Συναυλια jazz μουσικης με τους Magnanimus Trio στην Πολιτιστικη Κινηση

Την Παρασκευή 5 Απριλίου

Το μουσικό σχήμα “Magnanimus Trio” θα φιλοξενήσει την Παρασκευή 5 Απριλίου και ώρα 21.30 η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης στο Στέκι της για μια συναυλία jazz μουσικής.

Οι Magnanimus Trio δημιουργήθηκαν το 2010 στη Θεσσαλονίκη. Στον πρώτο τους δίσκο “A Cue” (2010) τα μέλη του τρίο, Χρήστος Μπάρμπας (πιάνο και νέι), Δημήτρης Τασούδης (τύμπανα και πιάνο) και Παύλος Σπυρόπουλος (κοντραμπάσο) δίνουν ένα “στοιχείο” της ταυτότητας τους, ηχογραφώντας μια ώρα αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, ισορροπώντας ανάμεσα στον σύγχρονο μινιμαλιστικό ήχο και σε μελωδικά ηχοτοπία που δημιουργούν με προσήλωση.

Στον επόμενο τους δίσκο “Still Time” (2012) παρουσιάζουν ένα συνδυασμό πρωτότυπων συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών και παραπέμπουν σε κινηματογραφικές ακροάσεις, εισάγοντας στοιχεία τροπικής jazz, συνθέσεις – μινιατούρες και μπαλάντες για φωνές και καβάλ (ξύλινο φλάουτο).

Ο τελευταίος τους δίσκος, “Νo Time” (2016/AN Music) είναι ακόμη ένα βήμα παραπέρα στη σκιαγράφηση του οράματος τους για τη μουσική : δεκατρείς πρωτότυπες συνθέσεις όπου μπορεί κανείς να ακούσει ακρίβεια και διαύγεια σε κάθε νότα, χωρίς φλυαρίες, να διακρίνει το στοιχείο της ελευθερίας που προέρχεται από διαφορετικούς κόσμους αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής και επίσης δύο τραγούδια : ένα με στίχους δανεισμένους από τον W. Shakespeare και ένα με πρωτότυπους στίχους. Το αποτέλεσμα συνδέει την τροπικότητα της νότιας Ευρώπης με την μουσική της πιο κεντρικής Ευρωπαϊκής σκηνής.

Στο “No Time” οι Magnanimus Trio επιλέγουν προσεκτικά τους ήχους τους και αναμιγνύουν φαινομενικά διαφορετικά στοιχεία από τον μινιμαλισμό, τη σύγχρονη κλασική μουσική & jazz και μουσική των σούφι. Θυμίζουν κάποιες στιγμές τις ονειρικές αφηγήσεις των Sigur Rόs, E.S.T.,  Robert Wyatt, και άλλες στιγμές αγγίζουν την καθαρότητα των Arvo Pärt, Stephan Micus ή Steve Reich και τελικά αποκρυσταλλώνουν τον ήχο ενός εφευρετικού τρίο, που αντιστέκεται στην εύκολη κατηγοριοποίηση και με βάση του τη νότια Ευρώπη παραπέμπει σε έναν παγκόσμιο ήχο.

Οι ξεχωριστές συνεργασίες των μουσικών του τρίο περιλαμβάνουν κάποιους από τους καλύτερους μουσικούς της world & jazz μουσικής σκηνής : John Taylor, Erkan Oğur, Derya Turkan, Murat Aydemir, Ζohar Fresco Quartet, Ross Daly, Σωκράτης Σινόπουλος, Zezo Olimpio, Efrén López ανάμεσα σε άλλους.
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ / πιάνο, νέι, καβάλ, φωνή
Γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη. Παίζει και μελετά μουσική από μικρή ηλικία Νέι με τους Omer Erdogdular και Μάρκο Σκούλιο, καβάλ με τον Nedyalko Nedyalkov, φλάουτο με ράμφος και μουσική μπαρόκ με τους Κωστή Παπάζογλου και Berrnard Bohm, πιάνο με τους Ελένη Σαμακοβλή, Ελλάδα Γκουσεϊνοβα, Jean-Christophe Charron, θεωρία μουσικής με τους Νίκο Σολωμονίδη και Βασίλη Κίτσο, μπανσούρι και μουσική της Βόρειας Ινδίας με τους Shiam Sunders και Nicolas Magriel κ.ά.

Έχει πτυχίο μουσικολογίας/μουσικής Παιδαγωγικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μάστερ Εθνομουσικολογίας από την Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (SOAS). Ενδιαφέρεται για μια μεγάλη ποικιλία μουσικών ειδών από σύγχρονη και ηλεκτρακουστική μουσική, μεσαιωνική, μπαρόκ, κλασική, μουσική για χοροθέατρο και κινηματογράφο, τροπική jazz, καθώς και Ελληνική παραδοσιακή μουσική, Οθωμανική κλασική, μουσική της Βουλγαρίας, Μέσης ανατολής κ.λπ.
Οι ασχολίες του με την μουσική περιλαμβάνουν τη σύνθεση, ερμηνεία και διδασκαλία των μουσικών που μελετάει. Από το 2008 είναι συν-ιδρυτής της καλλιτεχνικής ομάδας “Nomeolvides-Co” που δραστηριοποιείται στην δημιουργία παραστάσεων και οργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ “Espacio” στο Κόδρα / Θεσσαλονίκη και από το 2010 έχει δημιουργήσει 5 άλμπουμ με πρωτότυπες συνθέσεις με τα σχήματα Yeden, Neda, Magnanimus Trio.

