Γιατι αποχαρακτηρισμος εκτασεων στον Βολο και οχι στην Αλεξανδρουπολη;

Με αφορμή τον επανακαθορισμό των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Βόλου

Η είδηση που ακολουθεί, μπορεί να έρχεται από τον Βόλο, έχει όμως πολλά να μας πει και να μας προβληματίσει για όσα διαδραματίζονται στην πόλη μας, εδώ και πολλά χρόνια. 

Την Παρασκευή 19-4-2019, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφος είχε συνάντηση μεταξύ άλλων, με τον Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο, τον οποίο ενημέρωσε για τον σχεδιασμό του Ταμείου σχετικά με τις υπο-παραχωρήσεις των περιφερειακών λιμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει εγκρίνει τον επανακαθορισμό των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Βόλου και έχουν εξαιρεθεί εκτάσεις, όπως το Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, της Συνοικίας του Παλαιού Λιμεναρχείου, της περιοχής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της περιοχής Αμαλιάπολης, οι οποίες δεν σχετίζονται με τη λιμενική δραστηριότητα ώστε να περιέλθουν στον Δήμο (https://magnesianews.gr/volos/aris-xenofos-anaptyxiaki-prooptiki-gia-tin-apascholisi-i-syblefsi-me-ependytes.html).

Υπενθυμίζω ότι, με την αριθ. 195/27-10-2011 Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ 2501 Β/4-11-2011), οι μετοχές και τα πλήρη δικαιώματα ψήφου των Οργανισμών Λιμένα ΑΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ. Εδώ στην Αλεξανδρούπολη, το θέμα του επανακαθορισμού των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, κάτω από τον φάρο, είναι σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι του 1993 οπότε και πρόεκυψε. Έτσι, ένας τεράστιος χώρος χωρίς λιμενικές δραστηριότητες, που θα μπορούσε να είναι η βιτρίνα της πόλης μας, κατέληξε να είναι το «μήλον της έριδος», των εκάστοτε εκπροσώπων των δυο Θεσμών (Δήμου και Λιμενικής Επιτροπής).

Οι δυο Θεσμοί, άλλοτε βρέθηκαν αντίδικοι στις δικαστικές αίθουσες, άλλοτε κοκορομάχησαν και διαπληκτίστηκαν, άλλοτε αγαπήθηκαν και εναγκαλίστηκαν, άλλοτε πανηγύρισαν, άλλοτε συσκέφτηκαν με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, άλλοτε υπέγραψαν «προγραμματικές συμβάσεις», άλλοτε επικαλέστηκαν το ΤΑΙΠΕΔ, άλλοτε πήραν διαβεβαιώσεις από Υπουργούς, άλλοτε… Η ουσία είναι ότι ο επανακαθορισμός των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, κάτω από τον φάρο, ώστε η συγκεκριμένη  έκταση να φύγει από τη «διαχείριση» και «εκμετάλλευση» του Λιμενικού Ταμείου (Οργανισμού Λιμένα, από το 2001) να περάσει στο ελληνικό δημόσιο και στη συνέχεια στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, προς όφελος των δημοτών, ουδέποτε έγινε.

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί κανένας Φορέας δεν έλαβε υπόψη του την προτροπή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης όπως αυτή αποτυπώθηκε στην αριθ. 388/2003 απόφασή του, η οποία μεταξύ άλλων έγραφε «… πρέπει  να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς –Ελληνικό Δημόσιο, ΟΛΑ, Λιμεναρχείο κλπ– οφείλουν να ρυθμίσουν οριστικά τους χώρους δικαιοδοσίας τους». Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί στην αριθ. 40/5/2007 απόφαση του ΟΛΑ ΑΕ, για τροποποίηση της χερσαίας ζώνης λιμένα Αλεξανδρούπολης, η οποία εγκρίθηκε με την Α.Π. 4244/16-7-2008 απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 369 ΑΑΠ/19-8-2008), δεν αποχαρακτηρίστηκε ο χώρος κάτω από τον φάρο.

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί ο χώρος αυτός δεν αποχαρακτηρίστηκε, όταν το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την Εγκύκλιο 3113.6/28669/20-4-2017, καλούσε τους Φορείς στον αποχαρακτηρισμό του από «χερσαία ζώνη λιμένα» σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 19 και 21 του Ν. 2971/2001. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί και στις δύο επισκέψεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (5 Δεκεμβρίου 2017 και 24 Ιουλίου 2018) του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρη Ξενόφου δεν τέθηκε από κανέναν Φορέα το θέμα αποχαρακτηρισμού από «χερσαία ζώνη λιμένα» του συγκεκριμένου χώρου παρά μόνο η διαγωνιστική διαδικασία των υπο-παραχωρήσεων του λιμένα.

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πήρε την αριθ. 560/18-10-2017 Απόφαση Δημ. Συμβουλίου με πλήθος σε βάρος του δεσμεύσεις και συγχρόνως να καταβάλει ετησίως και 5.000 ευρώ ενοίκιο (από 14-7-2016 μέχρι 13-7-2029) στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης για τον χώρο κάτω από τον φάρο, έναν χώρο που κάλλιστα θα μπορούσε ο ίδιος κατ’ αποκλειστικότητα να τον «διαχειρίζεται» και να τον «εκμεταλλεύεται».

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί όλα αυτά μπορούν να γίνονται στο Βόλο και όχι κι εδώ.

Αλεξανδρούπολη, Απρίλιος 2019

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.