Ο Δημος Κομοτηνης και η (μη) δικαιη αναπτυξη

Για πολλούς, η έννοια δίκαιη ανάπτυξη  μπορεί να είναι μια γενικόλογη έννοια. Όμως για τους παραμελημένους κατοίκους πολλών συνοικισμών του δήμου Κομοτηνής, είναι μια σκληρή και υπαρκτή πραγματικότητα. 

Αυτό συμβαίνει διότι οι διοικήσεις του δήμου Κομοτηνής, διαχρονικά δεν είχαν ποτέ ως προτεραιότητά τους, τη δίκαιη ανάπτυξη της πόλης. Η Κομοτηνή είναι μια πόλη που μοιάζει με τριτοκοσμικές μεγαλουπόλεις που έχουν στις παρυφές τους , φτωχούς  μετανάστες κι απόρους χωρίς τις βασικές υποδομές, όπως το αποχετευτικό σύστημα το βιολογικό καθαρισμό, παιδικές χαρές, σχολικές εγκαταστάσεις κτλ. 
 
Τις ανισότητες που υπάρχουν τις διαπιστώνει κανείς εύκολα. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στις συζητήσεις της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. 
Πληθώρα καταγγελτικών κειμένων και  φωτογραφιών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και υποψήφιων δημάρχων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν την υφιστάμενη αδικία, ενώ οι εικόνες με διάσπαρτα σκουπίδια στα περίχωρα της πόλης και κείμενα  που καταγγέλλουν τις ανύπαρκτες υποδομές σε συνοικισμούς και χωριά συνηγορούν στην παραπάνω εκτίμηση. 
 
Δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ κάποιο πρόγραμμα η σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής προοπτικής σε αυτήν την πόλη. Έννοιες όπως σχέδιο πόλης και ρυμοτομικός σχεδιασμός είναι σχεδόν άγνωστες στους διοικούντες. Τα (εύκολα) στην απορρόφηση αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε., ήταν και θα είναι από ό,τι φαίνεται στόχος των διοικήσεων του δήμου και στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι η άδικη ανάπτυξη θα συνεχιστεί στην πόλη μας  και τα επόμενα χρόνια αν δεν ανατεθούν μελέτες δημοσίων έργων που στόχο θα έχουν την ισότιμη ανάπτυξη και αν επίσης δεν υπάρξει αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής σκέψης στην διοίκηση του δήμου Κομοτηνής. Σε μια εποχή δύσκολη οικονομικά, τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα σαφώς και είναι απαραίτητα, ωστόσο οι μελέτες δημοσίων έργων που υπάρχουν, δεν έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο, τον δημότη και το όφελος του  συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Η αλλαγή λοιπόν είναι επιτακτική ανάγκη πλέον και θα πρέπει να ξεκινήσει από την διοίκηση του δήμου και εν συνεχεία από τις μελέτες.
 
Στο απώτερο μέλλον, με τις θεσμικές αλλαγές του «Κλεισθένης 1»  που προβλέπει ανεξάρτητα τοπικά συμβούλια και λαϊκές συνελεύσεις δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για εκκίνηση μιας δίκαιης ανάπτυξης που θα υποστηριχτεί από ό,τι φαίνεται (αφού ονομάστηκε Κλεισθένης 1 σημαίνει ότι θα υπάρξει και Κλεισθένης 2 ) με «Κλεισθένης 2». 

Βέβαια το ζητούμενο είναι  να υπάρξει μια διοίκηση στον δήμο που θα πιστεύει στον «Κλεισθένη 1» αλλά και στην δίκαιη ανάπτυξη.
 
Στην εποχή της μετα-μνημονιακής Ελλάδας η Κομοτηνή, ως πρωτεύουσα της Θράκης , έδρα της περιφερειακής διοίκησης ΑΜΘ, αλλά και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αρωγό στην προσπάθεια του δήμου Κομοτηνής για ένα καλύτερο αύριο για ΟΛΟΥΣ τους δημότες αυτής της πόλης, η δίκαιη ανάπτυξη είναι  ένα στοίχημα πολιτικό που πρέπει να κερδηθεί.
 

* Ο Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν είναι Μέλος Σύριζα, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.