη Παπαθεοδωρου παρουσιαστηκαν στην Κομοτηνη

Το βιβλίο ολοκληρώνει την τριλογία του συγγραφέα που έχει αναφορά στον Μακεδονικό Αγώνα

Την πεποίθηση πως η φιλοπατρία είναι μεγίστη αρετή, και ανήκει σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, διαπερνώντας όλη την Ελληνική κοινωνία, ανεξαρτήτως ιδεολογιών, ιδεολογημάτων και κομματικών προσανατολισμών θέλει να περάσει μέσα από τα βιβλία του ο Εβρίτης συγγραφέας κ. Θοδωρής Παπαθεοδώρου, το βιβλίο του οποίου «Συναξάρια της Μικρής Πατρίδας», παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή. Η παρουσίαση του βιβλίου με το οποίο ολοκληρώνεται η τριλογία του συγγραφέα που έχει αναφορά στον Μακεδονικό Αγώνα, έγινε στο πλαίσιο των Ελευθερίων από τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Ροδόπης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ψυχογιός» και τα βιβλιοπωλεία Βαφειάδη.
 
Η μυθιστορηματική αλλά με ιστορική ακρίβεια αυτή τριλογία αναφέρεται και παρακολουθεί βήμα προς βήμα, γεγονός προς γεγονός, τον Μακεδονικό αγώνα όπως εξελίχθηκε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία, στη Θράκη αλλά και στη βόρεια Θράκη, την ανατολική Ρωμυλία, μιας και εκεί υπήρξαν διώξεις.
 

Μέσα στην πλοκή υπάρχουν, μαζί με τα μυθιστορηματικά πρόσωπα, και πολλές εμβληματικές μορφές του μακεδονικού αγώνα, όπως ο Παύλος Μελάς, ο Τέλλος  Άγρας, ο Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Λάμπρος Κορομηλάς, ο Ίων Δραγούμης και πολλοί άλλοι.
 
Ο ίδιος διαπιστώνει πως πολλοί, ακόμα και Βορειοελλαδίτες, αγνοούν για ποιο λόγο συνέβη, τι κερδήθηκε με αυτόν και πως με τους αγώνες των Μακεδόνων και των Θρακών αποφεύχθηκε ο πλήρης εκσλαβισμός της Μακεδονίας και της Θράκης εκείνη την περίοδο.
 
«Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον Ελληνισμό» σημείωσε, και τα τρία αυτά βιβλία παρακολουθούν αυτή την περίοδο από το 1900 έως το 1908, όταν τελείωσε με την άνοδο των Νεότουρκων.
 

Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε πως η δημιουργία αυτών των βιβλίων ήταν ένα χρέος για αυτόν ως Βορειεοελλαδίτη, μιας και του αρέσει να ασχολείται με περιόδους «σκοτεινές» και άγνωστες της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού και είχε διαπιστώσει πως ως μυθιστορήματα, πέρα από τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα που γράφτηκαν αμέσως μετά τον Μακεδονικό Αγώνα, δεν υπήρχαν ανάλογα βιβλία για να εντρυφήσει το ευρύ κοινό εκτός από ιστορικές μελέτες και απομνημονεύματα.
 
Όλο το εγχείρημα των τριών βιβλίων, που ουσιαστικά αποτελούν ένα ενιαίο, του πήρε τρεισήμισι χρόνια, εκ των οποίων ο πρώτος χρόνος αφιερώθηκε αποκλειστικά στην ιστορική έρευνα, ώστε να πατήσει γερά στα πόδια, του, για να μπορέσει να υπάρχει ιστορική ακρίβεια και πιστότητα στο βιβλίο, ώστε να κατανοήσει τα γεγονότα ο αναγνώστης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.