Σαγηνευσαν στην Κομοτηνη «Τα ανθη του Κακου» του Charles Baudelaire

Στο πλαίσιο της 3ης Ποιητικής Ισημερίας - Σε νέα έμμετρη μετάφραση και επιλεγόμενα από τον Γιώργο Κεντρωτή - Σε εκδήλωση με εισηγητές τους Ζ. Γαβριηλίδου, Χ. Μιχαλόπουλο, Σ. Γραβάνη, Σ. Κιοσσέ και φοιτητές του ΤΕΦ και της Νομικής Σχολής που διάβασαν ποιήματα

Την Τρίτη 19 Μαρτίου και ώρα 19:30, στη Λέσχη Κομοτηναίων, και με αφορμή την έναρξη της 3ης  Ποιητικής Ισημερίας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα άνθη του κακού» του Charles Baudelaire, σε μετάφραση και σχολιασμό του Γιώργου Κεντρωτή.
 
Ο Γιώργος Κεντρωτής προσέφερε μία μετάφραση των πολυαναγνωσμένων ποιημάτων του Baudelaire, η οποία έδωσε νέα πνοή στο εμβληματικό έργο του Γάλλου «καταραμένου» ποιητή, με αποτέλεσμα να ωθήσει στην ανάγνωσή του όσους δεν είχαν έρθει σε επαφή με την ποίησή του, αλλά και να δώσει κίνητρο στους φανατικούς του αναγνώστες να επιδιώξουν μία νέα ανάγνωση, αυτήν τη φορά, υπό το πρίσμα του μεταφραστή. 

Εισηγητές και αναγνώστες της μπωντλαιριανής ποίησης 

Ζωτικό ρόλο, σε αυτήν την όμορφη εκδήλωση, διαδραμάτισαν οι ομιλητές: η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Δ.Π.Θ., και  Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, η οποία είχε την προεδρεία του πάνελ και έκανε μία περιεκτική αναφορά στο έργο του κ. Κεντρωτή, ο κ. Χάρης Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ και ποιητής, που μίλησε για τη δυσκολία του έργου της μετάφρασης, αλλά και για τη σχέση του Baudelaire με τον αρχαίο πολιτισμό. Ακόμα, ο κ. Στέφανος Γραβάνης, Μέλος Ε.Ε.Π. Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., ο οποίος ερμήνευσε το περιεχόμενο του τίτλου των «Ανθέων του Κακού»  και, τέλος, ο κ. Σπύρος Κιοσσές, Μέλος του Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. και ποιητής, ο οποίος μίλησε για την επίδραση του Γάλλου ποιητή στους Έλληνες ομότεχνούς του, επικεντρωνόμενος στον Καρυωτάκη.
 
Ακολούθησε ομιλία του Γιώργου Κεντρωτή, ο οποίος κατάφερε να κάνει στους παρευρισκόμενους πιο κατανοητό το δεινό έργο της μετάφρασης ποιητικών κειμένων.

Τις εισηγήσεις συνόδευσαν απαγγελίες ποιημάτων του Baudelaire και του Καρυωτάκη, από τις φοιτήτριες του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.: Έλενα-Δέσποινα Αϊβαζίδου, Μαρία Δαούτη, Άννα Παληκίδου και Σμαράγδα Παναγοπούλου, και τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ.: Εύα Αφέντρα και Κώστα Μουρτοπάλλα. Τους καλεσμένους και τους ομιλητές καλωσόρισε και αποχαιρέτησε  στην αρχή και το τέλος της εκδήλωσης η κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη. 

«Έδωσαν το παρών» 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρ. Πρύτανης και Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ. Κώστας Ρέμελης, η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρία Τζιάτζη-Παπαγιάννη, οι πανεπιστημιακοί κ.κ. Ασημάκης Φλιάτουρας, Μαρία Μητσιάκη, Γιώργος Τσομής, Γιάννης Ντεληγιάννης, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Αντώνης Καμπάς, ο ποιητής Πασχάλης Κατσίκας, η συγγραφέας Μαρία Μαλαμίδου, η και υπ. Δημοτική Σύμβουλος Αρτεμις Σηλυβού, οι φιλόλογοι Μάνθος Γκαμπέλης και Σπύρος Αθανασίου,  η γραμματέας του ΤΕΦ κ. Μαίρη Παπαβασιλείου και ο σύζυγός της και πολλοί πολλοί φοιτητές.
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο υπ. Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Κώστας Κατσιμίγας με δυο εκ των συμβούλων του. 

Οι διοργανωτές

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κείμενα και Πολιτισμός» του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας «ΣυνΜόρΦωΣη» του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με τις εκδόσεις GUTENBERG, το Βιβλιοχαρτοπωλείο «Δημοκρίτειο» και τον «Παρατηρητή της Θράκης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.