Αγκαλιασαν τον αναστοχασμο του Μικη Θεοδωρακη

Κώστας Γουλιάμος, Γιάννης Σμαραγδής και Ευριπίδης Στυλιανίδης συναντήθηκαν με τη σκέψη του μεγάλου συνθέτη στην Κομοτηνή

Την ευκαιρία να αγκαλιάσουν τον αναστοχασμό του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από το βιβλίο «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας»που συνέγραψε μαζί με τον κ. Κώστα Γουλιάμο, αλλά και την μουσική του, είχαν το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου όσοι βρέθηκαν στην Λέσχη Κομοτηναίων, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο κύκλος προβληματισμού «Ροδόπης Σκέψη», οι εκδόσεις Gutenberg και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησε ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Σμαραγδής, και ο πρώην Υπουργός και Καθηγητής Νομικής Σχολής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπό τον συντονισμό της κ. Ξανθούλας Δουμπουλάκη-Πετρέλη, Φιλόλογου.
 
Το παρών έδωσε ο ένας εκ των συγγραφέων, ο κ. ΚώσταςΓουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου,μιας και η υγεία του κ. Θεοδωράκη δεν του επέτρεπε να μεταβεί στην Κομοτηνή, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με μουσική και τραγούδι, οι συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, η ΜπέττυΧαρλαύτη, η νέα ερμηνεύτρια του μεγάλου συνθέτη και ο κ. Γιάννης Μπελώνης, πιανίστας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», μουσικολόγος και ενορχηστρωτής. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης ανήκει σε όλο τον κόσμο 

Τη χαρά του που βρίσκεταιστη Θράκη σε μια ιδιαίτερη βραδιά για την παρουσίαση του βιβλίου που έγραψαν μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη,εξέφρασε ο κ. Γουλιάμος, τονίζοντας πως αποτέλεσε επιθυμία του ίδιου του μουσικοσυνθέτη να παρουσιαστεί αυτό στην Θράκη, όπως και σε άλλα σημεία της χώρας.
 
«Αυτό λέει πάρα πολλά, υποδηλεί δε αυτή την ιχνηλασία που επιχειρεί η σκέψη, ο αναστοχασμός του Μίκη Θεοδωράκη» σημείωσε, και για αυτό είναι βαθύτατα υποχρεωμένος στον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντική προσωπικότητα της πόλης, της Ροδόπης και της Θράκης.
 
Ευχαρίστησε δε τους διοργανωτές της βραδιάς αυτής, για την ευκαιρία να συζητήσουν, να δουν και να αγκαλιάσουν τον αναστοχασμό του Μίκη Θεοδωράκη.
 
«Πρόκειται για ένανhomouniversalis, δεν ανήκει μόνο στον Ελληνισμό, αλλά σε όλο τον κόσμο, και είναι οικουμενική η σκέψη, η δράση και ο στοχασμός του» σημείωσε, αναφέροντας πως τον τιμά η φιλία του.Η εν λόγω φιλία είναι που έδωσε και το έναυσμα στους δύο άνδρες να βγάλουν ένα βιβλίο, ξεκινώντας από διαλόγους που είχαν.
 
Αυτό εκδόθηκε από τις εκδόσεις Gutenberg, με τον κ. Γουλιάμο να καταθέτει τη χαρά του που συνεργάστηκαν και σε αυτό το κομμάτι της σκέψης με τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, όπως επίσης που τους δόθηκε και αυτή η ευκαιρία να το παρουσιάσουν από τον Κύκλο Προβληματισμού  Ροδόπης Σκέψη, που θεωρεί πως αποτελεί κόσμημα για οποιαδήποτε πόλη, όχι μόνο την Κομοτηνή, να έχει δηλαδή ανθρώπους που σκέφτονται, ενεργούν και δημιουργούν τις νέες τάσεις, τις νέες αισθητικές, τη νέα αυτοσυνειδησία του Ελληνισμού. 

Μια ιστορική συνάντηση στην Κομοτηνή 

Την άποψη πως στην εκδήλωση της Κυριακής φιλοξενήθηκε μιας ιστορικής σημασίας συνάντηση τεσσάρων χώρων, που έχουν συνεννοηθεί, έχουν συνευρεθεί και έχουν καταλήξει σε ένα ενιαίο συμπέρασμα εξέφρασε ο κ. Στυλιανίδης.
 
Έτσι συναντάται η μουσική σύνθεση, η συμπαντική αρμονία όπως ο ίδιος την αποκαλεί, του Μίκη Θεοδωράκη, εκπληρώνοντας μια υπόσχεση που είχε δώσει πριν πολλά χρόνια στον ίδιο, το 1992, να μιλήσει στη Θράκη, με τη διανόηση, το πνεύμα τη συγγραφική δημιουργία και την ανάλυση του Κώστα Γουλιάμου και το διεισδυτικό βλέμμα του Γιάννη Σμαραγδή.
 
