Χριστοδουλος Τοψιδης «Κομμα της Περιφερειακης Συνθεσης οι πολιτες της ΠΑΜ-Θ»

«Δεν αποδέχομαι τον όρο “αντάρτης”»

Στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» βρέθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ και επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» Χριστόδουλος Τοψίδης.
 
Αν όχι ο πιο πολυσυζητημένος, ένας εκ των πιο δημοφιλών προσώπων της φετινής εκλογικής αναμέτρησης ο κ. Τοψίδης μίλησε δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής» για την υποψηφιότητά του και τον στόχο της υλοποίησης ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, μη αποδεχόμενος τον όρο «αντάρτης» αλλά και μη αποδυόμενος τις πολιτικές του καταβολές στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
 
Ο κ. Τοψίδης προτάσσει τον ρόλο του μάνατζερ στην πολιτική, επισημαίνοντας την ανάγκη διοίκησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από όσους μπορούν.
 
Ο ίδιος έκανε μία σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα 17 βιώσιμων στόχων που ο ίδιος και οι συνεργάτες του θέτουν για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, προκρίνοντας ως την μεγάλη διαφορά της «Περιφερειακής Σύνθεσης» με τους υπολοίπους συνδυασμούς το «συναποφασίζειν» με τους πολίτες της Περιφέρειας και όχι γι’ αυτούς.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: Είστε από τα φαβορί για την επόμενη μέρα στη διοίκηση της περιφέρειας. Είστε από τους πιο προβεβλημένους υποψηφίους, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε πανελλαδικό, έχουμε δει πολλά ρεπορτάζ και σχόλια να αναφέρονται στο πρόσωπό σας και φυσικά και στελέχη, τόσο από το χώρο της Ν.Δ., από τον οποίο προέρχεστε, έχοντας βέβαια ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, το οποίο μάλιστα παρουσιάσατε σχεδόν εν συνόλω. Κρατάτε τα κρυφά σας χαρτιά για το τέλος;
Χ.Τ.:
Η «Περιφερειακή Σύνθεση» είναι ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, «ακηδεμόνευτο» από πολιτικά κόμματα, που έχει ως «κόμμα» του τους πολίτες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και την αγάπη όλων όσων την απαρτίζουν και θέλουν να προσφέρουν στην περιοχή τους. Έχουμε τις θέσεις μας, έχουμε 60 ανθρώπους που έχουμε παρουσιάσει και θα ακολουθήσουν άλλη 10 εντός της μεγάλης εβδομάδας, με στόχο την παρουσίαση 79  υποψηφίων, τον ανώτερο δηλαδή αριθμό με βάση τη νέα νομοθεσία.
 
Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, έχοντας καταρτίσει το πρόγραμμά μας, το οποίο σύντομα θα είναι στην διάθεση των πολιτών. Πιστεύουμε πραγματικά ότι η Περιφέρειά μας δεν αξίζει  να βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ελλάδας και στην 11η της Ευρώπης.  Όταν έχουμε χαμηλό ΑΕΠ δεν μπορούν να αναπτυχθούν ούτε οι οικονομίες, ούτε οι κοινωνίες, ούτε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αυτά θέλουμε εμείς να ανατάξουμε και να αναπτύξουμε, με όραμα, με σχέδιο και προοπτική και με την πίστη ότι  υπάρχουν τα πλεονεκτήματα αυτά στην περιοχή μας αρκεί να τα αναδείξει και κάποιος να δουλέψει σωστά, δομημένα, διαμορφώνοντας την διοικητική δομή που της αξίζει. 

«Στις περιφέρειες πρέπει να υπάρξουν σύγχρονοι μάνατζερ» 

ΠτΘ: Έχετε μεγάλη εμπειρία στο επιχειρείν, αλλά είναι η πρώτη σας φορά στα της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για κάποιον που κατέρχεται, και μάλιστα με έναν νέο εκλογικό νόμο και σε ένα δύσκολο περιβάλλον, για πρώτη φορά στο κομμάτι της αυτοδιοίκησης σήμερα;
Χ.Τ.:
Πολλές φορές τα πράγματα τα κάνουμε εμείς δύσκολα. Πρέπει να δούμε τη θετική πλευρά του νομίσματος. Αυτή τη στιγμή πολιτικά είναι για όλους όσους διεκδικούν οποιαδήποτε θέση και οποιοδήποτε αξίωμα δύσκολα. Μετράμε άλλωστε λίγους μήνες από την έξοδο από τα μνημόνια μετά από μία δεκαετή παρατεταμένη οικονομική κρίση. Προσωπικά πολιτεύομαι πρώτη φορά. Δεν έχω θέσει υποψηφιότητα ούτε για δημοτικός σύμβουλος. Ωστόσο είμαι πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Έβρου, του Περιφερειακού Συμβουλίου όλων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, είμαι μέλος του Δ.Σ. στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είμαι στο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής και  ήμουν μέχρι την 31/12 στη Συνεταιριστική τράπεζα του Ν. Έβρου. Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών για τη θέση του περιφερειάρχη, γιατί πιστεύω στα χαρακτηριστικά και την εμπειρία μου – είμαι 26 χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας- και γιατί πιστεύω ότι στις περιφέρειες πρέπει να υπάρχουν σύγχρονοι μάνατζερ. Άνθρωποι που μπορούν να  συνθέσουν τους διάφορους οργανισμούς, τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, τους συλλόγους πολιτιστικούς, αθλητικούς και μια σειρά ανθρώπων, επιχειρηματιών που εκπροσωπεί η περιφέρεια, για να έχουμε καλύτερη απορροφητικότητα και καλύτερη συνεργασία. 