Συνεργάζεται με πολυάριθμους μουσικούς και σχήματα τόσο συναυλιακά όσο και δισκογραφικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό : L’ Ham de foc, Ross Daly, Zohar Fresco, Murat Aydemir, Ensemble Calixtinus, Aman Aman, Daud Khan, Κέλυ Θωμά, Efren Lopez, Κυριάκος Ταπάκης, Ηλιάς Ανδρεουλάκης.

Έχει διδάξει Νέι, Καβάλ και σύνολα παραδοσιακής μουσικής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.
 
ΠΑΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ / κοντραμπάσο
Γεννημένος στην Αθήνα το 1984 ξεκίνησε σπουδές μελετώντας πιάνο και θεωρητικά με τη Μαρκέλλα Τσούβα στο Ωδείο Τρικάλων “Α. Κασιώλα”. Το 2003 ξεκινάει να παίζει κοντραμπάσο, μαθητεύοντας δίπλα στον Χαράλαμπο Χειμαριό.
Τα τελευταία χρόνια και ως κοντραμπασίστας είναι μέλος σχημάτων που δημιουργούν ορμώμενα από λαϊκές αλλά και λόγιες μουσικές παραδόσεις. Έχει ηχογραφήσει τους  “Modal4” (o ομώνυμος δίσκος υπό έκδοση), τους “Nέδα” – Neda (2012), Τhe Neda’s song (2014) και τους “Caja Secreta” (Primero, 2013). Στο παρελθόν έχει παίξει με διάφορα σχήματα οθωμανικής, κλασικής, βαλκανικής και παραδοσιακής μουσικής. Από το 2010, συμπράττει με τον Ross Daly και το μουσικό σχήμα “Λαβύρινθος” στο πλαίσιο του οποίου παίζει με μουσικούς όπως οι Zohar Fresco, Κέλυ Θωμά, Χάρης Λαμπράκης, Efren Lopez, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Pedram Khavar Zamini, Imamyar και Rufat Hasanov. Έχει συμπράξει επίσης σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με τους Erkan Ogur, Derya Turkan, Σωκράτη Σινόπουλο, Γιώργη Μανωλάκη, Serkan Halili, Eleonore Billy κ.ά. Tο καλοκαίρι του 2015, μαζί με την κιθαρίστρια Θεοδώρα Αθανασίου, δημιουργούν το “Garcil duo”.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2008) καθώς και πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών (Φυγή 2004) και πιάνου (2005). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ανωτέρων θεωρητικών, πιάνου, οθωμανικής μουσικής, κρουστών, αυτοσχεδιασμού, σύνθεσης και ενορχήστρωσης τροπικής μουσικής κ.ά.

Από το 2004 διδάσκει θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής στο ωδείο “A. Κασιώλα” όπως και σε ωδεία της Θεσσαλονίκης, ενώ κατά το έτος 2014 – 2015 δίδαξε κοντραμπάσο και θεωρητικά στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΥΔΗΣ / τύμπανα, πιάνο, πλήκτρα, marimba
Γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη.
Αρχικά, σπούδασε πιάνο με τη Σοφία Ζουμή και τύμπανα με τον αδερφό του Θάνο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. ενώ κατέχει μεταπτυχιακό από το Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Γιορκ της Αγγλίας (στην κατεύθυνση Σύγχρονων Σπουδών). Επίσης, κατέχει δίπλωμα κλασικών κρουστών και σύνθεσης από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έκανε τύμπανα με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη.

Ως μέλος διαφόρων μουσικών συνόλων (Magnanimus Trio, Yeden, Prefabricated Quartet, Modal 4) έχει ηχογραφήσει επτά CD’s ενώ συμμετέχει σαν προσκεκλημένος μουσικός σε ηχογραφήσεις (Μάνος Μυλωνάκης, Χρύσανθος Χριστοδούλου, Τατιάνα Ζωγράφου, Ειρήνη Σίνου) και συναυλίες. Ως μέλος των Prefabricated Quartet αλλά και μόνος έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο.
Διδάσκει μουσική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ έχει διδάξει 'αυτοσχεδιασμό στα κρουστά' και 'μουσική στον κινηματογράφο' στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών και Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο : 'η μετωνυμία και η μεταφορά στη μουσική για τον κινηματογράφο' με επιβλέποντα τον Πέτρο Βούβαρη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Info
Είσοδος Ελεύθερη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.