«Το κεντρικό μήνυμα της συνάντηση είναι ένα, ξεκινώντας από διαφορετικές εργασιακές φιλοσοφικές και ιδεολογικές αφετηρίες, αφήνουμε πίσω την εποχή των –ισμών, και συναντόμαστε όλοι στον μοναδικό –ισμό που μας ενώνει, στον Ελληνισμό» σημείωσε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του, και αυτές της τοπικής κοινωνίας, γιατί αυτοί οι σημαντικοί άνδρες επέλεξαν τη συνάντηση αυτή να την κάνουν στην Κομοτηνή.
 
Με την παρουσία τους άλλωστε, θεωρεί πως αναδεικνύουν την διαχρονική αξία του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού με το έργο τους, προσελκύοντας τα μάτια ξανά προς την Ελλάδα.
 
Κατέθεσε δε την πεποίθησή του πως από τη συνάντηση της Κυριακής, πέρα από τον προβληματισμό, να βγει και κάτι θετικό για την περιοχή μας, εκφράζοντας την ελπίδα πως η επόμενη ταινία που θα σκηνοθετήσει ο κ. Σμαραγδής να αφορά τον Κ. Καραθεοδωρή, τον μεγάλο μαθηματικό και δάσκαλο του Αϊνστάιν. 

Η Ελλάδα είναι η περιφέρειά της, όχι το κέντρο 

«Πάντα στη ζωή μου, τόσο ως πολίτης όσο και ως σκηνοθέτης, πίστευα και πιστεύω πως η Ελλάδα είναι η περιφέρειά της, όχι το κέντρο» σημείωσε ο κ. Σμαραγδής, ο οποίος τόνισε πως όταν κληθεί, δίνει πάντα το παρών.
 
Πολύ περισσότερο δε ανταποκρίνεται  στη Μακεδονία που δοκιμάζεται, και στη Θράκη που εύχονται να μην δοκιμαστεί περισσότερο από ό,τι ήδη δοκιμάζεται. «Υποχρέωση όλων των ανθρώπων, που έχουν συναίσθηση του τι είναι να είσαι Έλληνας, αποτελεί να είναι παρόντες» σημείωσε.
 
Βέβαια ακόμα ένας λόγος για τον οποίο βρέθηκε στην περιοχή είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε, την εποχή που ήταν Υπουργός Παιδείας, ρώτησε πότε θα γίνει ταινία για τον Καραθεοδωρή.«Όταν ένας άνθρωπος της πολιτικής, η πρώτη φράση που λέει σε ένα σκηνοθέτη είναι να κάνει μια ταινία για ένα άνθρωπο που μεγάλωσε την Ελλάδα εκτός Ελλάδος πρέπει να του δείχνουμε σεβασμό» για αυτό και ανταποκρίθηκε, την ώρα που έδινε το παρών και ο κ. Γουλιάμος, που κατάφερε να φτάσει το πανεπιστήμιό του στα 300 καλύτερα του κόσμου.
 
«Βρίσκομαι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που θέλουν το σεβασμό μας, και θέλουν και την αγάπη μας, για αυτό το σημαντικό έργο που κάνουν» ανέφερε, ενώ για το βιβλίο σημείωσε πως πρέπει να το αποκτήσουν όλοι, μιας και περιέχει μεγάλες «βόμβες» αγάπης, που είναι χρήσιμες για τις μελλοντικές γενιές. 

Συνεχής προσπάθεια από τον κύκλο προβληματισμού 

Ο Κύκλος Προβληματισμού Ροδόπης Σκέψη, που μετρά τρία χρόνια ύπαρξης και δημιουργήθηκε γιατί διέγνωσαν πως στην περιοχή υπάρχει έλλειψη ρεαλιστικού λόγου, έχει σαν προτεραιότητα την νέα γενιά, την παιδιά και την εργασία, και η εύρεση λύσεων μέσω καινοτόμων προτάσεων και ιδεών, σημείωσε ο πρόεδρος κ. Γιάννης Τζαμπάζης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται αυτή η εκδήλωση, θέλοντας να προβάλλουν τη Θράκη, με σύνδεσμο τον κ. Στυλιανίδη, έναν άνθρωπο, σύμφωνα με τον κ. Τζαμπάζη, τον οποίο αγκάλιασε το κέντρο, για τις ικανότητες, την ηθική και της αξία του, και έχει δημιουργήσει μια βάση ανθρώπων πάνω στην οικονομία, τον πολιτισμό και την πολιτική.
 
Από αυτό προσπαθούν να επωφεληθούν, να προβάλλουν τη Θράκη, να δείξουν τα θετικά της, να φέρουν οικονομικές συμφωνίες αλλά και ανθρώπους του πολιτισμού, και αυτό θέλουν να κάνουν και στη συνέχεια.
 
Τέλος συγχαρητήρια στον κ. Στυλιανίδη για την έμπνευσή του να οργανωθεί η βιβλιοπαρουσίαση με αυτό τον τρόπο, έδωσε η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Ξανθούλα Δουμπουλάκη, εκφράζοντας παράλληλα την χαρά και την τιμή που νιώθει, σαν Κομοτηναία και Θρακιώτισσα, που δίνουν το παρών στην περιοχή μας άνθρωποι του βεληνεκούς του κ. Γουλιάμου και του κ. Σμαραγδή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.