«Η διαφορά μας από τους υπόλοιπους συνδυασμούς είναι ότι συζητάμε και συνδιαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας με τους πολίτες της ΑΜ-Θ» 

Η «Περιφερειακή Σύνθεση» έχει την εξής διαφορά από τους άλλους συνδυασμούς: δεν λέμε ότι είμαστε οι καλύτεροι. Το ποιοι είναι οι καλύτεροι το κρίνουν οι πολίτες με το δημοκρατικό τους δικαίωμα όταν καταθέσουν στην κάλπη την ψήφο τους. Το διαφορετικό είναι ότι οι υπόλοιποι συνδυασμοί μιλούν και σχεδιάζουν μόνοι τους για τους πολίτες. Εμείς συζητάμε με τους πολίτες και συνδιαμορφώνουμε το πρόγραμμα και τις σκέψεις με το οποίο θα ασκήσουμε διοίκηση την επόμενη ημέρα.  Είμαστε το μοναδικό ψηφοδέλτιο που δεν έχουμε από πίσω υποστήριξη από τα κόμματα, που σημαίνει ότι την επόμενη μέρα της διοίκησης θα σκεφτόμαστε και θα προτάσσουμε το καλό της περιφέρειάς μας κι όχι αυτό που συμφέρει τα κόμματα. Και τέλος αυτό που κάνουμε είναι ότι αυτό που σχεδιάζουμε έχει χρονοδιάγραμμα.
 
ΠτΘ: Στην τελευταία ομιλία σας που παρουσιάσατε και τους 60 υποψηφίους, αναφερθήκατε στην επόμενη μέρα της περιφέρειας, ένα σχέδιο που βασίζεται τους 17 βιώσιμους στόχους, όπου βασίζεται η πλειονότητα των επενδύσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και το αντίστοιχο Ταμείο Συνοχής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών. Ποιοι είναι οι 17 αυτοί βιώσιμοι στόχοι για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας;
Χ.Τ.:
Αυτοί οι 17 βιώσιμοι στόχοι αφορούν στην ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού της ΠΑΜ-Θ και οι άξονες πάνω στους οποίους αυτή πρέπει να προχωρήσει.  Στην τελευταία ομιλία μας δείξαμε ότι είμαστε διαβασμένοι, σε ό,τι αφορά το πώς πρέπει να καταγράψει και πώς πρέπει να κινηθεί η περιφέρεια, για να μην χαθεί άλλος χρόνος. Πρώτος πυλώνας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι ο αγροτοδιατροφικός, που σημαίνει  ότι πρέπει να μεταποιούμε ό,τι παράγουμε, για να μένει η υπεραξία της παραγωγής στην περιοχή μας. Διότι, αλλιώς, μένει μόνο η πρωτογενής παραγωγή, φεύγει το εμπορικό κέρδος και πάει σε άλλες περιοχές. Ένα παράδειγμα είναι αυτό που βλέπουμε πολλά χρόνια και έχει καταγραφεί στην ελληνική οικονομία, το λάδι που παράγει η χώρα μας, το οποίο είναι σε μεγάλες ποσότητες και σε καλή ποιότητα, πάει στην Ιταλία και από κει πάει στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε όλους τους αγρότες με εγγειοβελτιωτικά έργα  για τη μείωση του κόστους αλλά και τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων, ούτως ώστε ό,τι παράγουμε να μεταποιείται. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο πυλώνας του τουρισμού, ο οποίος μπορεί στο κομμάτι της θρακομακεδονικής Ριβιέρας, όπως ονομάζεται όλο το δικό μας πέλαγος, μαζί με τα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου, να έχουν μια ανάπτυξη όμως θα πρέπει να καταφέρουμε να κερδίσουμε τον τουρισμό των δώδεκα μηνών τον χρόνο.  Υπάρχει η οροσειρά της Ροδόπης, του Παγγαίου, για χειμερινό και ορειβατικό τουρισμό και μία σειρά τέτοιων δυνατοτήτων θρησκευτικού, πολιτιστικού, γαστρονομικού τουρισμού που απαιτούν στόχευση που σκοπεύουμε να κάνουμε. Η περιοχή μας έχει τα πάντα. Έχει ορυκτό πλούτο, έχει δάση, έχει νερά και μπορεί να αποτελέσει το κέντρο μίας σύγχρονης κοινωνίας και πολιτείας.  Έχουμε καταγράψει τις δυνατότητες, τον πλούτο, και αυτή θα είναι η στόχευση από την πρώτη μέρα.  Δεν υπάρχουν προτεραιότητες. Όλοι μαζί και με τα στελέχη της Περιφέρειας θα αναπτύξουμε τους άξονες αυτούς με μία εγρήγορση και συγκεκριμένη στόχευση. 

