Επιχειρηματικη επισκεψη στην Αιγυπτο, «φαραωνικες» επεμβασεις στο Σουεζ

Μετά από ευρεία πρόσκληση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, παρευρέθηκα σε διήμερη επιχειρηματική αποστολή στην Αίγυπτο 5 και 6 Μαρτίου, η οποία κορυφώθηκε με μια επίδειξη της αποφασιστικότητας της παρούσας διοίκησης να εξέλθει η χώρα από το τέλμα της «επανάστασης» του 2011, όταν κατέρρευσε η οικονομία και ο βασικός πυλώνας της, ο τουρισμός. Ο κλάδος πλήττεται ακόμα από σποραδικές επιθέσεις που είναι βέβαιο -κάνοντας μια υποσημείωση- συμβάλλουν μέσα στην τραγικότητά τους στο πρόσφατο θαύμα των Ελληνικών ρεκόρ. Η νέα όμως Αίγυπτος δεν συζητά, δεν μηρυκάζει, δεν διστάζει, αν και το τελευταίο πολλές φορές αποβαίνει μοιραίο για χιλιάδες πολίτες της όταν αυτή η αποφασιστικότητα στο πολιτικό της σκέλος στρέφεται σε όσους θεωρεί το καθεστώς απειλή.
 

Παρόλα αυτά, μια σειρά mega projects -όπως πλέον είθισται να λέγονται τα υπερφιλόδοξα έργα υποδομών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων- έχουν στόχο να αναβαθμίσουν εκ βάθρων την Αιγυπτιακή οικονομία, μεταξύ τους και μια εντελώς νέα διοικητική πρωτεύουσα. Τέτοια προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, θα λέγαμε, δεν είναι απλώς στα σκαριά αλλά εντός μόνο λίγων ετών είναι είτε ολοκληρωμένα ή πολύ κοντά σε αυτό. Μεγάλη περηφάνεια νιώθουν όσοι απλοί πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν ομόλογα για το Νέο Κανάλι του Σουέζ που το καθεστώς προπαγανδίζει ότι έγινε με «Αιγυπτιακά χέρια» εντός του, όντως εντυπωσιακού, διαστήματος του ενός έτους παρά κάτι. Χαρακτηριστικά, απομάκρυναν έδαφος ίσο με 10 πυραμίδες για τη νέα διάνοιξη 35 χιλιομέτρων. Τη διώρυγα διασχίζουν 50 πλοία την ημέρα, 17.000 το έτος, και ο στόχος είναι να φτάσουν τα 100. Το δε εισόδημα να φτάσει από 6 δις δολάρια το 2017 στα 13 δις το 2023. Κόστισε 3,5 δις δολάρια και έχει ήδη αποπληρωθεί κατά τα φαινόμενα από το έτος έναρξης 2015. 

Χρονικά, η πρώτη μέρα της επίσκεψής μας κύλησε με την επίσημη υποδοχή μας από τον Σύνδεσμο της Αιγυπτιακής Βιομηχανίας (Federation of Egyptian Industry) όπου από Ελληνικής πλευράς ηγήθηκαν της αποστολής ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, και ο αεικίνητος ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Γιάννης Μπράχος, καθώς και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, επιχειρηματίας Γιώργος Μυλωνάς και οι οικείες προξενικές αρχές. Οι εταιρείες που συμμετείχαν προέρχονται μεταξύ άλλων από τους κλάδους των κατασκευών (Alumil), τον τουρισμό (Spick&Span, συμφερόντων Cocomat), του ιατρικού εξοπλισμού(Neuroaxon) και της χαρτοβιομηχανίας (Χαρτοποιία Κομοτηνής).
 

Η Αιγυπτιακή βιομηχανία εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο από τον Πρόεδρό της Μοχάμεντ Ελ Σεουέντι (El Sewedy ο ομώνυμος όμιλος) και τον Διευθυντή της Μαχμούντ Καμάλ, όπου μετά τις σύντομες τοποθετήσεις, υπογράφηκε και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Συνδέσμων. Ακολούθησαν συναντήσεις B2B για τη διερεύνηση ευκαιριών συνεργασίας μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών, ένα επιχειρηματικό speed dating με απλούστερα λόγια. Οι Αιγυπτιακές εταιρείες, κατά την άποψη μου, είχαν τον πυρετό μιας οικονομίας που είναι στα πρόθυρα να εκτοξευθεί, αν και έμαθα αργότερα ότι δεν υπήρξε ο αντίστοιχος ενθουσιασμός από την Ελληνική πλευρά καθώς η αποστολή ήταν να αριθμεί τις διπλάσιες συμμετοχές.
 
