Στο πλευρο των φοιτητων η Δομη Συμβουλευτικης και Προσβασιμοτητας του Δ.Π.Θ.

Η φοιτητοκεντρική μάθηση και η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία μέσω δράσεων αποτελεί το «στοίχημα» των ιθυνόντων - 180 φοιτητές έχουν απευθυνθεί στη ΔοΣυΠ ζητώντας τη βοήθεια και την επίλυση προβλημάτων

Η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας (ΔοΣυΠ) του Δ.Π.Θ. οργάνωσε ημερίδα με θέμα «η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του Δ.Π.Θ.»  το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής.
 
Σκοπός της επιστημονικής ημερίδας αποτέλεσε η ανάπτυξη θεμάτων γύρω από άξονες της καθημερινότητας όπως η σύνδεση της ΔοΣυΠ με την φοιτητοκεντρική μάθηση, οι ψυχικές διαταραχές στους νέους, οι δράσεις του Τμήματος Προσβασιμότητας, η αναδυόμενη ενηλικίωση και συγκεκριμένα τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ψυχολογικές συνιστώσες, η λειτουργία της ΔοΣυΠ, και η διασύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία μέσα από τις δράσεις της. 

Μαρία Σαμακουρή «Στόχος της ΔοΣυΠ η πρόληψη των ψυχολογικών προβλημάτων των φοιτητών και  η ενίσχυση της ισοτιμίας στη μάθηση» 

Επιστημονική Υπεύθυνος της Δομής είναι η κ. Μαρία Σαμακουρή, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Δ.Π.Θ., η οποία στον ένα χρόνο λειτουργία της, έχει σαν κύριο στόχο της να κάνει το πανεπιστήμιο 100% προσβάσιμο στους φοιτητές του, βοηθώντας παράλληλα το σύνολο των φοιτητών του ΔΠΘ να ολοκληρώσουν με ισοτιμία τις σπουδές τους.  «Η ημερίδα αυτή γίνεται προκειμένου η Δομή να ανοιχτεί στην κοινότητα των Φοιτητών και των μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας και να γίνουν γνωστές οι δραστηριότητες της στο σύνολο της ΠΑΜΘ και ειδικότερα στην Κομοτηνή» αποκάλυψε η κ. Σαμακουρή αναλύοντας στη συνέχεια τα θέματα που αφορούσε η ημερίδα στην προσπάθεια να ενισχύσει την φοιτητοκεντρική μάθηση.  «Εμείς έχουμε αρχίσει πρόσφατα, καθώς  τυπικά λειτουργούμε έναν χρόνο αλλά ουσιαστικά το προσωπικό μας έχει αρχίσει να εργάζεται συστηματικά με τους φοιτητές εδώ και ένα εξάμηνο περίπου» ανέφερε η κ. Σαμακουρή, τονίζοντας πως  οι φοιτητές έχουν ανταποκριθεί πολύ στην προσπάθεια που κάνουν. «Πολλοί φοιτητές έχουν ζητήσει τη βοήθεια μας,  γύρω στους 180 φοιτητές ενώ πολλοί συμμετέχουν στα εργαστήρια, τα οποία είναι βιωματικά και στοχεύουν στην πρόληψη των ψυχολογικών προβλημάτων» τόνισε η κ. Σαμακουρή αναφέροντας μερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές όπως είναι το άγχος που τους δημιουργεί η φυγή από το σπίτι τους  ή το άγχος των εξετάσεων. 

Οι δραστηριότητες της ΔοΣυΠ με στόχο την προσέγγιση των φοιτητών 

Παράλληλα η κ. Σαμακουρή παρέθεσε τις δραστηριότητες που κάνει η ΔοΣυΠ, προκειμένου να προσεγγίσει τους φοιτητές, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Πανεπιστημίου, οι οποίες είναι η ατομική και ομαδική συμβουλευτική, τα εργαστήρια, οι ημερίδες, η σύνδεση με φορείς που έχουν παρόμοιους στόχους, όπως για παράδειγμα σύλλογοι ατόμων με αναπηρία, τα κέντρα ψυχικής υγείας και οι σύλλογοι των φοιτητών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.