Δημοτικες εκλογες Ιστανμπουλ: Υπο δοκιμη τα συνορα της δημοκρατιας

Έφτασαν στο τέλος οι επανακαταμετρήσεις στην Ιστάνμπουλ. Ενώ η διαφορά δεν κλείνει, ο εγχώριος-εθνικός συνασπισμός** αυξάνει τη πίεση για την ακύρωση των εκλογών.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP «Αυτή τη στιγμή έχουν καταμετρηθεί 30.242 κάλπες από τις 31.186. Συνεχίζονται οι καταμετρήσεις στις περιοχές Pendik, Esenyurt, Avcılar και Maltepe. Σε λίγες ώρες θα τελειώσουν και σ’ αυτές. Οι καταμετρήσεις στη Maltepe επιβραδύνονται με τις αιτήσεις του ΜΗΡ».
 
Η επίκαιρη διαφορά ανάμεσα στον Εκρέμ Ιμάμογλου (CHP) και Μπιναλί Γιλντιρίμ (ΑΚΡ) είναι 15 χιλιάδες 119 ψήφοι.
 
Ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε συνέντευξη που έδωσε μαζί με την πρόεδρο του İYİ Parti, Μεράλ Άκσενερ, έκανε κάλεσμα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, να δώσει τη βεβαίωση*** στον Εκρέμ Ιμάμογλου.
 
Οι ηγέτες του κυβερνητικού μπλοκ, καθώς διαμαρτύρονται για τα αποτελέσματα της Ιστάνμπουλ που έχουν χάσει, δείχνουν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ως κέντρο που θα δώσει την τελική απόφαση. Αλλά μετά την καμπάνια των κυβερνητικών ΜΜΕ, οι κυβερνητικοί με τις δηλώσεις τους κήρυξαν παράτυπες τις εκλογές που οργάνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στην Ιστάνμπουλ. 

Η πίεση στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο 

«Δεν είναι κάποιες παρατυπίες, σχεδόν απ’ την αρχή μέχρι το τέλος παρατυπίες υπάρχουν» δήλωσε ο Ερντογάν πριν την επίσκεψή του στη Ρωσία, και στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την επιστροφή του, μίλησε για τις διαμαρτυρίες τους στις εφορευτικές επιτροπές και συνέχισε: «Βέβαια αυτά φέρουν κακή φήμη στο σημείο της παρατυπίας. Βέβαια αν υπήρχε ειλικρίνεια, θα πήγαινε μέχρι και ακύρωση».
 
Απ’ την άλλη ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστήριξε τον Ερντογάν και το ΑΚΡ και ζήτησε την επανάληψη εκλογών της Ιστάνμπουλ στις 2 Ιούνη.
 
Καθώς οι εκατοντάδες αστυνομικοί έψαχναν ψηφοφόρους-μαριονέτες στην περιοχή του Büyükçekmece, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε: «Εγώ συμφωνώ με τον κ. Μπαχτσελί. Για να ξεπεράσουμε αυτές τις συγκρούσεις να επαναληφθούν οι εκλογές ώστε να μην μένουν κάτω απ’ τη σκιά των συγκρούσεων αυτών οι άνθρωποι που θα εκλεγούν».
 
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, Σαντί Γκιουβέν, πριν τις εκλογές της 31ης Μάρτη, είχε δηλώσει πως «Δεν υπάρχουν ούτε διπλά εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, ούτε ψηφοφόροι-φαντάσματα». Ενώ το κυβερνητικό μπλοκ, υπερασπίζεται το ακριβώς αντίθετο. 

Η πίεση στους εκλεγμένους 

Ο συνασπισμός ΑΚΡ-ΜΗΡ που θέλει να επαναληφθούν οι εκλογές στην Ιστάνμπουλ, διαμαρτύρεται στις εκλογές της 31ης Μάρτη με το θάρρος που πήρε μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη του 2015, αφού είχαν ηττηθεί στις εκλογές της 7ης Ιούνη του 2015.
 
Ο διορισμός μεσεγγυητών στους δήμους που είχε κερδίσει το HDP**** στις δημοτικές εκλογές του 2014 και η προπαγάνδα τύπου «θα ξαναδιορίσουμε μεσεγγυητές» καθ’ όλη τη προεκλογική διάρκεια των εκλογών της 31ης Μάρτη, αύξησε τη θρασύτητα του κυβερνητικού μπλοκ.
 
Η μοίρα των εκλογών της Ιστάνμπουλ, θα δείξει σε ποιο επίπεδο έχει οπισθοχωρήσει η δημοκρατία μετά απ’ τον τερματισμό της Διαδικασίας Λύσης του κουρδικού, την απόπειρα πραξικοπήματος, την Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης και αλλαγή πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία.
 
Βολκάν Άκγιλντιρίμ είναι μέλος του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (DSİP) της Τουρκίας.
**[στμ] Έτσι είχε αποκαλέσει ο Ερντογάν το συνασπισμό του κόμματός του (ΑΚΡ) με τους εθνικιστές (MHP)
***[στμ] Μετά την εκλογή των δημάρχων αλλά και βουλευτών τους δίνεται μια βεβαίωση για την εκλογή τους.
****[στμ] Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, αριστερό, φιλοκουρδικό κόμμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.