«Είμαι εκλεκτός της κοινωνίας των πολιτών της ΠΑΜ-Θ» 

ΠτΘ: Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας, αρκετά ΜΜΕ και όχι μόνο σας προσέδωσαν τον χαρακτηριστικό «αντάρτης». Δεν έχετε κρύψει ότι προέρχεστε από τον χώρο της ΝΔ. Αποδέχεστε τον χαρακτηρισμό;
Χ.Τ.:
Δεν αποδέχομαι τον όρο «αντάρτης». Η «Περιφερειακή Σύνθεση» είναι ένας  ανεξάρτητος συνδυασμός. Ανήκω στον φιλελεύθερο  χώρο, ήμουν, είμαι και θα είμαι στη Νέα Δημοκρατία, από κει και πέρα όμως τον συνδυασμό τον πλαισιώνουν κι άλλοι άνθρωποι και δεν πρέπει να αδικήσω όλους όσους προέρχονται από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ αλλά και από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο έχει αρχικά τη δυσκολία να φτιάξει ένα συνδυασμό νίκης, έναν συνδυασμό που θα πάρει και τη διοίκηση της περιφέρειας. Το δύσκολο κομμάτι του χτισίματος του συνδυασμού κρίνουμε ότι το έχουμε καταφέρει. Στο άλλο κομμάτι που αφορά στην διεκδίκηση, ένας ανεξάρτητος συνδυασμός σου δίνει περισσότερα χαρακτηριστικά πια, καθώς στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνεις περισσότερους χώρους. Ο Κλεισθένης θέλει συνεργασίες και επομένως ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο μπορεί να πετύχει καλύτερες συνεργασίες. Εγώ εκτιμώ και πιστεύω ότι στην επόμενη εκλογική διαδικασία το 2023 θα υπάρχουν πολλά ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, γιατί αυτά θα είναι που θα έχουν «περπατήσει» στην τετραετία σε καλύτερο έργο ή αν θέλετε σε μεγαλύτερη πολυσυλλεκτικότητα, συνέργεια και συνεργασία.
 
 Δεν πιστεύω ότι είμαι «αντάρτης». Πιστεύω ότι υπηρετώ τους πολίτες της περιφέρειάς μας και την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να τη διοικούν αυτοί που μπορούν. Εγώ δεν είμαι εκλεκτός κάποιου. Είναι εκλεκτός της κοινωνίας των πολιτών της περιφέρειάς μας. Γιατί άλλαξε ο νόμος το 2010; Μέχρι το 2010 είχαμε διορισμένους περιφερειάρχες, όπως έχουμε διορισμένους διοικητικές στα νοσοκομεία, στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης κ.ο.κ. Αν ήταν να διορίζουν και να μας επιβάλλουν ανθρώπους γιατί δεν άφησαν εκείνο το καθεστώς, να μην μας βάζουν και στη διαδικασία και να μην έχουν την ταλαιπωρία και οι πολίτες;
 
Εμείς είμαστε εκσυγχρονιστές, πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις, αποδεχόμαστε τους νόμους του κράτους, και με αυτή τη λογική κατεβαίνουμε για να υπηρετήσουμε τους πολίτες της περιφέρειάς μας. Αγαπάμε την περιοχή μας και η  προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε οποιοδήποτε βαθμό, είναι από τον πολύτιμο χρόνο του καθενός και είναι αφιλοκερδώς. Υπό την λογική αυτή πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια οι πολίτες έχουν εκτιμήσει αυτή την πολυσυλλεκτικότητα και αυτή την ιδιαιτερότητα που έχει ο δικός μας συνδυασμός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.