Ξεκινησαν οι παραστασεις παραδοσιακων χορων στην κεντρικη πλατεια Κομοτηνης

Συγκίνηση προκάλεσε η μουσικοχορευτική παράσταση «Η καμπάνα της Παραδημής»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής & Φίλων στο πλαίσιο των πολιτιστικών  δραστηριοτήτων που είναι αφιερωμένα στα φετινά Ελευθέρια παρουσίασε την μουσικοχορευτική παράσταση  «Η καμπάνα της Παραδημής» ξυπνώντας μνήμες και συγκινώντας το πλήθος.

Οι ιθύνοντες των Συλλόγων θέλοντας να δείξουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ετοίμασαν ένα εντυπωσιακό ταξίδι  νοσταλγίας σε χαμένες πατρίδες, ξυπνώντας μνήμες από τον ξεριζωμό, όταν οι κάτοικοι του χωριού της Ανατολικής Θράκης  Αλτιντάς (Χρυσόλιθο)  έπρεπε να κατευθυνθούν στην Ελλάδα και να εγκατασταθούν στην Παραδημή. 

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η παράσταση καθώς η ιστορική καμπάνα του χωριού (κατασκευής 1874), η οποία ήχησε κατ’ αρχάς στο Αλτιντάς (Χρυσόλιθο) και μετέπειτα στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Παραδημής  σε αυτό το πικρό ταξίδι έσπασε, αλλά οι κάτοικοι του χωριού δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν την διαδρομή τους, μαζί με τα λίγα προσωπικά τους υπάρχοντα, φέρνοντας τις εικόνες, τα ιερά σκεύη καθώς και την καμπάνα της εκκλησίας, για να μπορούν να ακούν, όπως έλεγαν με μαρτυρίες οι παλαιότεροι τον ίδιο χτύπο της καμπάνας του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον νέο τους τόπο.

Η παρουσίαση πλαισιώθηκε με αρβανίτικους χορούς κ τραγούδια που ακούστηκαν για πρώτη φορά μετά από σχετική έρευνα που έγινε στο χωριό. Υπεύθυνοι της παράστασης ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδημής κ. Βαγγέλης Καρακυργιος και η χοροδιδάσκαλος κ. Ιωάννα Αλμπανιδου.

Την πρώτη βραδιά παραδοσιακών χορών, στην εξέδρα της κεντρικής πλατείας της πόλης, χόρεψαν οι εξής σύλλογοι: Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά»,  Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων, Πολιτιστικός Λαογραφικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Γρατινής, Χορευτική Ομάδα 2ου Λυκείου Κομοτηνής, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Καλλίστης «Άγιος Δημήτριος», Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Διώνης, Σύλλογος Πολιτισμού και Ανάπτυξης Σαπών «Δρω».

Όλοι τους απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου που βρέθηκε στον χώρο των εκδηλώσεων θέλοντας να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο την παράδοση του τόπου μας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.