Εν ετει 2019, πρωτη φορα καταγραφη των τσιγγανικων πληθυσμων!!!

Της έκδοσης

Για όσους στα νιάτα τους ονειρεύτηκαν και αγωνίστηκαν με το όραμα μιας Ελλάδας στο επίπεδο ενός σύγχρονου κράτους, αυτό σίγουρα άργησε να έρθει πολύ.
 
Τι εννοούμε; Ενθυμούμαστε απλώς τα ερωτήματα που είχαμε από εδώ καταγράψει άπειρες φορές για τα τσιγγανόπουλα της δικής μας περιοχής, που τα βλέπουμε να τριγυρνούν εκτός σχολείου στην πόλη, υποβάλλοντας άπειρες φορές το ερώτημα αν στην περίπτωσή τους ισχύει ο εκπαιδευτικός νόμος για την υποχρεωτική εκπαίδευση, κι αν υπάρχει υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας που παρακολουθεί τη φοίτησή σους, την πορεία τους στην κοινωνία, αν υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης και υποστήριξής τους, υποτροφίες για τις σπουδές τους, μέριμνα για σχολικές υποδομές.
 
Τα ερωτήματα αυτά δεν απαντήθηκαν ποτέ ευθέως σε τοπικό επίπεδο με αριθμούς και στοιχεία, αλλά συμβαίνουν καμιά φορά και ανέλπιστα πράγματα.
 
 Όταν π.χ. ο νυν πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας όχι μόνον επισκέπτεται πρώτη φορά οικισμό Ρομά ─ αυτόν στα Κιμμέρια της Ξάνθης─, αλλά ανακοινώνει ότι συστήθηκε Ειδική Γενική Γραμματεία για τους Ρομά, αλλά το σημαντικότερο όλων για συντεταγμένο κράτος,  ότι έγινε καταγραφή των Ρομά  για πρώτη φορά στην Ελλάδα που έδειξε ότι σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 471 κοινότητες στις οποίες κατοικούν 110.000 συμπολίτες Έλληνες Ρομά.
 
Φυσικά και δεν κάνουμε λόγο για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τη δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ακόμα και των ανασφάλιστων που λειτουργούν ως  αυτονόητες πρακτικές για όλους τους φτωχοποιημένους συμπολίτες, θα κάνουμε λόγο όμως  για την  ενίσχυση των 47 σχολικών μονάδων για την εκπαίδευση παιδιών Ρομά, καθώς για την  εξασφάλιση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων ύψους 150.000.000 ευρώ για μετεγκατάσταση κοινοτήτων Ρομά, εκ των οποίων τα 30.000.000 ευρώ αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των οποίων αναμένουμε να λυθεί κάποτε και το διαιώνιο σχεδόν, χρονίζον πρόβλημα της μετεγκατάστασης των κατοίκων του Αλάν Κογιού στη Ροδόπη.
 
Να λοιπόν που ενίοτε ακόμη και σε καιρούς οικονομικής κρίσης μπορεί η πατρίδα να προχωρήσει σε εκσυγχρονιστικές πρακτικές, καταγράφοντας και αποδελτιώνοντας στοιχεία για το πληθυσμιακό της προφίλ, καταγραφή από την οποία δύνανται να ξεκινήσουν με ορθολογισμό όλα. Περισσότερο συγκεκριμένα να ληφθούν μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης εμπεριστατωμένα και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, και όχι όπως τα παλιότερα αλαλούμ δάνεια που διαχειρίστηκαν αετονύχηδες μεσάζοντες χάριν του τίποτα. Εκμεταλλευόμενοι απλώς προθέσεις και ήθη…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.