Μπορεί σαν επιχειρηματική κοινότητα να έχουμε μαστιγωθεί αλύπητα από τις επιπτώσεις λάθος οικονομικών χειρισμών, ατέρμονης πολιτικής αντιπαλότητας και ανερυθρίαστης λατρείας της εξουσίας ένθεν κακείθεν από το 2009 και έπειτα. Όμως μια υγιής επιχειρηματικότητα δεν σταματά την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, δεν αγνοεί μια χώρα 80 εκατομμυρίων και πίσω της μια πύλη εισόδου σε πληθυσμό 320 εκατομμυρίων (Β. Αφρική και Μ. Ανατολή). Ειδικά στους κατασκευαστικούς και καταναλωτικούς κλάδους θα χρειαστούν τα πάντα καθώς επιπλέον εστίες συρράξεων στη Συρία και τη Λιβύη τείνουν σε σταθεροποίηση. Ειδικά λοιπόν όταν αυτή η συγκυρία στηρίζεται αμφότερα με σύσφιξη σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου ενόψει της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου, και ενώ κατανοώ τη δυσχερή κατάσταση αρκετών επιχειρήσεων, μου φάνηκε αδικαιολόγητα ισχνή η ανταπόκριση σε μια τέτοια άριστη αποστολή.
 

Επιστρέφοντας στην επίσκεψη, τη δεύτερη μέρα είχαμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε στο κανάλι του Σουέζ και πρωτίστως να μας παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο σχέδιο βιομηχανικής και εμπορικής ανάπτυξης μιας ζώνης 460 τετραγωνικών χιλιομέτρων (30τ.χμ. μεγαλύτερη της Νάξου) εκατέρωθεν του καναλιού τόσο ανάντη στη Μεσόγειο όσο και κατάντη στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Suez Canal Ecoonomic Zone (SCZone) έχει ήδη εκχωρήσει τεράστιες εκτάσεις στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην Κίνα και τη Ρωσία όπου θα αναπτύξουν βιομηχανικές και μεταφορικές δραστηριότητες.
 
Για την προσέλκυση επενδύσεων με νόμο προστατεύται η περιουσία των επενδυτών, το καθεστώς φορολογίας 22,5% και η δυνατότητα επαναπατρισμού κερδοφορίας μεταξύ άλλων κινήτρων.
 

Συνολικά και πέραν του πολιτικού σχολιασμού, η Αίγυπτος ετοιμάζει ένα άλμα στην οικονομία της και το γεωπολιτικό της ρόλο. Ο ανταγωνισμός με την Τουρκία είναι έντονος στο σημείο που και ο Ερντογάν έχει στρατηγικό στόχο ακόμα και τη δική του διώρυγα, το «νέο Βόσπορο». Θα πρέπει εκμεταλλευόμενοι αυτή την έριδα και συγκυρίες ανακατάταξης των δυνάμεων και διαμοιρασμού του πλούτου της Αν. Μεσογείου, η Ελλάδα, μαζί διοίκηση και επιχειρήσεις, το συντομότερο να εκσυγχρονίσουμε τις εσωτερικές στρεβλώσεις από τη μία (κόστος ηλ. ρεύματος, βιομηχανικές περιοχές και φορολογία μεταξύ άλλων) και να εντείνουμε την επιχειρηματική και πολιτιστική διπλωματία σε ένα γεωγραφικό πεδίο που το γνωρίζουμε καλά και ακόμα διατηρούμε εστίες του απόδημου ελληνισμού.
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Υφυπουργό κ. Γιαννακίδη για την πρόσκληση, τον ΣΒΒΕ για την άριστη επικοινωνία της αποστολής, τους Αιγύπτιους φίλους και τους συναδέλφους Έλληνες για τις εύστοχες παρατηρήσεις και τις επιχειρηματικές συζητήσεις.
 

*Ο Πάρης Γραβουνιώτης είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.